e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία και το "ψυχικόν ύδωρ"


Η σήμερα (19.2.2021) τιμώμενη Αγία Φιλοθέη η Αθηναία άνοιξε ένα πηγάδι (ίσως και περισσότερα) στην περιοχή του Ψυχικού, για να ξεκουράζονται οι κατάκοποι αγρότες που δούλευαν ώρες κάτω από το ζεστό ήλιο, καθώς το νερό ήταν λιγοστό στην αττική γη. 

Ας σημειωθεί ότι σχεδόν ολόκληρη η έκταση του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, η Καλογρέζα και τμήμα της Ν. Ιωνίας ήταν ιδιοκτησία της αγίας. 

Λέγεται ότι η περιοχή του Ψυχικού πήρε το όνομά της από την επιγραφή,  που χάραξε η αγία πάνω στο μαρμάρινο χείλος του πηγαδιού «ψυχικόν ύδωρ», δηλωτικό της ψυχικής ωφέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: