e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Χαράς ευαγγέλια


Όταν έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο, του «ενεφύσησε πνοή ζωής», οπότε ο άνθρωπος προσέλαβε την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος της θείας χάριτος. Αποκτά τα γνωρίσματα του Θεού, την αγάπη, την απλότητα και την ελευθερία.

Τα γνωρίσματα του Θεού γίνονται γνωρίσματα και του ανθρώπου. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπου. Είναι πλασμένος να αγαπά, να ζεί και να σκέφτεται απλά, να είναι ελεύθερος.

Με την παρακοή οι πρωτόπλαστοι αγνόησαν αυτά τα γνωρίσματα, ξέχασαν την αγάπη του Θεού, που γευόντουσαν κάθε μέρα μαζί Του, δεσμεύθηκαν από την αμαρτία, έπαψαν να ζουν ελεύθερα.

Οι πρωτόπλαστοι με την πτώση και την έξοδο από τον παράδεισο δεν απώλεσαν τα γνωρίσματα, απλά τα μετέτρεψαν σε ανενεργά, αλλάζοντας κυριολεκτικά τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπου.

Ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα σώσει τον άνθρωπο, γιατί η αγάπη Του γι' αυτόν ήταν ενεργή.

Όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, έστειλε ο Θεός τον αρχάγγελο Γαβριήλ για να μεταφέρει στους ανθρώπους το χαρμόσυνο νέο για την σωτηρία τους.

Η Παρθένος Μαρία, η άμωμη κόρη της Ναζαρέτ, θα γίνει το σκεύος της εκλογής, μέσω της οποίας θα γεφυρώσει ο Θεός το χάσμα με τον άνθρωπο. Η Παρθένος Μαρία θα γευθεί πρώτη την χαρά, με το άκουσμα του χαρμόσυνου νέου της σωτηρίας.
Η Παρθένος Μαρία θα χωρέσει στην παρθενική μήτρα της τον αχώρητο Θεό, δίνοντάς Του σάρκα και οστά, για να γεννηθεί στον κόσμο ο Σωτήρας Χριστός.

Δεν αρκούσε, όμως, η χαρμόσυνη είδηση να ακουστεί, αλλά έπρεπε να γίνει και η αποδοχή της. Έπρεπε η Παρθένος να πει το «ναι», αποδεχόμενη το σχέδιο του Θεού.

Ο Θεός, σεβόμενος την ελευθερία που έχει δώσει στον άνθρωπο, περιμένει την ελεύθερη αποδοχή του σχεδίου Του γι' αυτόν. Δεν ήρθε εξουσιαστικά, με την θεϊκή αίγλη και δύναμη να επιβάλλει το σχέδιό Του, αλλά περιμένει ο Δημιουργός την συγκατάθεση του δημιουργήματος.

Η Παρθένος Μαρία εκπροσωπεί όλο το ανθρώπινο γένος. Όλοι περιμένουν την απόφαση που θα πάρει, η Κόρη της Ναζαρέτ. Ο ουρανός και οι άνθρωποι «κρέμονται» κυριολεκτικά από τα χείλη   Της, περιμένοντας την απόφασή Της.

Η χαρμόσυνη είδηση της ενσαρκώσεως του Χριστού ολοκληρώθηκε με την χαρμόσυνη είδηση, που ελεύθερα βγήκε από το παρθενικό στόμα: «ιδού η δούλη Κυρίου».

Χαράς ευαγγέλια στον ουρανό και την γη γίνεται σήμερα, κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παρθένου Μαρίας. Στο πρόσωπο της Παναγίας ο άνθρωπος ενεργοποίησε τα μετά την πτώση του ανενεργά του γνωρίσματα, την αγάπη, την απλότητα, την ελευθερία.

Η χαρμόσυνη είδηση, ο ευαγγελισμός, επαναφέρει τον άνθρωπο στην σωστή λειτουργία του. Η Παναγία ελεύθερα αποφασίζει να γίνει η γέφυρα της αγάπης του Θεού με τον άνθρωπο, μέσα από την απλότητα του βίου της, η οποία έγινε αφορμή να «κατεβάσει» τον ουρανό στην γη.

Η χαρμόσυνη είδηση ακούστηκε, η απάντηση της Παναγίας δόθηκε, η σωτηρία των ανθρώπων είναι βέβαιη, το μόνο που απομένει είναι να ακουστεί ελεύθερα και από τα δικά μας χείλη το «ιδού ο δούλος Κυρίου».

Χρόνια πολλά!
+ αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου


Δεν υπάρχουν σχόλια: