e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

"Δόλιον εμβόλιον και δεινόν": Η αντι-εμβολιαστική παραϋμνογραφία

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Είναι γνωστή η άρνηση της πανδημίας του κορωνοϊού και της μη συμμόρφωσης με οποιοδήποτε περιοριστικό μέτρο, από διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, συχνά ετερόκλητες, αλλά πάντως συγκλίνουσες στην εκδοχή ότι «η νέα τάξη πραγμάτων» έχει εφεύρει τον κορωνοϊό για να μας φυλακίσει και να μας καταστήσει υποχείρια των ισχυρών της γης. Οι ίδιοι είναι και εναντίον των εμβολίων, τα οποία σαφώς έχουν στόχο να μας περάσουν το «τσιπάκι» της χειραγώγησης! 
Στους «αρνητές» και «αμφισβητίες» συμπεριλαμβάνεται μερίδα θρησκευομένων, που δεν λέει να χωνέψει τα μέτρα και τα εμβόλια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος συνεχώς διαφοροποιείται από την επίσημη Εκκλησία και δήλωσε ότι «τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων. Είναι κάτι το μιαρόν, προέρχεται από αυτή τη διαδικασία της σφαγής των εμβρύων». 
Η δήλωση αυτή του μητροπολίτη οδήγησε στην επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων και ανατέθηκε σε Εισαγγελικό Λειτουργό, κατόπιν εντολής της διευθύνουσας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Έκτοτε αγνοείται η τύχη της υπόθεσης. 
Σημαντική αντιεμβολιαστική "έπαλξη" αποτελεί και το Άγιον Όρος, αφού κάμποσοι κελλιώτες - κυρίως - κάνουν μεγάλη προπαγάνδα εναντίον των εμβολίων με κάθε τρόπο. 
Πάντως, όλη αυτή η νοσηρή νοοτροπία αναπαράγεται συνεχώς στο διαδίκτυο, σε πάμπολλους ιστότοπους, όχι απαραίτητα θρησκευτικού περιεχομένου. Εφευρίσκονται, μάλιστα, και ευφάνταστοι τρόποι παρακίνησης των «πιστών» να μην κάνουν τα εμβόλια, όπως η υμνογραφία! 
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τροπάρια που συνέθεσε ο Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης, αναφερόμενος ως πρώην ροκάς! 
Στα τροπάρια αυτά οι «πιστοί» προτρέπονται να μην εμβολιαστούν με το «δεινόν και δόλιον εμβόλιον», το οποίο έχει προετοιμαστεί ειδικά για την «ζημία» ψυχής και σώματος και έχει παρασκευασθεί υπό ανόμων εταιρειών από υλικό εκτρώσεων. 
Τα παραθέτουμε στη συνέχεια. 
Ἦχος δ´. Ἐπεφάνης σήμερον. 
Τὸ δεινὸν ἐμβόλιον, τοῦ βροτοκτόνου, ἀδελφοὶ ἀπώσωμεν, διὰ συνείδησιν Θεοῦ· καὶ γὰρ ἡμῶν προητοίμασται, ἐπὶ ζημίᾳ, ψυχῆς τε καὶ σώματος. 
Μεγαλυνάριον 
Δόλιον ἐμβόλιον καὶ δεινόν, παρεσκευασμένον, ὑπ' ἀνόμων ἑταιρειῶν, χρήσει ἀντιχρίστῳ, ἐμβρύων ἐκτρωθέντων, Κυρίῳ φωτισθέντες, πάντες ἀπώσωμεν. 
Ἦχος δ´. Ταχὺ προκατάλαβε. 
Ἐμβόλιον δόλιον, ἀνθρωποκτόνου δεινοῦ, κολάσεως πρόξενον καὶ ἀσθενείας ὁμοῦ, ἐνθέως ἀπώσωμεν, πάντες οἱ βαπτισθέντες, εἰς Τριάδος τὸ μέγα, ὄνομα καὶ τοῖς λόγοις, τῶν Πατέρων πεισθέντες, καὶ φόβον μὴ πτοηθέντες, ἄφρονος ἄρχοντος. 
Ἀποσκορακίσωμεν ἀδελφοί, τὸ ὑπ' ἀντιχρίστων, κραδαινόμενον τοῖς λαοῖς, τοῦ ἀνθρωποκτόνου, ἐμβόλιον καὶ πίστει, βοήθειαν ἐξ ὕψους, πάντες αἰτήσωμεν. 
Στα «αντιεμβολιαστικά τροπάρια», πάντως, δε νομίζουμε ότι θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση.
Ίσως θα πρέπει να τα εισάγει στη λατρεία ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος που δήλωσε ευθαρσώς την αντίθεσή του στα εμβόλια. Και οι ομόφρονές του, φυσικά. Όπου γης!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: