e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ρόλο «επόπτη» στις πρώην σοβιετικές χώρες διεκδικεί το Πατριαρχείο Μόσχας


 Του Κώστα Ονισένκο 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής του τμήματος της Ρωσικής Εκκλησίας για τις εξωτερικές σχέσεις, σχεδόν κάθε εβδομάδα προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Εκκλησιών, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του «Εκκλησία και κόσμος» που προβάλλεται σε κρατικό κανάλι της Ρωσίας.

Εκεί η παρουσιάστρια του θέτει «δημοσιογραφικές» ερωτήσεις και ο Ιλαρίωνας, μέσα από τις απαντήσεις του, παρουσιάζει τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας για διάφορα ζητήματα.

Στην πρόσφατη εκπομπή, που προβλήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Ιλαρίωνας επιτέθηκε με προσβλητικά λόγια κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και των ΗΠΑ λέγοντας ότι εκείνος «εκτελεί παραγγελία των ΗΠΑ», όσον αφορά στο ουκρανικό.

Η δήλωση δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας έχει συνηθίσει σε ανάλογες δηλώσεις που -πλέον- λίγο θυμίζουν σε δηλώσεις ιεράρχη.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε μια αρκετά ενδιαφέρουσα θέση, λέγοντας ότι «η Ρωσική Εκκλησία σε όλο τον πρώην σοβιετικό χώρο παίζει ενωτικό ρόλο. Και μάλιστα σε εκείνη την περίπτωση που μεταξύ των κρατών δημιουργούνται διαφορές (συγκρούσεις), η Εκκλησία εξακολουθεί να ενώνει τους ανθρώπους. Για αυτό προκαλεί ενόχληση σε εκείνους τους πολιτικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν την αρχή του διαίρει και βασίλευε».

Πρόκειται ουσιαστικά για παραδοχή του γεγονότος ότι η Ρωσική Εκκλησία αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών και άλλων Εκκλησιών.

Σε αυτή την δήλωση, όπως και σε άλλες, ο Μητροπολίτης ξέχασε να αναφέρει σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι η Ρωσική Εκκλησία συνεργάζεται στενά με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και τις άλλες ρωσικές αρχές οπότε μπορεί κάποιος εύκολα να υποθέσει ότι αυτός ο  «ενωτικός ρόλος» που θέλει να διαδραματίζει σε άλλες χώρες, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και όχι των πιστών στις άλλες χώρες, για τις οποίες αναφέρεται.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ουκρανία και την Γεωργία, αυτός ο «ενωτικός ρόλος» της Ρωσικής Εκκλησίας στήριξε και στηρίζει την επεκτατική πολιτική της Ρωσίας σε αυτές τις χώρες.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναφερόμενος στην αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι  «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποσχέθηκε να θεραπεύσει το σχίσμα αλλά αντί για την ίαση του σχίσματος έγινε η εμβάθυνσή του».

Ωστόσο είναι γεγονός ότι πριν τον Τόμο Αυτοκεφαλίας το «σχίσμα» στην Ουκρανία ήταν πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό και θα μεγάλωνε συνεχώς, καθώς η πλειοψηφία του ουκρανικού λαού δεν θέλει να έχει σχέσεις με την Ρωσική Εκκλησία εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Επίσης, το ίδιο το Πατριαρχείο Μόσχας είναι εκείνο που εμποδίζει την πλήρη ίαση του διχασμού στην Ουκρανία, αρνούμενο να ακολουθήσει τους Εκκλησιαστικούς Κανόνες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: