e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος στην Πρίγκηπο


Η Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων εώρτασε την μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και κατ’αυτήν ετίμησε και τον εορτάσαντα τα ονομαστήρια αυτού εκλεκτό Ιεράρχη του Θρόνου Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, προστάντα της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Πρίγκηπος,9 Μαρτίου 2021.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιλίου κ. Ραφαήλ, Βοηθού Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας [photos - ομιλίες]


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, η χειροτονία του Θεοφ. Επισκόπου Ιλίου κ. Ραφαήλ στον περικαλλή Ναό Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής Harrow Βορειοδυτικού Λονδίνου. 
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κολωνείας κ. Αθανάσιος και Βρεταννικών Νήσων κ. Σιλουανός (Πατριαρχείο Αντιοχείας). Παρέστησαν, ο Εξοχότατος Ανδρέας Κακουρής, Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ο Εξοχότατος Θεόδωρος Γκότσης, Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ο Θεοφ. Ασσύριος Επίσκοπος Mar Awraham Youkhanis και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Ουκρανικής Καθολικής Επαρχίας στο Λονδίνο Kenneth Nowakowski. Τον Εξοχότατο Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λονδίνο εκπροσώπησε η ερίτιμος Πηνελόπη Μίχα. Παρέστησαν επίσης αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και πλήθος κόσμου τηρουμένων των μέτρων προστασίας λόγω της πανδημίας.

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Αθανασίου: CARMINA HOMINIBUS

 
Άρθρο του Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Αθανασίου
διαβάστε ακολούθως:

Τιμώντας τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, σε καιρό Covid-19, στην πόλη της Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί, 9η Μαρτίου 2021, έγινε σεμνή και κατανυκτική Ευχαριστιακή Σύναξη, τιμώντας την ιερή μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Σαράντα πόλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Χαραλάμπους Κυπριώτη και διακονούντος του οικείου Διακόνου Νικολάου Μόνου. Εκκλησιάσθηκαν ελάχιστοι πιστοί, εξαιτίας του φόβου της εξάπλωσης του θανατηφόρου Κορονοϊού.


Αξίζει να υπομνησθεί εδώ ότι στην περιοχή αυτήν της Χώρας του Τζάντε υπήρχε προ της Σεισμοπυρκαγιάς του 1953 καλαίσθητος Ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα (βλ. παλαιά φωτό ανωτέρω), από τον οποίο σήμερα, λόγω της ολοτελούς εκείνης καταστροφής, υπάρχει μόνο το τοπωνύμιο των Αγίων Σαράντων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν λησμόνησε τον Γέροντά του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα

Σήμερα, 9 Μαρτίου 2021, που η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον οικείο ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Οικουμένιο Αμανατίδη, μετέβη στο Κοιμητήριο Αγίου Ιγνατίου Χαλκηδόνος και έψαλε τρισάγιο προ του τάφου του Γέροντός Αυτού αειμνήστου Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος, δεηθείς για την ανάπαυση της ψυχής του εν σκηναίς δικαίων.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο για τη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη [video]


Στην έκτη εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», μία παραγωγή της ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Η εκπομπή αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τη γενέτειρά του νήσο Σκιάθο, με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του αγίου των Νεοελληνικών Γραμμάτων (4-3-1851) και τα 110 από την κοίμησή του (3-1-1911). 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: