e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Δε θα παραιτηθώ… όποτε θέλει ο Θεός. Ετοίμασα και τον τάφο μου" [video]

Με το χέρι στην καρδιά, για την διαδρομή στην Αρχιεπισκοπή και τα όσα πέτυχε, την πανδημία και τη διαχείριση από πλευράς Κυβέρνησης, το Κυπριακό, τα χρυσά διαβατήρια και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έφτασαν μέχρι και το κατώφλι της Εκκλησίας, μίλησε στη Cyprus Times ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας του και δήλωσε έτοιμος να «φύγει» όποτε το αποφασίσει ο Θεός

Συνέντευξη στη Μικαέλα Κουλλέ | cyprustimes.com

Διαγωνισμός φωτογραφίας για τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο


Με αφορμή την μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) εκτός των ψηφισμάτων διαμαρτυρίας και την έκκληση καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, προχωρά α) στην έκδοση ειδικού τόμου αφιερωμένου στην παρουσίαση της ιστορικής, θρησκευτικής, νομικής και αρχιτεκτονικής υπόστασης των Μνημείων της Αγίας Σοφίας σε ολόκληρο τον κόσμο και β) στην προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά, διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα “Αγία Σοφία. Οι ναοί της Σοφίας του Θεού στην ιστορία και στον κόσμο”. 

Μέγα Απόδειπνο Καθαράς Δευτέρας 2021 στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης


Μέγα Απόδειπνο Καθαράς Δευτέρας, 15ης Μαρτίου 2021 στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Οι ευλαβείς Κορίνα Πασπαρά, σύζυγος τού επί κεφαλής Συνταγματάρχου της Ελληνικής Αποστολής στην ενταύθα έδρα του ΝΑΤΟ, και η Πρεσβυτέρα Μαρία εκφωνούν εμμελώς το «Άσπιλε» και το «Και δός ημίν». Η ευλάβεια του Γένους από γενεάς εις γενεάν.

Μήνυμα Μητροπολίτου Σουηδίας επί τη ενάρξει της Μ. Τεσσαρακοστής 2021

Αγαπητοί Αδελφοί και συμπαραστάτες της τοπικής μας Εκκλησίας,
«Έφθασε καιρός.» Μ᾽ αυτά τα λόγια ο ιερός υμνογράφος σηματοδοτεί την εναλλαγή στο λειτουργικό μας έτος, μέσα από τον πλούτο των ακολουθιών με τα απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, τις ακολουθίες των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο, παράλληλα δε με την έναρξη της νηστείας, τη συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας και την ανάγκη για την εξομολόγηση και την εκζήτηση του Θείου ελέους.

Μήνυμα Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως Μπενελούξ ἐπὶ τῇ Κυριακῇ τῆς Ὀρθοδοξίας

Τὰ μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως τῆς Μπενελοὺξ ἀπευθύνουν αὐτὸ τὸ μήνυμα ἐπὶ τῇ εὐκαιρίᾳ τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας ἡ ὁποία ἑορτάζεται ἀπὸ τοῦ ἔτους 1983 τὴν κοινήν συμμετοχὴν ὅλων τῶν ἐκπροσώπων τῶν διαφόρων Ὀρθοδόξων παρουσιῶν εἰς Βρυξέλλας διὰ τὸ Βέλγιον καὶ ἐδῶ καὶ κάποια ἔτη εἰς τὸ Ρόττερνταμ διὰ τοὺς Ὀρθοδόξους τῆς Ὁλλανδίας. Ἐπίσης ἀπὸ τοῦ ἔτους 2014 τελοῦνται διορθόδοξα συλλείτουργα καὶ εἰς τὸ Μεγάλο Δουκᾶτον τοῦ Λουξεμβούργου. Ἐκ τοῦ γεγονότος τοῦ ὅτι ἐφέτος δὲν εἶναι δυνατὁς ὁ ἀπὸ κοινοῦ ἑορτασμός, οἱ ἱεράρχαι-μέλη τῆς Ὀρθοδόξου Ἐπισκοπικῆς Συνελεύσεως τῆς Μπενελοὺξ ἐπιθυμοῦν νὰ ἐκφράσουν τὴν ἑνότητά των διὰ τοῦ μηνύματος αὐτοῦ.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για περιστατικό βίαιης επιθέσεως σε βάρος ενορίτισσας στη Μελβούρνη

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ενημερωθείς για το θλιβερό συμβάν της βάναυσης επιθέσεως σε βάρος μιας αφοσιωμένης ενορίτισσας του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης South Yarra, στη Μελβούρνη, επικοινώνησε άμεσα για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της και ζήτησε να διαβιβαστούν προς την οικογένειά της οι προσωπικές ευχές του για ταχεία και πλήρη ανάρρωση, καθώς και η πατρική συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Για το εν λόγω περιστατικό, ο Σεβ. κ. Μακάριος δήλωσε: 

Καθαρά Δευτέρα 2021 στο Φανάρι: Το Μέγα Απόδειπνο [live]

Απόγευμα Καθαράς Δευτέρας, 15.3.2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ψάλλεται η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πατριαρχική Χοροστασία για την Κυριακή της Τυρινής 2021 στο Φανάρι [photos]

 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας
H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χθες, Κυριακή της Τυρινής, 14 Μαρτίου 2021, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. 
Ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, ανέγνωσε τον Κατηχητήριο Λόγο του Πατριάρχου με την ευκαιρία της ενάρξεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 
Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Ιεράρχες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος και Αυστραλίας κ. Μακάριος, καθώς και πιστοί από την Πόλη. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε κατά τον Α´ Κατανυκτικό Εσπερινό, στο τέλος του οποίου οι παριστάμενοι Σεβ. Αρχιερείς, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Αυστραλίας κ. Μακάριος και Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και εργαζόμενοι στο Πατριαρχείο, αλλά και προσκυνητές που εκκλησιάστηκαν, υπέβαλαν τα σέβη τους στον Πατριάρχη ζητώντας την συγχώρεσή του, με την ευκαιρία της εισόδου στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.