e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Ο υπερήφανος


“Η υπερηφάνεια εκφράζεται με την εξουθένωση του πλησίον, την αναιδή φανέρωση των κόπων μας, τον εσωτερικό μας αυτοέπαινο, το μίσος των ελέγχων, κυρίως όμως με την άρνηση της βοήθειας του Θεού και την εξύψωση της δικής μας ικανότητας” 
(άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

ΠΑΙΔΙΟΝ ΦΥΣΙΚΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ. Οκτώ επιπλέον εκδοχές για τον Σολωμό [Ποίηση Παναγιώτη Καποδίστρια]


Διαμένει κεκλεισμένος εν τη οικία αυτού.
Ουδείς τον βλέπει...
Ερμάννος Λούντζης

200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (παρουσίαση με πολυμέσα)

Διακόσια χρόνια από την ημέρα που το έθνος μας πήρε την ζωή του στα χέρια του, ξεσηκώθηκε, πάλεψε, μάτωσε, χτυπήθηκε, μάλωσε, συναντήθηκε, φάνηκε νικημένο, αλλά νίκησε. 

Διακόσια χρόνια άλλαξε η Ιστορία πορεία σ’  αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη γη, χάρις σε πρόσωπα, γεγονότα, αλλά και συγκυρίες.

Το αφιέρωμα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 [video]

Με τον δικό μας τρόπο εμείς στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ, τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, επιλέξαμε να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Με την πολύτιμη -εθελοντική συμβολή- δέκα ταλαντούχων ηθοποιών και της εταιρείας Aikor δημιουργήσαμε ένα ολιγόλεπτο αφιέρωμα, αφενός για να τιμήσουμε τους ήρωες και, αφετέρου, να θυμίσουμε στις επόμενες γενιές την κορυφαία στιγμή του Έθνους μας, την Ελληνική Επανάσταση.

Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε τα γεγονότα, το πραγματικό νόημα και τις δυσκολίες του Αγώνα, να αποδώσουμε την τιμή που αρμόζει, αλλά και να προβάλλουμε αυτό το γεγονός ως πυξίδα για το μέλλον των επόμενων γενιών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν για να κάνουμε πράξη αυτή την όμορφη προσπάθεια, ώστε να θυμίσουμε σε όλους πόσο κάποιοι Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνίστηκαν για να κατακτήσουμε, αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα.

Θέλουμε να επισημάνουμε πως τα κοστούμια των πρωταγωνιστών είναι πιστά αντίγραφα της εποχής, ενώ η μουσική υπόκρουση είναι προσομοίωση του ακούσματος του Χερουβικού ύμνου μέσα στην Αγ. Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η ελευθερία ως αγαθό

Τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς, τα μαρτύρια των νεομαρτύρων, η στέρηση του αγαθού της ελευθερίας, ωρίμασαν στο ελληνικό έθνος την ιδέα, της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό.
Η στέρηση του αγαθού της ελευθερίας του έθνους οδήγησε στην επανάσταση για την απόκτησή του.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εορτή της 25ης Μαρτίου [gr-en]

Θεοφιλέστατοι Αδελφοί, αγαπητοί πατέρες και αγαπητά μου παιδιά,

Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα το μεγάλο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δηλαδή την αναγγελία στην Παρθένο Μαρία από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ του χαρμόσυνου μηνύματος της Σαρκώσεως του Κυρίου. Εμείς αναφερόμαστε σε χαρμόσυνο μήνυμα, ακριβώς διότι γνωρίζουμε ότι η Ενανθρώπηση του Θεού αποτέλεσε την αφετηρία της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους.

Πατριαρχικός Εσπερινός εορτής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στους Πρόποδες Ταταούλων ΚΠόλεως [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 24η Μαρτίου 2021, κατά την Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού, στον φερώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Προπόδων Ταταούλων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

200ετηρίδα Ελληνικής Επανάστασης 1821 στη Λουσάκα, Ζάμπια | Bicentennial Anniversary of Greece’s Independence (Lusaka, Zambia)

 
Εσπέρας 24ης Μαρτίου 2021, στη Λουσάκα και μάλιστα στη Μητρόπολη Ζάμπιας, ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Ζάμπιας κ. Ιωάννου. Κατόπιν λαμβάνει χώραν επετειακή εκδήλωση με στεφάνωμα της προτομής του Διονυσίου Σολωμού και ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Ζάμπιας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Επετειακό Αρχιερατικό Τρισάγιο στον Τάφο του "Φιλόπατρι" Ποιητή Ανδρέα Κάλβου [video-photos]

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου 2021 (παραμονής της εθνικής επετείου), Επιμνημόσυνη Δέηση στον "κυκλοδίωκτο" Τάφο του "Φιλόπατρι" ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ-ΙΩΑΝΝΙΔΗ, όπου αναπαύεται ο Ποιητής, θησαυριζόμενος στο Μαυσωλείο της ιστορικής Πλατείας του Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου. 

Το επετειακό Τρισάγιο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και μεταδόθηκε διαδικτυακά, με μικρή τιμητική αποφώνηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Η διαδικτυακή μετάδοση έγινε μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube. Δείτε ακολούθως το σχετικό βίντεο, όπως και ενδεικτικές φωτογραφίες:

"Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό...". Επετειακό Αρχιερατικό Τρισάγιο στον Τάφο του Ποιητή [video-photos]

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", υπακούοντας μάλιστα στην παραίνεση του Οδυσσέα Ελύτη "Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό", πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου 2021 (παραμονής της εθνικής επετείου), Επιμνημόσυνη Δέηση στον εμβληματικό Τάφο του βάρδου της Ελευθερίας και εθνικού Ποιητή του Ελληνισμού ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, που θησαυρίζεται στο Μαυσωλείο της ιστορικής Πλατείας του Αγίου Μάρκου πόλεως Ζακύνθου. 

Το επετειακό Τρισάγιο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και μεταδόθηκε διαδικτυακά, με μικρή τιμητική αποφώνηση του π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Η διαδικτυακή μετάδοση έγινε μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube. Δείτε ακολούθως το σχετικό βίντεο, όπως και ενδεικτικές φωτογραφίες:

Επετειακό Τρισάγιο στον Τάφο του Φιλικού Ιερομόναχου Άνθιμου Αργυρόπουλου [video-photos]

Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών της για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου 2021 (παραμονής της εθνικής επετείου), Αρχιερατικό Τρισάγιο, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον απέριττο Τάφο του Ιερομόναχου ΑΝΘΙΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (1768-1847), ο οποίος βρίσκεται εντός του Ναού του Εσταυρωμένου περιοχής Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου. 


Ο ηρωικός αυτός ηπειρώτης κληρικός, καταδιωγμένος από τον Αλή Πασά και πρόσφυγας στο αγγλοκρατούμενο Τζάντε, βρέθηκε να εφημερεύει στον Άι Γιώργη του Λατίνου, όπου, Φιλικός ο ίδιος, έκανε μεθ' όρκου τις μυήσεις νέων μελών της Φιλικής Εταιρείας (λ.χ. Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Πετιμεζά κ.ά.)

Το επετειακό Τρισάγιο μεταδόθηκε διαδικτυακά και περιελάμβανε, εκτός από την ιερή Ακολουθία, τιμητικό προσφώνημα του Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄

Η διαδικτυακή μετάδοση έγινε μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube. Δείτε ακολούθως το σχετικό βίντεο, όπως και ενδεικτικές φωτογραφίες:

Χαράς ευαγγέλια


Όταν έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο, του «ενεφύσησε πνοή ζωής», οπότε ο άνθρωπος προσέλαβε την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Ο άνθρωπος γίνεται μέτοχος της θείας χάριτος. Αποκτά τα γνωρίσματα του Θεού, την αγάπη, την απλότητα και την ελευθερία.