e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω [photos]

Βράδυ Παρασκευής, 9ης Απριλίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, εψάλη η Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών, των θυρών κεκλεισμένων λόγω του απειλητικού και θανατηφόρου Κορονοϊού. 
     Τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Σταμάτιος Ζούλας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε εμπνευσμένα. 
     Λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης εκκλησιαζομένων, η Ακολουθία μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ΕΔΩ!

"Χαίρε οσμή της Χριστού ευωδίας, χαίρε ζωή μυστικής ευωχίας"

Οι άνθρωποι αγαπούμε τα λουλούδια, όχι μόνο γιατί στολίζουν το σπίτι μας, το γραφείο μας, την ζωή μας, αλλά και γιατί αναδύουν μία ευωδία η οποία μας ευφραίνει. Τα έχουμε συνδέσει με τα μεγάλα γεγονότα της ζωής. Στον γάμο η γυναίκα παίρνει ως δώρο την νυφιάτικη ανθοδέσμη. Μετά την γέννα ο πατέρας δίδει στην γυναίκα του, ως σημάδι ευχαριστίας και εκτίμησης και αγάπης, αλλά και χαράς για το ότι έφερε στον κόσμο του παιδί τους, λουλούδια. Σε κάθε εκδήλωση τα λουλούδια είναι σημάδι κατατεθέν, σημάδι ευγένειας, αρχοντιάς, ομορφιάς. Το άρωμά τους μένει χαρακτηριστικό, ιδίως όταν είναι από αγροκήπιο και ελκύει τον άνθρωπο. Αντίστοιχα  γίνεται και με την οσμή από τα αρώματα που φορούμε οι άνθρωποι για να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους συνανθρώπους μας. Τα αρώματα σβήνουν την όποια κακοσμία και αισθανόμαστε χαρά και άνεση. Ας μη λησμονούμε και το λιβάνι της προσευχής. Και από αυτό αναδύεται μία ευχάριστη οσμή, διά της οποίας η προσευχή μας ανεβαίνει στον Θεό και χαρακτηρίζει την διάθεση της καρδιάς μας. 

Δ' Χαιρετισμοί 2021 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τρισάγιο Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου

Τελέστηκε σήμερα, 9.4.2021, στο ναΰδριο της Σχολής η ακολουθία της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
Μετά το πέρας της ακολουθίας ανεγνώσθη νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πρότριτα κοιμηθέντος μακαριστού Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Κωνσταντίνου, αποφοίτου της Σχολής (1950), διατελέσαντος επίσης και Επιμελητή και Καθηγητή μεταξύ των ετών 1955-1962 και 1966-1971 αντιστοίχως.
Αιωνία η μνήμη αυτού.

Αυστραλίας Μακάριος: "Αν δεν υπήρχε η Παναγία, δε θα υπήρχε σωτηρία για τον άνθρωπο"

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Απριλίου, η Ακολουθία της Δ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Marrickville του Σύδνεϋ.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος μίλησε καταλλήλως προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, εστιάζοντας καταρχάς στους λόγους που οι ευλαβείς πιστοί εγκωμιάζουμε την Παναγία.

"Lectures Αληθώς": Ο Μητροπολίτης Σουηδίας για την αποκατάσταση του Καθεδρικού της Στοκχόλμης [Πρεμιέρα: 9.4.2021, 10 μμ]

Ως γνωστόν, οι δράσεις του “Αληθώς”, δηλαδή του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Βανάτου εν Ζακύνθω, ακαδημαϊκής περιόδου 2020-21, γίνονται όλες διαδικτυακά, εξαιτίας της Πανδημίας, υπό την επωνυμία Lectures Αληθώς.

Στη σειρά αυτή φιλοξενείται -για δεύτερη φορά- ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας, ο οποίος θα παρουσιάσει το ενδιαφέρον θέμα:

«“Ηγάπησα ευπρέπειαν οίκου σου και τόπον σκηνώματος δόξης σου”.

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ».

Μες από αυτή την παρουσίαση επιχειρείται να δειχθεί πώς διασώζεται το ορθόδοξο βίωμα και ο ελληνικός πολιτισμός στη Σουηδία και γενικώς στα κράτη της Σκανδιναβίας, που απαρτίζουν την Ιερά αυτή Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με λειτουργικό – λατρευτικό κέντρο τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η παρουσίαση θα έχει πρεμιέρα την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), μες από το κανάλι του “Αληθώς” στο YouTube.
Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στο Νιχώρι Βοσπόρου [video]

Η Ακολουθία των Δ' Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο τελέστηκε απόψε, Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, Μετόχι του Παναγίου Τάφου, στο Νιχώρι του Βοσπόρου. 
Προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στο χωριό Λαγοπόδο Ζακύνθου [video]


Εσπέρας, Παρασκευής, 9ης Απριλίου 2021, η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο, στον Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χωρίου Λαγοπόδου Ζακύνθου, υπό του οικείου Εφημερίου, Ιερομονάχου Ανδρονίκου Αγαλιανού και τηρουμένων των υγειονομικών εντολών κατά Κορονοϊού, ήτοι κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ μέσω ΖΑΝΤΕΤΙΜΕS: 

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στην Παναγία των Βλαχερνών ΚΠόλεως, με προσκύνημα Ζωγραφιωτών [video]


Το καθιερωμένο προσκύνημα των Ζωγραφιωτών στην Παναγία των Βλαχερνών πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Δ'  Στάση των Χαιρετισμών. 
Έτσι και φέτος, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου και φίλοι του ιστορικού σχολείου της Πόλης, εκκλησιάστηκαν στις Βλαχέρνες κατά την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Την Ακολουθία τέλεσε ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πανοσιολ. κ. Γρηγόριος. 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

Εσπέρας Παρασκευής, 9ης Απριλίου 2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, εψάλη η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 9ης Απριλίου 2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, εψάλη η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στο Κουσγουντζούκι της Χαλκηδόνας [photos]

Την Δ΄ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου ετέλεσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κουσγουντζουκίου στην Χαλκηδόνα, εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video]


Εσπέρας Παρασκευης, 9ης Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, με ολίγιστους πιστούς, λόγω των απαγορεύσεων για την μη διάδοση του Κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΣΩ ΕΡΤ2:

Live: Δ΄ Χαιρετισμoί από τη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω [9.4.2021, 7 μμ]


Δεδομένων των απαγορεύσεων εκκλησιασμού, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του τόσο επικίνδυνου Covid-19 στη Ζάκυνθο, η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στην Ενορία μας και μάλιστα στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, απόψε 9η Απριλίου 2021, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και, για τους ενδιαφερόμενους, θα μεταδοθεί απευθείας, μέσω του καναλιού μας στο YouTube. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Δ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 9ης Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, η Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μητροπολίτης Ζακύνθου για το "Ναυάγιο": "Ο δικός μας κόσμος δεν είναι για ξε-πούλημα"