e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Κύκλος Διαδικτυακών Διαλέξεων «Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός» από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρετανίας

Με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα θρησκευτικής εκπαίδευσης ενηλίκων στην αγγλική γλώσσα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. 
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα, ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς τις διαλέξεις και συμμετέχει ενεργά. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη Μ. Τεσσαρακοστή από τον Αρχιμανδρίτη π. Νήφωνα Τσιμαλή και στη συνέχεια ακολούθησαν θέματα από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. 

Νεότερες οδηγίες προς τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Σουηδίας έναντι Covid-19


Στοκχόλμη, 14 Μαΐου 2021
Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και Πατέρες,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Εν συνεχεία της από 22ας Απριλίου ε.ε. Επισκοπικής Εγκυκλίου μου και δεδομένου ότι η τοπική μας Εκκλησία, από την εμφάνιση της πανδημίας, τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, γι᾽ αυτό, θα πρέπει, τόσο εμείς οι Κληρικοί, όσο και τα μέλη των εκκλησιαστικών μας συμβουλίων και οι εθελοντές που συνδράμουν στο έργο των ενοριών μας, να εφαρμόζουμε με απόλυτη ακρίβεια και προσοχή, όσα επισημαίνονται παρακάτω, που αφορούν τις ενορίες μας στην Σουηδία και θα ισχύουν από 1ης Ιουνίου 2021.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επί του τάφου του Νεοφύτου Η΄

Επί του τάφου του προκατόχου του, Πατριάρχου Νεοφύτου Η΄, κειμένου στο κοιμητήριο της Θεολογικής Σχολής, μετέβη σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Καθηγούμενο, Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και τον Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος κ. Νεκτάριο, Επίτροπο του Παναγίου Τάφου ενταύθα. Ο Πατριάρχης εναπέθεσε άνθη στον τάφο του Νεοφύτου Η' και εδεήθη υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού.

Φωτο-περιδιάβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα και τον Θόλο του Βράχου {2ο μέρος}

Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Οἱ Ἐπίσκοποι-Κληρικοί καί οἱ ἀσθένειες κατά τόν ἅγιο Νεκτάριο

Ζοῦμε σέ δύσκολη ἐποχή, κατά τήν ὁποία ἀναφύονται πολλά προβλήματα, κοινωνικά, φιλοσοφικά καί ἐπιστημονικά καί καλούμαστε κυρίως ὡς Ποιμένες νά δίνουμε λύσεις καί νά βοηθοῦμε τούς Χριστιανούς.

Στό θέμα αὐτό μᾶς βοηθᾶ ἡ περίπτωση τοῦ ἁγίου Νεκταρίου Ἐπισκόπου Πενταπόλεως τοῦ Θαυματουργοῦ, ὁ ὁποῖος ἐργάσθηκε μέ διάκριση, σύνεση, ἔχοντας τήν θεολογία τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας, ἀλλά γνωρίζοντας καί τήν κατάσταση τῆς ἐποχῆς του. Στά ἔργα του, μεταξύ ἄλλων, ἀνευρίσκονται δύο βασικά σημεῖα.

Αυστραλίας Μακάριος: "Η Ορθόδοξη πίστη, το πνευματικό υπόβαθρο του Αγώνα του '21"

"Το πνευματικό υπόβαθρο του Αγώνα του '21 ήταν πρωτίστως η Ορθόδοξη πίστη", υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, κατά τη διάρκεια ομιλίας με θέμα την προσφορά της Εκκλησίας και του Ορθόδοξου Κλήρου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, την οποία εκφώνησε στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη, 13 Μαΐου, η Ενορία της Αγίας Αικατερίνης, στο Μάσκοτ του Σύδνεϋ.

Ποιοι καταλαμβάνουν ναούς στην Ουκρανία;

Σχόλιο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τσερνίγιβ και Νίζνας κ. Ευστρατίου

Το Πατριαρχείο Μόσχας σε όλη την Ουκρανία, από το Ντομπάς έως την Ζακαρπάτσκα (Υπερκαρπαθία), προσπαθεί να καταλάβει εκκλησίες από τις κοινότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, στο στυλ του υβριδικού πολέμου του Κρεμλίνου, κατηγορεί την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας για «καταλήψεις» ναών.

Σύμφωνα με το νόμο, ΟΙ ΝΑΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Δεν ανήκουν ούτε στο Πατριαρχείο Μόσχας ούτε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά στις κατά τόπους θρησκευτικές κοινότητες! Και η απόφαση της κάθε κοινότητας για την υπαγωγή της σε κάποια εκκλησιαστική δικαιοδοσία, σύμφωνα με το νόμο, λαμβάνεται με ισχυρή και ειδική πλειοψηφία (τουλάχιστον των 2/3), η οποία δείχνει τη δύναμη της απόφασης και των πεποιθήσεων μιας κοινότητας στην αυτοδιάθεσή της.