e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Αντίδοτο της αμαρτίας η μετάνοια

•Γέροντα, γιατί με την σκέψη του πλήθους των αμαρτιών μου απελπίζομαι;

Η προσπάθεια που καταβάλλει ο διάβολος δεν είναι απλά να σε ρίξει στην αμαρτία, αλλά να παραμείνεις σ' αυτήν. Παραμένοντας στην αμαρτία ξεχνάς τον Θεό, συνηθίζεις την αμαρτία, νομίζεις ότι δεν αλλάζει κάτι και καταλήγεις στην απελπισία.

•Γιατί λέτε ότι με την παραμονή στην αμαρτία ξεχνάω τον Θεό;

Άγγελμα Θ. Λειτουργίας για τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη στο Βανάτο Ζακύνθου


Την ερχόμενη Παρασκευή, 21η Μαΐου 2021, ημέρα μνήμης των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα τελεσθεί Θεία Ευχαριστιακή Σύναξη στον νεοΐδρυτο μικρό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, πίσω ακριβώς από το ιερό Βήμα του Ναού της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου. Η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί. 
     Σημειωτέον ότι όσοι φθάσουν προς εκκλησιασμόν, θα παραμείνουν έξω από το παρεκκλήσιο, λόγω της στενότητας χώρου του, κυρίως δε για την αποφυγή συνωστισμού στο πλαίσιο της ιδιαίτερης προσοχής μας έναντι του Κορονοϊού. Εάν όμως ο καιρός δεν θα είναι κατάλληλος, η Λειτουργία θα γίνει στη διπλανή Φανερωμένη!
     Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν!
 

Ιστορικά Εγκαίνια αποκατασταθέντος Κοιμητηριακού Ναού Αγ. Γεωργίου Addis Ababa Αιθιοπίας


Με την Χάρη του Παναγίου και Πνεύματος και σεπτή ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β, την Κυριακή 16η Μαΐου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ετέλεσε τα εγκαίνια του αποκατασταθέντος από την Ελληνική Κοινότητα Αδδίς Αμπάμπα Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Μεγάτιμος δωρεά προς την Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ἐν δοξολογίᾳ τοῦ Παναγίου Ὀνόματος τοῦ ἐν Τριάδι Θεοῦ ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Σμύρνης ἀνακοινώνει τὴν ὑπὸ τοῦ Ἐντιμοτάτου κυρίου Mehmet Bastiyali, ἐπιχειρηματίου, δωρεὰν ἑνὸς ἀκινήτου, ἐντὸς νεοδμήτου οἰκοδομῆς ἐπαγγελματικῶν στεγῶν, εἰς τὸ κέντρον τῆς Σμύρνης (εἰς τὴν περιοχὴν Alsancak τοῦ Δήμου Konak), παραπλεύρως τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγίας Φωτεινῆς, ὅπου θὰ στεγάζωνται, ἐν τοῖς ἐφεξῆς, τὸ Γραφεῖον τοῦ Μητροπολίτου Σμύρνης καὶ αἱ Ὑπηρεσίαι τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Σμύρνης, προβάντος, τοῦ Ἐντιμ. κ. Mehmet Bastiyali, καὶ εἰς τὸν ἰδίαις αὐτοῦ δαπάναις πλήρη ἐξοπλισμὸν τῶν χώρων τούτων.

Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, το νέο μουσείο της Αθήνας, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό

Σήμερα, 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, στην οδό Μαυρομιχάλη 6, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. «Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, επιλέξαμε να αποδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας αλλά και στους επισκέπτες της πόλης το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν θα είχαν δει ότι υπάρχει ένα τέτοιο κτίριο στην οδό Μαυρομιχάλη, καθώς για πολλά χρόνια υπήρχαν σκαλωσιές και λινάτσες. Είναι ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα, το οποίο ήταν αρχικά το σπίτι του Τσίλλερ το οποίο αγοράστηκε από τον τραπεζίτη Διονύσιο Λοβέρδο. Ως αρχιτεκτόνημα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν, σε συνδυασμό με τις μετατροπές που επέφερε ο Διονύσιος Λοβέρδος στη συνέχεια, ένα μνημείο το ίδιο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο ΥΦΥΠΕΞ της Ουκρανίας στο Φανάρι για τον προγραμματισμό της Πατριαρχικής Επίσκεψης στο Κίεβο τον Αύγουστο 2021

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εξοχ. κ. Βασίλειος Bodnar επισκέφθηκε την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο και τον Πρόξενο της χώρας του στην Πόλη, και μετέφερε στον Παναγιώτατο τον πασχάλιο χαιρετισμό του Εξοχ. Προέδρου κ. Volodymyr Zelenskyy. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στον 99ο Ετήσιο Χορό της Κυθηραϊκής Ένωσης Αυστραλίας


Στον 99ο Ετήσιο Χορό (Debutante Ball) της Κυθηραϊκής Ένωσης Αυστραλίας, που έλαβε χώρα στο Randwick του Σύδνεϋ, παραβρέθηκε το Σάββατο, 15 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. 

Ο π. Π. Καποδίστριας στην Επιστημονική Ημερίδα του Ιδρύματος Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών για το 1821


Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας έλαβε μέρος, χθες το εσπέρας (17.5.2021), ως εισηγητής στην Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα του Ιδρύματος Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών για το 1821, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.
     Η εισήγηση του π. Παναγιώτη είχε τίτλο: «"Όλοι κλαύστε. Αποθαμένος ο αρχηγός της Εκκλησιάς....". Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ και Ζάκυνθος». 
     Ο εκπρόσωπος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, έκανε ειδική μνεία στην παρουσία του π. Παναγιώτη ανάμεσα στους διαπρεπείς ομιλητές-εισηγητές της Ημερίδας, αναφέροντας ότι τιμά τον Ιερό Κλήρο με τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, όταν άλλοι κληρικοί ασχολούνται με τα των μασκών και των εμβολίων. Ανέφερε μάλιστα ότι και ο ίδιος πολλές φορές καταφεύγει στα δημοσιεύματα και τις μελέτες του π. Παναγιώτη για να βρει κάτι που αναζητά.
     Γενικώς πάντως, η εν λόγω Ημερίδα, με θεματική "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821: ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ" και με την προφανή ευκαιρία της εφετινής 200ετηρίδας 1821-2021, απέδωσε εύχυμους καρπούς και φώτισε ιδιαίτερες και δυσδιάκριτες πτυχές περί την Εθνεγερσία των Ελλήνων, ενώ σημαντικότατοι άνθρωποι του Πνεύματος και των Επιστημών έλαβαν μέρος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα (δείτε το ακολούθως, όπου και τα ονόματα όλων των συμμετασχόντων).
     Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ο καθοριστικός ρόλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ήτοι των ελλογιμωτάτων κ.κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Δέσποινας Μιχάλαγα, Γεωργίου Ματσοπούλου, Νικολάου Κουρκουμέλη, Στεφάνου Ταμβάκη και Ζωής Μαγγανά.

40νθήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο Νικολάου Μαγγίνα, Πατριαρχικού Φωτογράφου [photos]

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τη Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, συμπροσευχήθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Νικολάου Μαγγίνα, Δημοσιογράφου και Πατριαρχικού Φωτογράφου.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος.