e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, επί τη εορτή των Αγίων Πατέρων της Ζ' Συνόδου, στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο [photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος καθιέρωσε την εορτή προκειμένου να εκτιμηθεί η ουσιαστική προσφορά της ιατρικής επιστήμης και των θεραπόντων της προς την ανθρωπότητα

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, καθώς επίσης - για πρώτη φορά μετά την σχετική απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου - την Σύναξη πάντων των Αγίων Ιατρών. Στη Θ. Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, ενώ εκκλησιάστηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό.

Μετά την απόλυση ο Παναγιώτατος ανέγνωσε την Πατριαρχική Εγκύκλιο για την εορτή των Αγίων Ιατρών, στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

Κυριακή, 17.10.2021, προεορτάζοντας τον Άγιο Γεράσιμο στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής Δ΄ Λουκά (ή του Σπορέως), 17η Οκτωβρίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, η κυριακάτικη θεία Λειτουργία, προεορτάζοντας την μνήμη του Οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία. 
     Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν κατανυκτικά από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. 
     Ο κ. Ζούλας, διαπρεπής ρήτορας, ομίλησε από άμβωνος εμπνευσμένα. Στο τέλος έγινε Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου και ευλογήθηκε Φανουρόπιτα. Ταύτα ήταν δεητική προσφορά αφενός μεν της Οικογενείας Αναστασίου - Αγγελικής Δρογγίτη, αφετέρου δε του Ιωάννου Κλάδη, θεολόγου.
     Σημειωτέον ότι έγινε και το 6μηνο Μνημόσυνο της μακαριστής ενορίτισσάς μας Ιουστίνης Μούσουρα. 

Χειροτονία Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου [πλήρες video - photos]


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Η χειροτονία του Μητροπολίτη Περιστερίου τελέσθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο. Παρέστησαν Αρχιερείς, κλήρος και λαός, ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού covid-19.

Η Σύναξη πάντων των Αγίων Ιατρών σήμερα, 17.10.2021, στο Φανάρι [live]


Πρωί Κυριακής Δ΄ Λουκά, 17ης Οκτωβρίου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, εγένετο η νεωστί καθιερωθείσα Σύναξη των Αγίων Ιατρών. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόκλητος, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, απευθύνας λόγους αγάπης προς το εκκλησίασμα, εστιάζοντας μάλιστα στην προσφορά των Ιατρών κατ' αυτή την περίοδο της Πανδημίας εκ του Κορονοϊού. 
     Ευκαιρίας δοθείσης ο Πατριάρχης απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον π. Σταύρο Κοφινά, Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας.