e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Εισήγηση-καταγγελία για την χρόνια ανοχή και αδιαφορία περί προβλημάτων του Αγ. Όρους σε συνέδριο [video]

Στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το τρίτο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας με θέμα «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας». Το συνέδριο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» Θεολογικής Σχολής).

Την 3η ημέρα του συνεδρίου, κατά τον θεματικό κύκλο «Το Άγιον Όρος και η κοινωνία», έγινε εισήγηση από τον Δρ. Θεολογίας Κωνσταντίνο Μυγδάλη, σύμβουλο της γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο οποίος μίλησε για

- την ανάγκη λήψης μέτρων εναντίον διάφορων ρασοφόρων, που διαδίδουν αιρετικές και επικίνδυνες για την κοινωνία και την δημόσια υγεία απόψεις, ο οποίοι εκμεταλλεύονται το όνομα του αγιορείτη και καθοδηγούν ανθρώπους ως δήθεν σοφοί «γέροντες»

- την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην τήρηση των κανόνων του Αγίου Όρους και την αποφυγή της παραβίασης τους στο όνομα μιας δήθεν οικονομίας - αγάπης

- την ανάγκη άμεσης λήξης της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου, καθώς δημιουργεί - βάσει ευρωπαϊκού κεκτημένου - τις προϋποθέσεις για νέες καταλήψεις επί αγιορείτικου εδάφους από επιπλέον αλλόδοξους, αλλόθρησκους κτλ.

- την ανάγκη εξυγίανσης της αστυνομικής δύναμης που υπηρετεί στο Άγιο Όρος από στοιχεία που δεν υπακούν την διοίκηση του, αλλά σε ψευδοζηλωτές «γεροντάδες», και της λήψης μέτρων καλύτερης προστασίας του

- και την ανάγκη επικοινωνίας του θέματος πως η λήξη της κατάληψης δεν συνιστά παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά πως η κατάληψη είναι που συνιστά παραβίαση των κανόνων και της τάξης του Αγίου Όρους.

Κατά την πρώτη μέρα διεξαγωγής του συνεδρίου προηγήθηκε δημόσια τοποθέτηση στο διαδίκτυο του ομότιμου καθηγητού Θεολογίας ΑΠΘ, Πέτρου Βασιλειάδη, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός πως στο πρόγραμμα του εν λόγω συνεδρίου δεν υπάρχει καμία μνεία για πολύ σημαντικά θέματα που ταλανίζουν το Άγιο Όρος, όπως η κατάληψη του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου που το χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων 50 χρόνων», την εκμετάλλευση του Αγίου Όρους από αντιδημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και την μη λήψη μέτρων για την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα από κάποιους ρασοφόρους, που διαβιούν στο Άγιο Όρος.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου κάνει έκκληση ώστε οι ηχηρές αυτές παρεμβάσεις του πανεπιστημιακού καθηγητού και του διδάκτορος Θεολογίας να εισακουστούν από τους αρμοδίους και να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα του Αγίου Όρους, τα οποία δημιουργούν μεγάλες πληγές στην Εκκλησία και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Εκ της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


Δεν υπάρχουν σχόλια: