e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ονομαστήρια Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ - Χειροτονία Επισκόπου Νειλουπόλεως Νικοδήμου [video-photos]

Πανηγυρική ημέρα η 17η Φεβρουαρίου για την πόλη της Αλεξανδρείας, με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα και σύσσωμο τον Ελληνισμό της μεγάλης αυτής πόλης να κατακλύζει από νωρίς το πρωί τον Κοινοτικό Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για να ευχηθεί έτη πολλά στον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, που ήγαγε τα ονομαστήρια του.

Ξεχωριστή μέρα όμως και σταθμός ζωής μεγάλος και καθοριστικός και για τον εψηφισμένο Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Νικόδημο Τότκα, που έλαβε  από τα χέρια του  Πατριάρχη τον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δημητριάδος Ιγνατίου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου (Εκκλησία Ελλάδος), Κρήνης Κυρίλλου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ερμουπόλεως Νικολάου, Γουινέας Γεωργίου, Μέμφιδος Νικοδήμου, Πηλουσίου Ναρκίσσου, Καρθαγένης  Μελετίου, Αξώμης  Δανιήλ και των Θεοφ. Επισκόπων Νιτρίας Νικοδήμου, Ταμιάθεως  Γερμανού και Νικοπόλεως Θεμιστοκλέους. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπό του Επισκόπου Κλάουντιο Λουράτι.

Έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας και οι αραβόφωνοι ιεροψάλτες κ.κ. Τόνυ Ατάλα και ο κ. Παΐσιος Μπισόι.

Την γιορτινή ημέρα  τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσίωνης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.κ. Ιωάννης Σιώκας και Ανδρέας Βαφειάδης και μέλη αυτής, ο Πλοίαρχος κ. Κώστας Βαρουξής που αποτελεί στην Αλεξάνδρεια τον σύνδεσμο μεταξύ του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, η Πλοίαρχος Υγειονομικού κα Αγγελική Μπάλτα, η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κα. Λιλίκα Θλιβίτου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Αλίκη Αντωνίου, και πλήθος εκπαιδευτικών από τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξανδρείας. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ. Παρέστησαν επίσης ο καθηγητής της Πατριαρχικής Ιερατικής σχολής του “Αγίου Αθανασίου” κ. Γιώργος Τσιτσιμπίνης, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. Στην χαρμόσυνη ημέρα παρέστει και πολυπληθής ομάδα πιστών από το Κάιρο υπό την οργάνωση και την συνοδεία του κ. Ζαχαρία Φούμελη Επιτρόπου του Ιερού Ναού της Παναγίας στην Ηλιούπολη.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της κας Ευτυχίας Τότκα, μητέρας του Επισκόπου Νειλουπόλεως, όπως και όλων των συγγενών και φίλων του, που ταξίδεψαν από τις Σέρρες, για να σταθούν στο πλευρό του την ημέρα της προσωπικής του Πεντηκοστής.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο προς χειροτονίαν Επίσκοπος αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Αρχιερείς που τον εμπιστεύθηκαν, πίστεψαν σε αυτόν και στα όνειρά του και στάθηκαν αρωγοί του, φωτίζοντας με την ιδιαίτερη τους προσφορά την πορεία του μέχρι σήμερα.

Αναφέρθηκε επίσης με λόγια τρυφερά στην αγαπημένη του μητέρα όπως την χαρακτήρισε, λέγοντας κατασυγκινημένος ότι στάθηκε στο πλευρό του ως βράχος ασάλευτος στις αλλεπάλληλες του βίου του δυσκολίες.

Ιδιαίτερη όμως θέση στον λόγο του από τα βάθη της καρδιάς όπως ανέφερε επεφύλαξε για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη εκφράζοντας την ατέρμονη ευγνωμοσύνη του προς το Σεπτό πρόσωπό του καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «από την πρώτη στιγμή που με καλέσατε να υπηρετήσω στο Πατριαρχείο μας, στη Νότια Αφρική πρώτα και στην Αλεξάνδρεια κατόπιν, σταθήκατε δίπλα μου ως πραγματικός πατέρας. Δίπλα σας διδάχτηκα μαθήματα υψηλότατης εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής Θεολογίας. Διδάχτηκα από το φωτεινό σας πρόσωπο, όχι με λόγια αλλά εν την πράξει, ότι ο διάκονος των Μυστηρίων του Θεού πρέπει πάντα να είναι χαρούμενος, πάντα ακούραστος, πάντα προσευχόμενος, πάντα οραματιζόμενος και πάντα αισιόδοξος».

Στον νουθετήριο λόγο του ο Πατριάρχης εξήρε την πολυετή προσφορά του λέγοντας ότι «Με θυσία, με κόστος, με κόπους, με θλίψεις και στεναχώριες, με νύχτες αξημέρωτες, με μελέτη, με εργατικότητα και πάνω από όλα με αγάπη και αυτοθυσία διακόνησες την νευραλγική θέση σου φροντίζοντας μόνο να αναπαύεις τα σπλάχνα του Πατέρα σου, της Μετριότητάς μου, μη υπολογίζοντας το ατομικό σου κόστος, αλλά θέτοντας υπεράνω το αληθινό συμφέρον μου». Και κλείνοντας τον λόγο του ανέφερε ότι «την ημέρα των Ονομαστηρίων μου ο αδελφός μας, το παιδί μου ο Νικόδημος λαμβάνει τον τρίτο βαθμό, την Αρχιερωσύνη και ως πατέρας εκφράζω την εσωτερική και μύχια χαρά μου διότι υποβληθήκατε στον κόπο και ήλθατε για την διπλή σημαντική αυτή ημέρα της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.»

Μετά το πέρας των ιερών Ακολουθιών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προσκάλεσε όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα του Θρόνου, του Πατριαρχικού Μεγάρου, για να δώσουν όπως είπε τις ευχές και τα δώρα τους στον νεοχειροτονηθέντα Επίσκοπο Νειλουπόλεως  Νικόδημο, με πρώτο τον ίδιο να του προσφέρει το προσωπικό του δώρο, ένα καλαίσθητο εγκόλπιο, που -όπως είπε- δωρίζει σε όλα τα παιδιά του που χειροτονεί και αναπαριστά την «Φυγή στην Αίγυπτο». Και με αυτόν τον συμβολισμό τον προέτρεψε να μην ξεχνά ποτέ ότι είναι παιδί του Aπόδημου Ελληνισμού και σε αυτό το εικόνισμα να βλέπει τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους πού δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. ΑΞΙΟΣ! αναφώνησε ο Μακαριώτατος  με την στεντόρεια φωνή του, ΑΞΙΟΣ: ανταπάντησε το πλήθος λαϊκών και κληρικών γεμίζοντας την καρδιά του νέου Επισκόπου με ελπίδα και δύναμη.

Με ιδιαίτερη όμως χαρά ο Πατριάρχης δέχτηκε από τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Λεωνίδα Φοντριέ και το δώρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την ονομαστική του εορτή, που ήταν ένας πολυτελής δερματόδετος ετήσιος τόμος με όλες τις εφημερίδες του «ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ».

Τρίτος σταθμός της πανηγυρικής ημέρας ήταν η «Ένωση», όπου ο Πατριάρχης προσκάλεσε όλους, να γιορτάσουν και να χαρούν μαζί του αυτή την ιδιαίτερη ημέρα των ονομαστηρίων του. Η στολισμένη αίθουσα γέμισε από κόσμο, που θέλησε να βρεθεί κοντά στον Πατριάρχη, για να του ευχηθεί έτη πολλά και να μοιραστεί την χαρά του. 

Ευχές στον Πατριάρχη απηύθυνε ο Πρόεδρος την Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ. Ιωάννης Σιώκας, λέγοντάς του ότι «το σεργιάνι σας στον Κόσμο το ελέησε και το ευλόγησε ο Θεός να ακουμπά πνευματικά πάμπολλους ανθρώπους, καθώς από το κριτάτο σας κρέμονται αμέτρητες θεοειδείς ψυχές. Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουν τον πνευματικό τους πατέρα άνθρωποι που κατοικούν σε πολλές χώρες, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, άνθρωποι που μιλούν αμέτρητες γλώσσες και διαλέκτους, άνθρωποι που ταυτίζονται με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς». Μίλησε επίσης και για τις δυσκολίες που ανέκυψαν με τις  εισπηδητικές τάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας και τις προσπάθειες κατάλυσης της μακραίωνης και “κανονικής τάξης” στην δικαιοδοσία του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ενώ δήλωσε απερίφραστα την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στο πρόσωπο του Πατριάρχη.

Στοιχεία ρεπορτάζ-φωτογραφίες: ekkairo.org | video: Φάρος ΟμογένειαςΔεν υπάρχουν σχόλια: