e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η εμπιστοσύνη στον Θεό κατανικά τον τρόμο και τον θάνατο

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής Ζ΄ Λουκά, 6 Νοεμβρίου 2022

(Λουκά Η΄ 41-56 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Μεγάλος υπήρξε ο φόβος και ατελείωτη η αγωνία του Αρχισυνάγωγου Ιάειρου. Η μοναχοκόρη του ήταν ετοιμοθάνατη. Οι γιατροί της εποχής, με τα πενιχρά τότε μέσα, μάταια προσπαθούσαν, έναντι υψηλού χρηματικού αντιτίμου, να την σώσουν. Όμως, τίποτα δεν κατάφεραν. Σε λίγο, η κόρη θα κατέληγε κι ο πατέρας της διακατείχετο από μεγάλο σπαραγμό και ταραχή.

Όμως, παρότι μη ακόλουθος του Ιησού, ο Ιάειρος ήταν άνθρωπος ένθεος και ευσεβής. Δεν ανήκε στους υποκριτές ιερωμένους της Εβραϊκής Συναγωγής, οι οποίοι μίσησαν, συκοφάντησαν και τελικά καταδίκασαν σε φρικτό θάνατο τον Ιησού. Αυτός, αντιθέτως, έπεσε γονυπετής και προσευχήθηκε θερμά με δάκρυα. Αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Θεανθρώπου και βαθιά μέσα του πίστευε ότι ακόμη και ο θάνατος θα μπορούσε να νικηθεί από τη δύναμη του Θεού.

Όμως, ο θάνατος πρόφθασε και πήρε την αγαπημένη του κόρη. Το θλιβερό μήνυμα των συγγενών για την έλευση του μοιραίου, τον πρόλαβε την ώρα που έπεφτε στα πόδια του Θεανθρώπου και τον εκλιπαρούσε να σώσει την κόρη του. «Μην ενοχλείς τώρα τον δάσκαλο», του είπαν, «τίποτα πλέον δεν μπορεί να γίνει».

Ο Κύριος όμως, ο οποίος λίγο πριν είχε θεραπεύσει θαυματουργικά μια ευσεβή αιμορροούσα γυναίκα, η οποία απλώς άγγιξε το κράσπεδο των ενδυμάτων Του, έδωσε θάρρος στον Αρχισυνάγωγο και του ενίσχυσε την πίστη. Και πράγματι, το θαύμα έγινε! Το κορίτσι σηκώθηκε σαν να κοιμόταν και οι συγγενείς, που πριν έκλαιγαν τριγύρω με απελπισία, δόξαζαν πλέον τον Θεό!

Αυτό, όπως και πολλά άλλα περιστατικά των ιερών Ευαγγελίων, δείχνουν ότι η πίστη και η αγάπη στον Θεό κατανικούν την αγωνία, τον τρόμο και τον θάνατο. Διότι το ανθρώπινο γένος, δυστυχώς, τελεί υπό το κράτος του διαρκούς φόβου. Οι άνθρωποι φοβούνται τη φύση, τα καιρικά φαινόμενα, τους πολέμους και τις καταστροφές, την αρρώστια και τον θάνατο. Ακόμη και τα έργα τους τα ίδια φοβούνται  καθώς και τα αποτελέσματα της λεγόμενης προόδου, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει και δεν την ελέγχουν. Προπάντων δε, φοβούνται, μισούν και υποπτεύονται ο ένας των άλλον.

Όμως ο Θεός, με την δύναμη και την αγάπη Του, καταλύει τον φόβο και την δυστυχία. Αρκεί ο άνθρωπος να Τον πιστεύει και να στηρίζεται σ’ Αυτόν. Ας μιμηθούμε, λοιπόν, όσο μπορούμε το παράδειγμα του ευσεβούς Ιάειρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: