e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ο Ζελένσκι με νομοσχέδιο κατά θρησκευτικών οργανώσεων που δρουν στην Ουκρανία κι εδρεύουν στη Ρωσία

Του ΚΩΣΤΑ ΟΝΙΣΕΝΚΟ

Ο Ζελένσκι δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα θέματα της Εκκλησίας ακόμα και όταν ο πόλεμος είχε ξεσπάσει και πλήθος ανθρώπων με γνώση των πραγμάτων του έλεγαν ότι το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία είναι παράρτημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τελεί εντεταλμένη υπηρεσία. Οι λόγοι για την απροθυμία αυτή του Ουκρανού προέδρου ήταν πολιτικοί και προσωπικοί. Πολιτικοί διότι καταλάβαινε πολύ καλά την επιρροή που έχει στην Ουκρανία η Ρωσική Εκκλησία -όποια και αν είναι η επίσημη ονομασία της. Και προσωπικοί διότι ο ίδιος είναι Εβραίος στο θρήσκευμα και δεν ήθελε να μπει σε έναν τέτοιο κυκεώνα αντιπαραθέσεων και να σκεπαστεί από τόνους επικοινωνιακής λάσπης. Εδώ νομίζω δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.

Ωστόσο αναγκάστηκε να ασχοληθεί. Η ρωσική εισβολή διαρκεί για περισσότερους από εννέα μήνες, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν βρει τραγικό θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, από τις ρωσικές σφαίρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν και βιάστηκαν. Παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις των επικεφαλής της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι αυτής της οργάνωσης συνέχισαν όχι μόνον να έχουν άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και να προωθούν άμεσα τη ρωσική ατζέντα μέσα από τους ναούς και με άλλους τρόπους. Οι πρόσφατες έρευνες της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας το επιβεβαίωσαν με στοιχεία. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία φαίνεται να έπεσαν στο τραπέζι του Ουκρανού Προέδρου, πείθοντάς τον να πάρει τις αποφάσεις που απέφευγε το προηγούμενο διάστημα.

Χθες το βράδυ, στο καθιερωμένο του μήνυμα προς τους Ουκρανούς, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε σειρά μέτρων που ελήφθησαν μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και στοχεύουν κατά κύριο λόγο την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέθεσε στο ουκρανικό κοινοβούλιο τη σύνταξη νομοσχεδίου, με το οποίο θα καθίσταται αδύνατη η δράση θρησκευτικών οργανώσεων, τα οποία έχουν ως βασική τους έδρα τη Ρωσία. Ακόμα αποφασίστηκε ο έλεγχος του καταστατικού της “Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, δηλαδή της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, ο έλεγχος της ορθής χρήσης του χώρου της Λαύρας των Σπηλαίων κ.ά.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται δύσκολο καθώς η Ρωσική Εκκλησία ελέγχει (τουλάχιστον στα χαρτιά) πάνω από δέκα χιλιάδες ενορίες. Η μετάβασή τους στην Κανονική Εκκλησία αναμένεται να πάρει χρόνια και θα χρειαστεί πολύ κόπο. Ωστόσο, πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ουκρανία. “Πνευματική ανεξαρτησία” το αποκάλεσε ο Ζελένσκι. Και μάλλον έτσι είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: