e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον Βασίλειο Αναγνωστόπουλο, Καθηγητή Πατρολογίας Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, πληροφορηθείς τον θάνατο του Καθηγητού Του στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, στο μάθημα της Πατρολογίας, αειμνήστου Βασιλείου Αναγνωστοπούλου, πρώην Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, τέλεσε, το απόγευμα της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου 2022, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Αυστραλίας Μακάριος: «Έχουμε επίγνωση της βαριάς ευθύνης μας να αναδείξουμε την ελληνική γλώσσα»


Η ελληνική γλώσσα «υπήρξε διαχρονικά ζωοδότρα δύναμη του Ελληνισμού και συνάμα πρόσφορο όχημα για τη διάδοση της χριστιανικής διδασκαλίας στην οικουμένη», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών για την ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά

Στα διάφορα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η ΔΙΣ αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821». 

Ζητώντας του να σχολιάσει το γεγονός ότι κατά την περασμένη εβδομάδα η παλαίφατος Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό από τριακονταμελές συγκρότημα χορευτών και τεχνικών ήχου και εικόνας σε μουσικό βίντεο, στο οποίο φαίνονται να τραγουδούν και να χορεύουν και υπό τον ήχο της καμπάνας, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «όλα αυτά είναι θλιβερά γεγονότα και δείχνουν την πλευρά της αθλιότητος που δεν είναι μόνο στην Τουρκία είναι και εδώ. Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο όταν αποφασίσουμε να γίνουμε πιο σοβαροί και να εμβαθύνουμε περισσότερο στο νόημα της ζωής».


ΠτΔ και Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821»

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 2022, τα εγκαίνια της Έκθεσης «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821», την οποία διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ἀνοιχτὴ Ἐπιστολὴ πρὸς κάθε ἐμπλεκόμενoν στὸ θέμα τῆς ρωσικῆς εἰσπήδησης στὸ Πατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας

πῶς ὁ Ρωσικὸς Ἰμπεριαλισμὸς ἐρείδεται στὴν ἀνέχεια τῶν Ἀφρικανῶν ἀδελφῶν μας

Γράφει ὁ Θεοφ. Ἐπίσκοπος Ἀρούσας καὶ Κεντρικῆς Τανζανίας κ. Ἀγαθόνικος

Κάποια ἡμέρα ὁ Προφητάναξ Δαβίδ, μετὰ τὸν μεσημερινόν του ὕπνον, ἀπὸ τὴν βεράντα τοῦ παλατιοῦ του, εἶδε μιὰ ὄμορφη γυναίκα, τὴν Βηρσαβεέ ἡ ὁποία ἦταν παντρεμένη μὲ τὸν Οὐρία, γενναῖον στρατιώτη τοῦ Δαβίδ, τὴν ὁποίαν ἐκάλεσε στὸ δωμάτιό του, κοιμήθηκε μαζί της καὶ τὴν κατέστησεν ἔγκυον. Στὴν συνέχεια μὲ διαταγή του, ἔστειλε τὸν Οὐρία στὴν πρώτη γραμμὴ τοῦ πολέμου, ὥστε νὰ σκοτωθεῖ, ὅπερ καὶ ἐγένετο. Κατόπιν τούτων ἔλαβε ὁ Δαβίδ «νόμιμον» σύζυγον τὴν Βηρσαβεὲ ἡ ὁποία γέννησε τὸν γιὸ τοῦ Βασιλιᾶ. Ὅμως ὅλο αὐτὸ τὸ γεγονὸς στὰ μάτια του Θεοῦ ἐφάνη πολύ κακή πρᾶξις. 

"Επιστροφή" του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στη Μεγάλη Παναγία Νεαπόλεως Λασιθίου [video]

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 7.2.2022, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β΄. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν, στην πρώτη, επίσημη επίσκεψή του στην περιοχή, μετά την ενθρόνιση του, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός. 

Σημειωτέον ότι ο Σεβ. κ. Ευγένιος είχε υπηρετήσει ως νέος Κληρικός, επί σειρά ετών, στην εν λόγω Μητρόπολη, χειροτονηθείς μάλιστα από τον μακαριστό και αλησμόνητο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρό Νεκτάριο.
 
Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης δέχτηκε τις ευχές κλήρου και λαού. Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Γέροντός του, Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Τηλεφωνική επικοινωνία Οικουμενικού Πατριάρχου με Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας για Μονή Σουμελά

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, είχε σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2022, το απόγευμα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας που ο Παναγιώτατος του απέστειλε για την προσβολή της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, από τη διάθεση χώρων αυτής για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Ο Πατριάρχης για τα 30 χρόνια διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κροατίας

Address by His All-Holiness Ecumenical Patriarch B A R T H O L O M E W at the Celebration of the 30 years of bilateral relations between Türkiye and Croatia (Pera Palace, 6 February 2022)

Honorable Dr. Ivana Zerec, Consul General of the Republic of Croatia in Istanbul,

Your Excellencies,

Honorable guests,

It is our great joy and privilege to address the distinguished audience gathered here at the Pera Palace – this historic haven of dialogue and diplomacy – and to join in the celebrations marking thirty years of bilateral relations between the Republics of Türkiye and Croatia. Today, we wholeheartedly offer our congratulations to both in acknowledgement of 30 years of mutual rapprochement, common initiatives, and fruitful cooperation for the prosperity of the two nations, for progress and peace.

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Oἱ μεγάλοι κλέπται ἀπάγουν τούς μικρόυς»

(Διογένης Λαέρτιος)

Ἕν τῶν σημαντικῶν πορβλημάτων τῆς ἱστορίας τῆς τέχνης ἀποτελεί ἡ κλοπή ἔργω, ἔχουσα ποικίλα μοτίβα (πολιτικά, οἰκονομικά, καλλιτεχνικά, προσωπικά κ.ἄ.).

Επιστολή διαμαρτυρίας Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για την προσβολή της Μονής Σουμελά

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Στο "Orthodox Times" η Β7 διαδικτυακή διάλεξη "Lectures Αληθώς"


Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους για την δημοσιοποίηση στο "Orthodox Times", της διαδικτυακής διάλεξης του π. Νεκταρίου Πόκκια. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

Στο "Zante Times" η Β7 διαδικτυακή διάλεξη "Lectures Αληθώς"


Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Μαρκεσίνη για την δημοσιοποίηση στο "Zante Times", της διαδικτυακής διάλεξης του π. Νεκταρίου Πόκκια. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!

Στο "Φως Φαναρίου" η Β7 διαδικτυακή διάλεξη "Lectures Αληθώς"


Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Ανδριόπουλο για την δημοσιοποίηση στο "Φως Φαναρίου", της διαδικτυακής διάλεξης του π. Νεκταρίου Πόκκια. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ!