e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Η Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αδριανούπολη (30.4.2022)


Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Πατριαρχικήν Θείαν Λειτουργίαν εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Γεωργίου Ἀδριανουπόλεως 

(Σάββατον τῆς Διακαινησίμου, 30 Ἀπριλίου 2022)

Ἱερώτατε Μητροπολῖτα Ἀδριανουπόλεως, ἀγαπητὲ ἀδελφὲ καὶ συλλειτουργὲ κ. Ἀμφιλόχιε,

Ἱερώτατοι λοιποὶ ἀδελφοὶ Ἀρχιερεῖς,

Εὐλαβέστατοι λοιποὶ Κληρικοί,

Εὐλογημένα τέκνα τῆς Ἐκκλησίας,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Αδριανούπολη: Ο εορτασμός του Αγ. Ιερομάρτυρος Πατριάρχου ΚΠόλεως Κυρίλλου Στ΄ του Θρακός [65 photos]

Σε Αναστάσιμη και ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκε, για πρώτη φορά μετά την αναγραφή του στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η μνήμη του Αγίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Στ΄, του Θρακός, στη γενέτειρά του Αδριανούπολη, όπου και μαρτύρησε. 

H Α. Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, το Σάββατο της Διακαινησίμου, 30 Απρίλιου 2022, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου της Βουλγαροφώνου Κοινότητος Αδριανουπόλεως, στην οποία συμμετείχαν ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ρούσσης κ. Ναούμ, από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, και Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.

Την Πατριαρχική και Συνοδική Απόφαση Αγιοκατατάξεως του από Αδριανουπόλεως Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίλλου Στ΄, ανέγνωσε ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.

Νάουσα: Εσπερινός Αγ. Νεομαρτύρων Ναουσαίων και Λιτανεία προς το Κιόσκι. Αποκαλυπτήρια μνημείου [photos]

Το Σάββατο, 30 Απριλίου 2022, το απόγευμα, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναούσης με επισημότητα και λαμπρότητα ο πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Νεομαρτύρων Ναουσαίων, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

«Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Εθνική Παλιγγενεσία»: Συνέδριο στη Νάουσα [photos]

Το Σάββατο, 30 Απριλίου 2022, το πρωί, η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργάνωσε στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ στη Νάουσα Συνέδριο με αφορμή τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Πόλεως Ναούσης και το μαρτύριο των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων με θέμα: «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Εθνική Παλιγγενεσία».

Τις εργασίες του παρηκολούθησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και άλλοι Αρχιερείς.

Ο Μητροπολίτης Βίνιτσα πρωτολειτούργησε σε Ενορία της περιοχής του που εγκατέλειψε τη Ρωσική Εκκλησία [photos]

Στις 30 Απριλίου 2022, Σάββατο της Διακαινησίμου, ο Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Sosonka της περιοχής Vinnytsia. Πρόσφατα, η θρησκευτική κοινότητα αυτής της εκκλησίας αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να εγκαταλείψει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία και εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο κ. Επιφάνιο. 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Για τέταρτη φορά παρασκευή Αγίου Μύρου

Γράφει, από το Αννόβερο, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ

Χριστός Ανέστη!

Η φετινή Μεγαλοβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από την Μεγάλη Δευτέρα έως και την Μεγάλη Πέμπτη έγινε παρασκευή Αγίου Μύρου. Από μόνο του το γεγονός της παρασκευής του Αγίου Μύρου είναι ιερό, σημαντικό και ιστορικό. Φέτος ήρθε να νοηματοδοτήσει και να τονίσει την διαφορετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών λόγω των θλιβερών γεγονότων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου»

«Εἶτα λέγει τῷ Θωμᾷ· φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου, καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός» (Ιωάν. 20, 27) 

«Έπειτα λέγει στὸν Θωμᾶ, ,,Φέρε τὸ δάκτυλό σου ἐδῶ καὶ κύτταξε τὰ χέρια μου καὶ φέρε τὸ χέρι σου καὶ βάλε το στὴν πλευρά  μου καὶ μὴ γίνεσαι ἄπιστος ἀλλὰ πιστός’’». 

Πατριαρχική Λειτουργία στην Αδριανούπολη επί τη αγιοκατατάξει Κυρίλλου Στ΄, Αρχιεπισκόπου ΚΠόλεως [video]


 Σήμερα, Σάββατο της Διακαινησίμου, 30ή Απριλίου 2022, ετελέσθη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίου Γεωργίου Αδριανουπόλεως, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, επί τη εορτή του νεωστί διακηρυχθέντος Ιερομάρτυρος Κυρίλλου ΣΤ΄, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: