e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Συλλυπητήρια Αρχιεπισκόπου Κρήτης για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Τοποτηρητή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Παν. Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, απέστειλε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β΄, σπουδαίας εκκλησιαστικής φυσιογνωμίας και προσωπικότητας, και συμμετέχοντας στο πένθος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Βαρθολομαίος: “Να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στη Χριστιανική μας πίστι και στα Ρωμαίηκα ήθη και έθιμά μας”

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός  Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, και Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, χοροστάτησε την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, στον Μ.  Εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Υψωμαθείων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Δευτερεύων Πανοσιολ. κ. Αλέξανδρος.

Η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο είχε την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022, η Εξοχ. Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδος κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους, στην οποία παρέστη και η Ευγεν. Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, καθώς και ο Εντιμ. κ. Ιωάννης Γεωργίου, Σύμβουλος της κ. Ζαχαράκη, ο Παναγιώτατος και η κ.Υφυπουργός είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να υπογραμμίσουν τη σημασία του τουρισμού για την προσέγγιση των ανθρώπων και των λαών.

Φωτό: Ν. Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Οι καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου ζητούν τον διωγμό της αδελφότητας της Μονής

Οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας με ανακοίνωσή τους στις 9 Νοεμβρίου ζητούν να εκδιωχθεί η αδελφότητα της Μονής και να απελαθεί από το Άγιο Όρος. Εκεί έφθασε το θράσος τους! Όπως χαρακτηριστικά γράφουν: "Απομακρύνετέ τους από τα ευλογημένα αυτά χώματα"!

Λευκωσία: Συρρέει λαός για να αποχαιρετήσει τον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου [photos-video]

Μυρτώ Ζουμίδου   | philenews.com

Με την συνεχή ανάγνωση των τεσσάρων ευαγγελίων της Εκκλησίας, όπως απαιτεί το τελετουργικό σε περιπτώσεις εκδημίας Αρχιερέων, πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου [photos-video]


  πηγή: philenews.com   

Σε λαϊκό προσκύνημα τίθεται από σήμερα η σορός του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή ως το πρωί του Σαββάτου, πριν από την κηδεία, η οποία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι. 

Ρωσική Εκκλησία: Ο τρομοκράτης της Ορθοδοξίας. Στη μαύρη λίστα της και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Την Ρωσική Εκκλησία φαίνεται πως δεν την αγγίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος και η καταστροφή που συντελείται στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το μέλημά της είναι πώς θα τιμωρήσει όσους αμφισβητούν την παντοδυναμία της.

Τελικά είναι μάλλον εικονική η «ανεξαρτησία» της εν Ουκρανία Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς η Ρωσική Εκκλησία με σχετική πανταχούσα που υπέγραψε ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ  Διονύσιος, προς τους Ρώσους επισκόπους, δηλώνει ότι τίθενται σε «ακοινωνησία» 19 Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι συλλειτούργησαν με Επισκόπους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι για την Μόσχα είναι «σχισματικοί».

30 χρόνια προσφοράς της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (1992-2022)

Συμπληρώνονται σήμερα 10 Νοεμβρίου 2022 τριάντα χρόνια από την ευλογημένη και ιστορική στιγμή κατά την οποία η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ τέλεσε τα εγκαίνια της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης (10 Νοεμβρίου 1992). Κατά τη διάρκεια της τότε ομιλίας του ο σεπτός Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής για την ΑΕΣΚ: «Η ημέρα είναι μεγάλη και ιστορική, διότι το εγκαινιαζόμενον έργον είναι μέγα και ιερόν. Εκάστης Εκκλησιαστικής Σχολής η ιερότης και η αποστολή είναι μεγάλη… Θα πρέπει η Εκκλησιαστική Σχολή να παρέχη παιδείαν ανωτέραν. Θα πρέπει –είναι ανάγκη επιτακτική της εποχής μας- να μαρτυρή την ανωτερότητα της Ορθοδόξου Θεολογίας δια της φανερώσεως του περισσεύματος της Θείας αγάπης προς τον όλον άνθρωπον…Οι νέοι σπουδαστές της σήμερον εγκαινιαζομένης Εκκλησιαστικής Σχολής καλούνται να ζουν ως μέλη γνησία και ενεργά της Εκκλησίας… Η Σχολή χαρακτηρίζεται ‘Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης’. Η θεολογία είναι ανωτέρα, όταν είναι Ορθόδοξος, είναι γνησία και ζώσα, όταν είναι εκκλησιαστική… Η Εκκλησιαστική αύτη Σχολή κάλλιστα δύναται αδελφικώς να υπάρξη μετά των άλλων πανεπιστημιακών Σχολών της πόλεώς σας όχι ως μία εξ αυτών, αλλά μία ήτις προηγείται και έπεται αυτών… Η συνειδητή πλέον αδέλφωσις ορθοδόξου Θεολογίας και κρητικού ήθους αποτελεί έν γεγονός από το οποίον, Θεία χάριτι, πολλά ελπίζομεν οι πολλοί…» (Ι. Μ. Χατζηφώτης, Φανάρι –Κρήτη…., Αθήνα 1998, σ. 62, 63, 64).

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στον Λόφο Στράνη, όπου ο Σολωμός έγραψε τον "Ύμνο" (22.8.2017)


Στο πλαίσιο του πανορθόδοξου πένθους για την προν Κύριον εκδημία του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ (+7.11.2022), αναθυμούμαστε ότι ο Μακαριστός, ευρισκόμενος στη Ζάκυνθο, τον Αύγουστο του 2017, για να συμμετάσχει στον τριήμερο θερινό εορτασμό του Αγίου Διονυσίου (300 χρόνια από την Μετάθεση του Σκηνώματός Του στην πόλη της Ζακύνθου), επισκέφτηκε, το πρωί της 22ας Αυγούστου, τον Λόφο του Στράνη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο. 

Συλλυπητήρια Πάπα Φραγκίσκου στον κυπριακό λαό για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου

Tα συλλυπητήρια του στον κυπριακό λαό για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ έστειλε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος. Όπως ανέφερε, θυμάται με ευγνωμοσύνη τις αδελφικές συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο και προσεύχεται η ψυχή του να βρει αιώνια γαλήνη. 

Βραδινή Αρχιερατική Λειτουργία για τον Άγιο Νεκτάριο στο Chatenay Malabry Γαλλίας

9 προς 10.11.2022. Τελέστηκε βραδινή θεία Λειτουργία στο Chatenay Malabry, προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του εν Αιγίνη και λιτάνευση του Ι. Λειψάνου του Αγίου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Δημητρίου.

Εορτασμός 156ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου

Με λαμπρότητα τελέσθηκε, την Τρίτη 8η Νοεμβρίου 2022, η Πανήγυρις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, καθώς και ο Εορτασμός της Επετείου της Αρκαδικής Εθελοθυσίας του 1866, 156 χρόνια μετά από αυτό το ιστορικό γεγονός που γράφτηκε με χρυσά γράμματα όχι μόνο στην ιστορία της Κρήτης αλλά και στην παγκόσμια ιστορία, ως σύμβολο αγώνος για την Ελευθερία και εθελοθυσίας υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.