e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης από Θεσσαλονίκη: Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος γίνεται ενάντια στη φύση


Επίτιμος καθηγητής περιβαλλοντικής επιστήμης του Perrotis College ανακηρύχθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος που παραβρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης των λυκείων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος που είναι παγκόσμια γνωστός και ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», για το μεγάλο ενδιαφέρον και τις δράσεις του υπέρ του περιβάλλοντος, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση αποφοίτησης και μίλησε για την κλιματική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

«Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για την στάση του στο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα έχει ανθρωπογενή αίτια.

Επισήμανε δε, ότι «δεν μας συνετίζει η κλιματική αλλαγή, οι καταστροφικές πυρκαγιές, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών και αφελώς πιστεύουν ότι το οικοσύστημα μπορεί να ανανεώνεται» και είπε ότι η «καταστροφή της Κτίσης είναι αμαρτία».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι ήδη διεξάγεται ο «Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εναντίον της φύσης» προσθέτοντας ότι  «η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μελλοντικό σενάριο αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα».

Ανέφερε επιπλέον, ότι «το πρόβλημα επιδεινώνεται» κι ότι «αγνοούμε τα όρια και τα μέτρα εν ονόματι οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων».

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα πράττει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα χρόνια της Πατριαρχίας του προσπαθώντας να αναδείξει το περιβαλλοντικό ζήτημα μέσα από διεθνή συνέδρια, διεπιστημονικά συμπόσια και μια σειρά άλλων δράσεων δίνοντας έμφαση όπως είπε «στο θέμα της κλιματική αλλαγής και των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης».

Απευθυνόμενους στους μαθητές και τους καθηγητές της ΑΓΣ τόνισε ότι η εκπαίδευση έχει καθοριστικό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς «εκπαιδευτικοί και νέα γενιά κατανοούν το θέμα» και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι «πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο από όσο θέλουμε να παραδεχτούμε».
Είπε ότι υπάρχει συνάφεια μεταξύ περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων «τα οποία επηρεάζουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς» κι ότι το οικολογικό πρόβλημα «είναι παγκόσμιο και αγγίζει και τις επόμενες γενιές.

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή και ριζική αλλαγή στην νοοτροπία των ανθρώπων έναντι της φύσης και να αλλάζουν οι μέθοδοι αγροτικής παραγωγής και τα καταναλωτικά πρότυπα, ενώ τόνισε ότι η αναγκαία τεχνολογική ανάπτυξη «δεν σημαίνει αυτόματα και πρόοδο».

Τέλος επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έστρεψε τα φώτα στο βαθύ πρόβλημα της οικολογίας» και επισήμανε ότι είναι «ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στον οίκο του» που πρέπει να τον φροντίζει κι όχι να τον καταστρέφει.

Νωρίτερα, στην ομιλία υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολή, Jeff Lansdale είπε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατόρθωσε να συνδέσει όλον τον κόσμο για τη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος και ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια: