e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Βλαχέραινα Βανάτου '23: Μνημονεύοντας τους Αρχιερείς Παντελεήμονα από Ζακύνθου, Αλέξανδρο Νιγηρίας και τον Πρωθιερέα Παναγιώτη Σπουργίτη


Άξιον και δίκαιον εστί να τιμάμε τους προαπελθόντες Πατέρες και Αδελφούς. Τούτο, άλλωστε, παιδαγωγεί εμάς τους εναπομείναντες στους θορύβους του ενθάδε βίου, ώστε να διατηρούμε "Θεού φόβον και μνήμη θανάτου", αλλά συνάμα να αποτίουμε οφειλόμενο σεβασμό σ' Εκείνους που έχουν περάσει ήδη στην Αιωνιότητα, προσμένοντας και την δική μας εισόδευση Εκεί! 


Έτσι κι εμείς ως Ενορία, το πρωί της 2ας Ιουλίου 2023, με την ευκαιρία της Ευχαριστιακής Συνάξεώς μας στον Ναό της Βλαχέραινας Μπανάτου για την ανάμνηση των καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών, θεωρήσαμε επιβεβλημένο ηθικό χρέος να μνημονεύσουμε τρεις πνευματικές φυσιογνωμίες, οι οποίες γειτνιάζουν πλέον με τον Θρόνο της Θείας Μεγαλιότητας: α) Τον μακαριστό Μητροπολίτη από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμονα (τον Μπεζενίτη), ο οποίος εξεδήμησε προς Κύριον πριν εννέα χρόνια ακριβώς (+2.7.2014), β) τον αοίδιμο Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, ο οποίος μετέστη στα ουράνια δώματα πριν οκτώ χρόνια (+1.7.2015) και γ) τον πρόσφατα (30.6.2023) αποχωρήσαντα από τα θορυβώδη κι επώδυνα γήινα, Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο (τον Γιαννίρη).


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας κάλεσε τους εκκλησιαζόμενους να προσευχηθούν εκ βαθέων για την ανάπαυση της ψυχής των προαναφερθέντων πολυαγαπημένων Εκλιπόντων Αρχιερέων και Πρωθιερέως, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου, 
          δεν πρέπει να λησμονάμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων υπήρξε σεβαστός Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας της Ζακύνθου για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, μάλιστα εγκαινίασε το 1985 τον Ναό της Βλαχέραινας, όπου βρισκόμαστε και -χάριτι Θεού- λειτουργιόμαστε σήμερα [δείτε εδώ 1η αρχειακή φωτό].
        Ο αοίδιμος πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης υπήρξε Ιερέας πολύ αγαπητός σε όλους τους Ζακυνθινούς, για εμάς δε, εδώ στο Βανάτο ακόμη περισσότερο, μιας και η καλή Πρεσβυτέρα του Διονυσία είναι συντοπίτισσα εκ Βανάτου, θυμίζω μάλιστα ότι το 2011 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιό μας τον ανακήρυξε Επίτιμο Ενορίτη μας (με περγαμηνή μετά σταυρού), αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως άνθρωπο δικό μας. Θυμίζω, επίσης, ότι ο π. Σπουργίτης παρέστη για τελευταία φορά σε λειτουργία εν Βανάτω, κατά την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους (10.2.2015), ελάχιστους μήνες πριν την εκδημία του [δείτε εδώ 2η αρχειακή φωτό]. 
        Φέτος προστέθηκε στα Δίπτυχα των Φευγάτων ο μόλις προχθές εκδημήσας προς Κύριον και χθες ταφείς, Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, πολυαγαπημένος φίλος της Ζακύνθου, πνευματικό ανάστημα του Γέροντός μας Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, καρδιακός ημέτερος φίλος, επισκέπτης και προσκυνητής από λαϊκός εδώ στη Βλαχέραινα Βανάτου, κυρίως δε πνευματικός πατέρας και αντιλήπτωρ γνήσιος της Εκκλησίας που παροικεί την αχανή χώρα της Νιγηρίας [δείτε εδώ 3η φωτό]
          Ας έχουμε, αγαπητοί μου, την αγία ευχή τους, εκζητώντας συνάμα την πρεσβεία τους υπέρ ημών στο εν ουρανοίς Θυσιαστήριο!"



Δεν υπάρχουν σχόλια: