e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Μητροπολίτης Σουηδίας: Η γνωριμία μου με έξι αγίους

Όταν εργαζόμουν, πριν 4 περίπου δεκαετίες, στη μελέτη μου για τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και τη δράση του στην Αίγινα, αξιώθηκα να επισκεφθώ πολλές φορές το νησί αυτό του Αργοσαρωνικού, να καταγράψω και να μαγνητοσκοπήσω τις αναμνήσεις προσώπων, που είχαν γνωρίσει στην παιδική τους ηλικία τον άγιο του 20ού αιώνα. 

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, ακούγοντας τα όσα είχαν την καλοσύνη να μοιραστούν μαζί μου για τον πολυθαύμαστο και ανεξίκακο προστάτη του νησιού τους.

Παρόμοια ήταν η συγκίνησή μου όταν πληροφορήθηκα τις αγιοκατατάξεις 6 συγχρόνων αγίων της Εκκλησίας μας από το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τους οποίους είχα την ευλογία να γνωρίσω στα νεανικά μου χρόνια.

Συγκεκριμένα, στις προσκυνηματικές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος, “το περιβόλι” της Κυρίας Θεοτόκου, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλή φράση του Αγίου Νεκταρίου, είχα την ευκαιρία να γνωριστώ και να συνομιλήσω πολλάκις με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και τον Άγιο Γεράσιμο τον Μικραγιαννανίτη.

Κατά την περίοδο των θεολογικών μου σπουδών στην Αθήνα, γνώρισα τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ Ευβοίας, τον οποίο είχαμε προσκαλέσει σε αγρυπνίες στο παρεκκλήσιο της σχολής και είχαμε επισκεφθεί στο μοναστήρι του.

Κατά την περίοδο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Αγγλία, γνώρισα τον Άγιο Σωφρόνιο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ.

Μία φορά μόνον αξιώθηκα να επισκεφθώ τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, στο Ησυχαστήριό του στο Δήλεσι, για να πάρω την ευχή του.

Η γνωριμία μου με τα πνευματικά αυτά αναστήματα της Εκκλησίας μας ήταν για μένα πολλαπλές μοναδικές πνευματικές εμπειρίες, καταλυτικές για τη διακονία μου στην Εκκλησία.

Οι άγιοι μου δίδαξαν τη διάκριση, να προσεύχομαι, να αγαπώ τη νοερά προσευχή και το κομποσκοίνι, τις ιερές ακολουθίες, τους λόγους και τις διδαχές των Πατέρων.

Προικισμένοι με το διορατικό και το προορατικό χάρισμα, τα όσα μου είπαν επαληθεύθηκαν στο διάβα του χρόνου.

Όταν επισκέφθηκα πρόσφατα τη Θεσσαλονίκη, ο αγαπητός αδελφός, επιχειρηματίας κ. Σάββας Παναγιωτίδης, μου προσέφερε ως δώρο, εκτυπωμένη σε πολλά αντίτυπα, την εικόνα των 6 αγίων, την οποία θα προσφέρω ως ευλογία στα μέλη και τους επισκέπτες των ενοριών μας στις Σκανδιναυϊκές χώρες. Εύχομαι, λίαν ευγνωμόνως, οι 6 άγιοι να ευλογούν τον ίδιο, την οικογένεια και τους συνεργάτες του.

Επικαλούμαι προσευχητικώς τις μεσιτείες των 6 Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων ημών, ιδιαίτερα υπέρ καταπαύσεως του πυρός σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη μας, υπέρ της κατασβέσεως των πυρκαγιών στην πατρίδα μας, υπέρ αναρρώσεως των εν ασθενείαις κατακειμένων, των εν φυλακή ευρισκομένων, των αστέγων, των πενήτων, των γερόντων και ανιάτων, των αδυνάμων και εμπερίστατων αδελφών ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: