e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου: «Δεν σβήσαμε… Συνεχίζουμε»

Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης και ιδρύθηκε το 1893. Το όνομά του πήρε από τον ηπειρώτη ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου που προσέφερε 10.000 χρυσές λίρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Με αφορμή τα 130 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του σχολείου στη Ρωμιοσύνη της Κωνσταντινούπολης, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου.

Συνομιλώντας με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ξετύλιξε την ιστορία του σχολείου, στο οποίο φοίτησε ο ίδιος, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Έμβλημα του σχολείου είναι η σφίγγα που συμβολίζει τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, ενώ ο αρχιτέκτονας της Σχολής είναι ο Περικλής Φωτιάδης που έχει σχεδιάσει και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Προσπαθούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν σβήσαμε, ότι συνεχίζουμε έχοντας υπόψη την πραγματική εικόνα. Το 1924 ζούσαμε εδώ 230.000 Έλληνες, σήμερα έχουμε μείνει, περίπου 2300 άτομα ενώ το δυναμικό της σχολής ανέρχεται σε 70 μαθητές», είπε ο κ Δεμιρτζόγλου.

Οι δράσεις του Σχολείου δεν είναι λίγες…

Για την επέτειο των 130 χρόνων, άφησαν 130 μπαλόνια να πετάξουν στον ουρανό ενώ ακολούθησε μουσική γιορτή στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, στις 21 Νοεμβρίου θα ανταμώσουν στη Σχολή απόφοιτοι του Ζωγραφείου Σχολείου, μαθητές της Σχολής συμμετείχαν και φέτος στην Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας που πραγματοποιείται στη Ρουμανία, ο βραβευμένος συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το σχολείο στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης για τη «Μουσική στην Πόλη», το 2024 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN στην Ελβετία και  – όπως κάθε χρόνο – θα διοργανώσουν το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, που αυτή τη φορά θα είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο.

Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Δεμιρτζόγλου με το ακορντεόν του και με μαθητές του σχολείου, ψέλνουν κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων τα κάλαντα στους δρόμους του Πέραν, στο ελληνικό γηροκομείο Βαλουκλή, μέχρι και στο Πατριαρχείο. «Έχουμε έναν ρόλο: τη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Συμβάλλουμε στην ελληνοτουρκική φιλία. Άλλωστε, χωρίς την ελληνοτουρκική φιλία δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε νέους στην Πόλη», είπε ο Διευθυντής του Ζωγραφείου αναφερόμενος στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσαν με τη δημοφιλή ερμηνεύτρια Γλυκερία.

«Είναι τεράστια η ευθύνη του να αναλάβει κάποιος μια θέση στην οποία προϋπήρχαν σημαντικές φυσιογνωμίες όπως ο Μιχαήλ Κεφάλας, ο Αλέξης Δαμαρίας, ο Βασίλης Μούτσογλου, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος… πήρα μεγάλη δύναμη από τη στήριξη όλων των αποφοίτων για να συνεχίσω το έργο μου…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεμιρτζόγλου για τον ρόλο που έχει αναλάβει, ως Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου. Δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλύψει ότι η μητέρα του ήταν επίσης εκπαιδευτικός, η οποία δεν θέλησε να εγκαταλείψει την Πόλη, τη δεκαετία του ΄60, γιατί δεν ήθελε να αφήσει τους μαθητές της. «Αν μου έλεγαν και εμένα σήμερα να φύγω, θα απαντούσα ότι δεν μπορώ να αφήσω τους μαθητές μου τους οποίους λατρεύω και καμαρώνω για την επιτυχία τους… κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται για να συμβάλλουμε στο χαμόγελο των συνανθρώπων μας. Η ζωη μόνο τότε είναι ωραία.» τόνισε ο κ. Δεμιρτζόγλου.

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη εδώ.

Πηγή: ertnews.gr / Φωνή της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: