e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ζάκυνθος: Πάνδημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου Διονυσίου [photos]


Η Ζάκυνθος τίμησε γηθοσύνως τον Άγιο Πολιούχο της, τον Άγιο της Ανεξικακίας και της Συγχώρησης, Διονύσιο τον θαυματουργό και πανταχού παρόντα στις θλίψεις και τις ανάγκες του λαού μας. 
        Σήμερα το πρωί, κυριώνυμη μέρα της μνήμης Του, 17 Δεκεμβρίου 2023, κατ' αρχήν τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, οι Θεοφ. Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος και Καρυουπόλεως κ. Νεκτάριο, πλαισιώντας τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. 
        Σημειωτέον ότι ο Σεβ. Ζακύνθου άγει σήμερα τα σεπτά Ονομαστήριά  του, αν και -όπως ανακοινώθηκε- δεν τα εορτάζει επίσημα και δεν θα δεχθεί ευχές και επισκέψεις.
        Μετά την Θεία Λειτουργία, στις 11 το πρωί -ως είθισται- έγινε η μεταλοπρεπής Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Πολιούχου στην πόλη. Ο καιρός ήταν πολύ καλός κι έτσι πληθύς Ζακυνθίων μπόρεσαν να φθάσουν έως τον Ναό Του και να προσευχηθούν με άνεση. Με την επιστροφή της λιτανευτικής πομπής, στα προπύλαια τα Ναού, έγινε Δέηση και ο Άγιος επέστρεψεστη θύρα της προσκυνήσεώς Του, μέσα σε ομοβροντία πυροτεχνημάτων.
[Φωτογραφίες: Διογένης Μπουρέλλας και "Νυχθημερόν"]

























































Δεν υπάρχουν σχόλια: