e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Πανήγυρις Αγίου Ανδρέου στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά ΚΠόλεως

Με ιεροπρέπεια και σεμνότητα τιμήθηκε, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Γαλατά. Κατά την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως, η οποία εξυπηρείται λειτουργικά και πνευματικά από τους Ιερείς του συγκεκριμένου Μετοχίου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, έχοντας ως συλλειτουργούς του τους Πανοσιολ. Μέγα Ιεροκήρυκα Πανάρετο και Αρχιμ. Βίκτωρα Κοπουτσού, ενώ διακόνησε ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβιτς. Έψαλε εμμελέστατα η χορωδία του Μετοχίου, υπό την διεύθυνση της κυρίας Αννας Shatalina.

Εκκλησιάσθηκε μεγάλος αριθμός ευσεβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων οι Οσιώτ. Ιερομόναχοι Νικόλαος, Οικονόμος του παρακειμένου Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους και Αλέξιος Αγιοπαντελεημονίτης, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, καθώς και ο Εντιμ. κ. Sergiu Gurduza, Γενικός Πρόξενος της Μολδαβίας στην Πόλη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο υπεύθυνος του Μετοχίου, Πανοσιολ. Μέγας Ιεροκήρυξ, προσφώνησε καταλλήλως τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών, ευχαριστώντας στο πρόσωπό του τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, για την στοργική ποιμαντική Του μέριμνα για τους ρωσοφώνους πιστούς της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας μετέφερε τις σεπτές ευχές και την αγία Πατριαρχική ευλογία σε όλους τους ορθοδόξους, που εορτάζουν σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, εξαίροντας τον υπερεθνικό χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο κήρυγμά του, ο προεξάρχων Ιεράρχης, λαμβάνοντας αφορμή από τη ρήση του εορταζομένου Αγίου, προς τον αδελφό του Απόστολο Πέτρο, «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν» (Ιωαν. 1, 42), αναφέρθηκε με λόγια μεστά στη διαχρονική αναζήτηση των ανθρώπων του Μεσσία, καθώς επίσης και στην επικείμενη έλευσή Του, καθώς έρχεται και φέτος να σαρκωθεί «υπέρ της κόσμου ζωής και σωτηρίας». Στο τέλος, συνεχάρη εκ μέρους του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου της Πόλεως τον Ιερό Κλήρο του Μετοχίου, για το επιτελούμενο πνευματικό έργο.

Η εορτή ολοκληρώθηκε με την παράθεση πανηγυρικής τράπεζας προς όλο το εκκλησίασμα, στο τέλος της οποίας ο Εντιμ. κ. Γενικός Πρόξενος της Μολδαβίας εξέφρασε εκ μέρους όλων των παρακαθημένων τα διακατέχοντα ευλαβή αισθήματά του. Το Ιερό Μετόχιο μας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι, με ιερό ενθουσιασμό και φιλοτιμία, συνετέλεσαν στην προετοιμασία και διεξαγωγή της πανηγύρεώς του. Ολοκάρδια ευχή μας είναι, να μας αξιώνει ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων να τον τιμούμε πάνοτε με υγεία κατ’ άμφω και πνευματική ευφροσύνη.

Γαλατάς ΚΠόλεως, 30 Νοεμ./13 Δεκ. 2023











Δεν υπάρχουν σχόλια: