e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στο Βανάτο Ζακύνθου


Πρωί 25ης Μαρτίου 2023, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, πραγματοποιήθηκε η Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής του Ευαγγελισμού της Παναγίας. κατ' αρχήν τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, επί παρουσία μαθητών και μαθητριών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου της περιοχής. 
    Ακολούθησε η προβλεπόμενη Δοξολογία επί τη 202α εθνική επετείω, κατά την οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο η φιλόλογος κ. Θεοδώρα Κουκογιαννίδου, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου. 
    Στο τέλος, όλοι εν πομπή μετέβησαν στην Πλατεία Λάμπρου Ζήβα, όπου, ενώπιον του Ηρώου των Πεσόντων, εψάλη Τρισάγιο και έγινε κατάθεση δάφνινων στεφάνων από τον Αντιδήμαρχο Αρκαδίων κ. Δημήτριο Κάνδηλα, τον Πρόεδρο Βανάτου κ. Τιμόθεο Ελ. Στραβοπόδη και μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Βανάτου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πέρθη Αυστραλίας: Με λαμπρότητα η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας εορτάστηκε με λαμπρότητα, το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στη Δυτική Πέρθη.

Με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργείας, πλαισιούμενος από όλους τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης.

Αλεξάνδρεια Αιγύπτου: Η εορτή του Ευαγγελισμού και της ελληνικής Παλιγγενεσίας

Καρυοφύλλι και Ψαλτήρι

Ελάχιστοι λαοί στην οικουμένη έχουν ταυτίσει την εθνική τους υπόσταση με την θρησκευτική τους πίστη. Υπάρχουν έθνη που εμπνέονται από τις εθνικές τους καταβολές και άλλα επί των οποίων προέχει η θρησκειολογική τους ταυτότητα. Οι Έλληνες της οθωμανικής και δη της μετά-οθωμανικής εποχής, είναι απόλυτα ταυτισμένοι εθνικά και θρησκευτικά. Πλάι στο κάδρο του πολεμιστή κρεμούν τον Εσταυρωμένο. Έμπροσθεν του Επιταφίου προπορεύεται στρατιωτικό άγημα. Αυτά συνηγορούν ότι η γαλανόλευκη σημαία δεν αποτυπώνει μόνο την ιστορία του λαού μας, αλλά συνταυτίζεται με το σταυρό που κυριαρχεί στο κέντρο του. Εθνικές σημαίες και θρησκευτικά λάβαρα, συνταξιδεύουν στους αιώνες ως σιαμαία αδέλφια αρνούμενα τον αποχωρισμό.

Αγγλία: Διαγωνισμός ποιημάτων από τους μαθητές των Ελληνικών Παροικιακών Σχολείων


Ανήμερα της Εθνικής και Θρησκευτικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, διοργανώθηκε διαγωνισμός ποιημάτων από τους μαθητές των Ελληνικών Παροικιακών Σχολείων του Ηνωμένου Βασίλειου, αφιερωμένη στον Λόρδο Βύρωνα και με θέμα την ελευθερία.

Η Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 2023 στο Λονδίνο

Στο πανηγυρίζον Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου χοροστάτησε και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Ιρλανδία

Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος του 1821 στην Ιρλανδία. Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Δουβλίνου, χοροστάτησε και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος. 

Εορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου '23 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Σήμερα, 25.3.2023, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και 202η επέτειος της εθνικής Παλιγγενεσίας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, τιμήθηκε η διπλή μεγάλη και κοσμοχαρμόσυνη εορτή, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, με την παρουσία των τοπικών Αρχών.
[Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου [photos]


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, το Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Ναό του Βαφεοχωρίου Βοσπόρου, γενέτειρας του αοιδίμου Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: "Χρειάζονται θυσίες για την κατάκτηση και τη διατήρηση της ελευθερίας"

«Όλοι οι Έλληνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά εορτάζουμε σήμερα, κατά την επέτειο της ελληνικής επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας, την ελευθερία και αναλογιζόμαστε τις θυσίες που έγιναν γι’ αυτήν, έχοντας ως υπόδειγμα αληθινής ελευθερίας την Παναγία Θεοτόκο και αειπαρθένο Μαρία». Την επισήμανση αυτή κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιο του για τη σημερινή εθνική επέτειο και για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την Εθνική Εορτή της Ελλάδος

Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης απέστειλε στο Γενικό Προξενείο της Πόλεως τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο οποίος τέλεσε την θεία λειτουργία και την Δοξολογία στο εν αυτώ Παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα και διεβίβασε στην Γενική Πρόξενο Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Πατριαρχείου και της περί αυτό εδώ Ομογενείας.

Η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην κωμόπολη Mildura, βορειοδυτικά της Μελβούρνης

Την κωμόπολη Mildura, περί τα 385 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, όπου υπάρχει ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, επισκέφθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote, και προεξήρχε των εκδηλώσεων για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, εκπροσωπώντας τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Σύδνεϋ: Λαμπρός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό [photos]

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο ομώνυμος Ιερός Καθεδρικός Ναός, στον οποίο τελέστηκε Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, περιστοιχούμενου από τους Θεοφ. Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ιερατικώς Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από πολλούς ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ.

Το "ΝΑΙ" της Θεοτόκου

Φωτοδόχο Λαμπάδα, αναφέρει ο ποιητής την Παναγία, η οποία φώτισε τους ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι, απόμακροι του Θεού.
Σε μεγάλο σκοτάδι βρέθηκε ο  άνθρωπος μετά την έξοδο από τον παράδεισο, γιατί ζούσε μακρυά από το Φως, από την καθημερινή επικοινωνία με τον Θεό.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την εθνική επέτειο του 1821 [gr-en]

Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι και αγαπητά μου παιδιά,

Αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και εθνικής υπερηφάνειας πλημμυρίζουν τις καρδιές μας σήμερα, καθώς κλίνουμε το γόνυ ενώπιον της Θεομήτορος και συνάμα ενώπιον των γενναίων προγόνων μας.

Υποκλινόμαστε μετά σεβασμού και ευγνωμοσύνης στην κεχαριτωμένη Παρθένο Μαρία, που απελευθέρωσε το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, και στους Ήρωες της Επαναστάσεως του 1821, που με τον αγώνα και τη θυσία τους απελευθέρωσαν το ελληνικό έθνος από τη μακραίωνη σκλαβιά.