e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Το Μυστήριο του Ευχελαίου της Μεγάλης Τετάρτης 2023 στο Βανάτο Ζακύνθου


Δειλινό Μεγάλης Τετάρτης 2023, αμέσως μετά το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν πληθούση Εκκλησία.

Το Μυστήριο του Ευχελαίου στον Καθεδρικό Ναό της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας


Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, 12η Απριλίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ι. Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  της Μεγάλης Πόλεως.

Ο Μητροπολίτης έχρισε δι’ Αγίου Ελαίου τους πιστούς. Επίσης, ομίλησε θεολογικώς περί του Ι. Μυστηρίου σε συνάρτηση με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Βαρθολομαίος: Δεμένοι στα πάτρια, τα όσια και τα ιερά του Γένους μας αντέχουμε και συνεχίζουμε

H A. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε, το πρωί της Μ. Τετάρτης, 12 Απριλίου 2023, στην Θεία Λειτουργία των Προαγιασμένων Τιμίων Δώρων, που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης, στο Σχοινούδι της Ίμβρου.

Ο θρίαμβος της Θυσίας

Ο Θεός μάς αγάπησε τόσο πολύ στέλνοντας τον Υιό του τον μονογενή, να βαστάξει στους ώμους του τον σταυρό του μαρτυρίου για τις δικές μας αμαρτίες. Ο Κύριος μάς έδωσε άφεση αμαρτιών και την ελπίδα ότι με την σταυρική του αυτή θυσία μάς ανοίγει τον δρόμο της αιωνίου ζωής.

Το Μυστήριο του Ευχελαίου στην Καμπέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Ποιμαντική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, πραγματοποίησε τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου2023, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και ακολούθως ανέλυσε θεολογικά ενώπιον του πολυπληθούς εκκλησιάσματος τη σημασία και την αξία του ιερού αυτού Μυστηρίου.

Μήνυμα Πάσχα 2023 του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β'

ΕΛΕ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ Τ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ

ΤΟΥ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Αγαπητά μου πνευματικά τέκνα,

Μέσα στόν σύγχρονο κόσμο των διαρκών αλλαγών και των ποικίλων μεταβολών ηχεί και πάλι το ασύλληπτο γεγονός, που αιώνες τώρα συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Χριστός Ανέστη!». Μιά πραγματικότητα που μπορει να καλλιεργεί και να μεταμορφώνει την ανθρώπινη υπόσταση και να δίνει νόημα στον καθημερινό αγώνα, η Ανάσταση του Θεανθρώπου, η Ανάσταση της Αληθινής και Αιώνιας Ζωής.

Πάσχα 2023: Μήνυμα Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄

«Ω θείας! ὢ φίλης! ὢ γλυκυτάτης σου φωνῆς! μεθ’ ἡμῶν ἀψευδῶς γάρ, ἐπηγγείλω, ἔσεσθαι, μέχρι τερμάτων αἰῶνος Χριστέ· ἣν οἱ πιστοί, ἄγκυραν ἐλπίδος, κατέχοντες ἀγαλλόμεθα».

Μέσα από τον λυρικότατο και θεολογικότατο Κανόνα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, θυμόμαστε την γλυκύτατη διαβεβαίωση του Χριστού μας, ότι θα βρίσκεται κοντά μας μέχρι το τέλος του κόσμου.

Ο Χρήσιμος

Χαρίσματα έχει ο κάθε άνθρωπος, άλλος πολλά, άλλος λίγα. Ο κόσμος σήμερα τα λέει "προσόντα". Είναι το κλειδί για τη επιτυχία του ανθρώπου. Χωρίς αυτά κανείς δεν μπορεί να εργαστεί,  να ζήσει, να δημιουργήσει μια επιτυχημένη οικογένεια, να είναι ευυπόληπτος πολίτης στην κοινωνία. Και είναι αυτά τα χαρίσματα - προσόντα ενδεικτικά εξωτερικής εμφάνισης και χαρακτήρα, μόρφωσης  και συναισθηματικού κόσμου,  νοημοσύνης και  δύναμης.

"Υπέρ την πόρνην αγαθέ ανομήσας". Θεολογικό σχόλιο στη Μεγάλη Τετάρτη

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

«Τη αγία και μεγάλη Τετάρτη της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός μνείαν ποιούμεθα οι θειότατοι πατέρες εθέσπισαν, ότι προ του σωτηρίου πάθους μικρόν τούτο γέγονεν». Αυτό είναι το συναξάρι της σημερινής ημέρας, της Μεγάλης Τετάρτης. Οι συνοδοιπόροι του πάθους του Χριστού μας πιστοί καλούμαστε αυτή την ιερή ημέρα να τιμήσουμε την έμπρακτη και ειλικρινή μετάνοια της πρώην πόρνης γυναικός, η οποία έγινε συνώνυμη με την συντριβή και την αλλαγή ζωής.

Βαρθολομαίος: “H αμαρτωλή δεν μπήκε σε καμιά πολύχρονη διαδικασία μετανοίας, δεν έκαμε έστω μία καλή πράξη ή μία προσευχή, για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες της”

Το απόγευμα της Μ. Τρίτης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο όμορφο χωριό Γλυκύ.

Μετά την Ακολουθία τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των μακαριστών Γλυκυανών κυρού Νικηφόρου Γλυκά, Μητροπολίτου Ίμβρου και μετά ταύτα Μυθήμνης, και Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, λογίου Ιερομονάχου, ο οποίος προσέφερε πολλά στην παιδεία της Ίμβρου και στην Εκκλησία. 

Ο Παναγιώτατος, ο οποίος φέρει το όνομα του τελευταίου, αναφέρθηκε, προηγουμένως, στην ομιλία του, στον σπουδαίο αυτό φωτιστή της Ίμβρου και διδάσκαλο του Γένους, και στη συνέχεια, εμφανώς συγκινημένος, περιέγραψε τα συναισθήματα του κάθε φορά που επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του: