e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Συνεχίζεται η προσχώρηση Ιερέων στην επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας


Ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος υποδέχθηκε έναν ακόμη ιερέα, ο οποίος, μαζί με τις ενορίες, εγκατέλειψε την παράταξη του Ονουφρίου και εντάχθηκε στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σπηλιά Ίμβρου: Φωτοθήκη υπαίθριας Αρχιερατικής Λειτουργίας παρόντος Βαρθολομαίου

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπροσευχήθηκε την Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023, στην υπαίθρια  Θεία Λειτουργία στην περιοχή Σπηλιά, των Αγριδίων Ίμβρου, που τέλεσε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος.

Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης τίμησε τα 50 χρόνια από τη μοναχική κουρά του Πατριάρχου Αλεξανδρείας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ Κ.Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 50 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΚΑΡΑΘΟΥ

(ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023)

Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική ευκοσμία, «απλά, λιτά, ήσυχα και ταπεινά, αγαπητικά όμως, ανυπόκριτα και ειλικρινά», όπως ανέφερε στην προσφώνησή του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, η Τοπική μας Εκκλησία τίμησε σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση τον Κρητικό Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την μοναχική του καθοσίωση στις τάξεις της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἀνακοινοῦται ὅτι ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατῶν, Γηρομερίου καί Πάργας κ.κ. Τίτος χθες, ημέρα Πέμπτην, 17η τοῦ μηνός Αὐγούστου τοῦ ἔτους 2023, ἔθεσε τήν παραίτησή του ἐκ τῶν καθηκόντων του ὡς ἐν ἐνεργείᾳ Μητροπολίτης στόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμο καί στήν Ἱερά Σύνοδο.

Ζάκυνθος: Πρόγραμμα θερινού εορτασμού Αγίου Διονυσίου (23-26.8.2023)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρόγραμμα

Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου

Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2023 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του σεπτού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

Αγίου Γρηγορίου Παλαμά: Λόγος εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου

... Ἂν ὁ θάνατος τῶν ὁσίων εἶναι τίμιος καὶ ἡ μνήμη δικαίου συνοδεύεται ἀπὸ ἐγκώμια, πόσο μᾶλλον τὴν μνήμη τῆς ἁγίας τῶν ἁγίων, διὰ τῆς ὁποίας ἐπέρχεται ὅλη ἡ ἁγιότης στοὺς ἁγίους, δηλαδὴ τὴ μνήμη τῆς ἀειπάρθενης καὶ Θεομήτορος, πρέπει νὰ τὴν ἐπιτελοῦμε μὲ τὶς μεγαλύτερες εὐφημίες.

Άγιος Νεομάρτυς Δημήτριος εκ Σαμαρίνης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού 

Οι χιλιάδες Νεομάρτυρες στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρξαν ταυτόχρονα και Εθνομάρτυρες, διότι για τον Έλληνα Ορθόδοξο, πίστη και Πατρίδα δεν χωρίζονται. Μαρτύρησαν, για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Ένας από τους ηρωικότερους Νεομάρτυρες και Εθνομάρτυρες υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυρας Δημήτριος από τη Σαμαρίνα.