e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Τίτο και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου 1898

Το πρωί της Παρασκευής, 25 Αυγούστου, το Ηράκλειο τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης.

Ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, παρουσία και του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού.

Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε επί διήμερο, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ζάκυνθος: Αρχιερατική Λειτουργία 2ης ημέρας εορτής Αγ. Διονυσίου. Χειροτονία Πρεσβυτέρου για τη Μητρόπολη Αξώμης

Πρωί 25ης Αυγούστου 2023, δεύτερης ημέρας του θερινού εορτασμού του Αγίου Διονυσίου, στο Καθολικό της εν Ζακύνθω Μονής Του, τελέσθηκε Αρχιερατική Λειτουργία, προεστώτος του παρεπιδημούντος στη γενέτειρά του, Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, ο οποίος μάλιστα χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Κογκολέζο Διάκονό του π. Αιδέσιο Mukeke Mabedi, για να ιερατεύσει στη Μητρόπολη Αξώμης. 

Παραστάθηκαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, και οι Θεοφ. Επίσκοποι Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος και Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος (εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

[Φωτογραφίες για το "Νυχθημερόν": Robi Gerovasilis και Π.Ν.Κ.]

Σημαντική Επιστημονική Συνάντηση στην Πόλη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ανάληψη ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών δράσεων, η διασφάλιση τροφής για όλους, η προστασία των παιδιών και των περισσότερo ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα τεθούν στο επίκεντρο της Επιστημονικής Συνάντησης “Συνεργασίες για Δράση: Προς μία Γη, μία Οικογένεια, ένα Μέλλον” (“Partnerships in Action: towards One Earth, One Family, One Future”), που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη,  στο πλαίσιο του εν εξελίξει ακαδημαϊκού διαλόγου μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου 2023.

Νιχώρι Βοσπόρου: Η πανήγυρις της Παναγίας Κουμαριωτίσσης

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη πολίτικη αρχοντιά, τελέστηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι του Βοσπόρου οι προγραμματισθείσες Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Αγιος Απόστολος Τίτος: Ο πρώτος Επίσκοπος Κρήτης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Ανάμεσα στους πιστούς μαθητές, συνοδούς και συνεργάτες του αποστόλου Παύλου ήταν και ο απόστολος Τίτος, ο πρώτος Επίσκοπος Κρήτης.