e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Βλαχέραινα Βανάτου '24: Μνήμη Αρχιερέων Παντελεήμονος από Ζακύνθου, Αλεξάνδρου Νιγηρίας, π. Αλεξίου Ξένου και π. Παναγιώτη Σπουργίτη


Άξιο και δίκαιο είναι να τιμάμε τους κεκοιμημένους Πατέρες και Αδελφούς. Τούτο, άλλωστε, παιδαγωγεί εμάς τους εναπομείναντες στους θορύβους του ενθάδε βίου, ώστε να διατηρούμε "Θεού φόβον και μνήμη θανάτου", αλλά συνάμα να αποτίουμε οφειλόμενο σεβασμό σ' Εκείνους που έχουν περάσει ήδη στην Αιωνιότητα, προσμένοντας και την δική μας εισόδευση εκεί, στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία! 

Έτσι κι εμείς ως Ενορία, το εσπέρας της 1ης Ιουλίου 2024, με την ευκαιρία του εόρτιου Εσπερινού στον Ναό της Βλαχέραινας Βανάτου για την ανάμνηση των καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Παναγίας στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών, θεωρήσαμε επιβεβλημένο ηθικό χρέος να μνημονεύσουμε τέσσερις πνευματικές φυσιογνωμίες, οι οποίες γειτνιάζουν πλέον με τον Θρόνο της Θείας Μεγαλειότητας: α) Τον μακαριστό Μητροπολίτη από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμονα (τον Μπεζενίτη), ο οποίος εξεδήμησε προς Κύριον πριν δέκα χρόνια ακριβώς (+2.7.2014), β) τον αοίδιμο Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου, ο οποίος μετέστη στα ουράνια δώματα πριν εννιά χρόνια (+1.7.2015), γ) τον πέρυσι αποχωρήσαντα (30.6.2023) από τα θορυβώδη και επώδυνα γήινα, Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο (τον Γιαννίρη) και δ) τον προ 10μήνου κοιμηθέντα Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ξένο, πρώην Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας (+11.9.2023).

Στο τέλος, λοιπόν, των Εσπερίων, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας κάλεσε τους εκκλησιαζόμενους να προσευχηθούν εκ βαθέων για την ανάπαυση της ψυχής των προαναφερθέντων πολυαγαπημένων Εκλιπόντων Αρχιερέων και Ιερέων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου, 
          δεν πρέπει να λησμονάμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων υπήρξε σεβαστός Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας της Ζακύνθου για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, μάλιστα εγκαινίασε το 1985 τον Ναό της Βλαχέραινας, όπου βρισκόμαστε και -χάριτι Θεού- λειτουργιόμαστε σήμερα.


Ο αοίδιμος πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης υπήρξε Ιερέας πολύ αγαπητός σε όλους τους Ζακυνθινούς, για εμάς δε, εδώ στο Βανάτο ακόμη περισσότερο, μιας και η Πρεσβυτέρα του προέρχεται εκ Βανάτου, θυμίζω μάλιστα ότι το 2011 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιό μας τον ανακήρυξε Επίτιμο Ενορίτη μας (με περγαμηνή μετά επιστηθίου Σταυρού), αναγνωρίζοντάς τον έτσι ως άνθρωπο δικό μας. Θυμίζω, επίσης, ότι ο π. Σπουργίτης παρέστη για τελευταία φορά σε λειτουργία εν Βανάτω, κατά την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους (10.2.2015), ελάχιστους μήνες πριν την εκδημία του. 


Πέρυσι προστέθηκε στα Δίπτυχα των Αναχωρησάντων ο πρόωρα εκδημήσας προς Κύριον Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος (30.6.2023), πολυαγαπημένος φίλος της Ζακύνθου, πνευματικό ανάστημα του Γέροντός μας Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, καρδιακός δικός μου φίλος, επισκέπτης και προσκυνητής από λαϊκός εδώ στη Βλαχέραινα Βανάτου, κυρίως δε πνευματικός πατέρας και αντιλήπτωρ γνήσιος της Εκκλησίας που παροικεί την αχανή χώρα της Νιγηρίας. Θυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που ήρθε στο Βανάτο ο μακαριστός ιεραπόστολος Ιεράρχης ήταν ως ομιλητής στο Μορφωτικό Κέντρο της Ενορίας μας "Αληθώς", τον Φεβρουάριο του 2014.


Φέτος προστέθηκε στους Φευγάτους, ο προ δεκαμήνου εκδημήσας προς Κύριον Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ξένος (11.9.2023), ο οποίος, μαζί με τους μακαριστούς κτήτορες αυτού εδώ του Ναού, Τιμόθεο και Νίκη, 'πολυμερώς και πολυτρόπως' εργάσθηκε για την ανέγερσή του, μάλιστα δε υπέστη και πολλούς ονειδισμούς και διώξεις από εγκληματικά κακούς ανθρώπους της περιοχής μας, επειδή πρωτοστάτησε για την πνευματική άνθησή της, με επίκεντρο της ιεραποστολικής προσπάθειάς του ως ιεροκήρυκος τότε (γύρω στα 1983-86) αυτόν εδώ τον Ναό. Το γήρας όμως προστέθηκε βαρύ επάνω στους ώμους του κι έτσι, τελευταία φορά που μάς επισκέφτηκε λειτουργικώς - ιεροκηρυκτικώς, εδώ στον Ναό της Βλαχέραινας, ήταν στον Εσπερινό της, προ διετίας (1.7.2022).


 Ας έχουμε, αγαπητοί μου, την αγία ευχή τους, εκζητώντας συνάμα την πρεσβεία τους υπέρ ημών στο εν ουρανοίς Θυσιαστήριο!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: