e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Υπαίθρια Λειτουργία στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Μιχαήλ Πακνανά

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς, στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στην Αθήνα, τελέστηκε το πρωί της Τρίτης, 9 Ιουλίου 2024. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Κάππας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού.

«Ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές σήμερα στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Μιχαήλ του Πακνανά στους στύλους του Ολυμπίου Διός από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Κάππα Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισσού τον οποίο συγχαίρουμε για την πρωτοβουλία και οργάνωση της ιερής τελετής. Ευχαριστίες αξίζουν και προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αλλά και τους αρμόδιους φορείς του Αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου, για την παραχώρηση του χώρου και εξυπηρέτηση των Πιστών. Ο Άγιος Νεομάρτυρας Μιχαήλ ο Αθηναίος κηπουρός, προστάτης των διατροφολόγων, να σκεπάζει με την Χάρη του την Πόλη που έζησε και μαρτύρησε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και να εμπνέει την νέα γενιά», έγραψε σε ανάρτησή του ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Ηλιάκης, ο οποίος συμμετείχε συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός

Ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς (ή Μπακνανάς) γεννήθηκε στην Αθήνα από ενάρετους γονείς περί το 1750 μ.Χ. και έζησε στη συνοικία της Βλασσαρούς, η οποία βρισκόταν κάτω από την Ακρόπολη, στο σημερινό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Λόγω της πενίας των γονέων του, έμεινε αγράμματος και έγινε κηπουρός.

Κάποια ημέρα, ενώ επέστρεψε στην Αθήνα από κάποιο χωριό όπου είχε πάει για δουλειά, συνελήφθη από τους Τούρκους φύλακες και συκοφαντήθηκε ότι μετέφερε κρυφά μπαρούτι για τους επαναστάτες Έλληνες. Οδηγήθηκε στον κριτή όπου διαμαρτυρήθηκε για την αδικία εις βάρος του, αλλά καταδικάστηκε εις θάνατον εκτός και εάν εδέχετο να αρνηθεί την πίστη του και να ασπασθεί το Μωαμεθανισμό, οπότε και θα έσωζε τη ζωή του. Όμως ο ευσεβής και έντιμος εκείνος Αθηναίος, απαντούσε σε ύφος αγέρωχο στις συνεχιζόμενες απειλές των Τούρκων με την χαρακτηριστική φράση: «Δεν τουρκεύω».

Καταδικάσθηκε σε θάνατο και οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης, χαίρων και ευχαριστών τον Κύριο που τον αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου. Στην αρχή ο δήμιος χτύπησε τον Άγιο με αντεστραμμένο ξίφος στο λαιμό για να τον εκφοβίσει, προσδοκώντας την μεταστροφή του. Όμως ο γενναίος μάρτυρας τον παρότρυνε με θάρρος λέγοντας: «Χτύπα για την πίστη». Και όταν ο δήμιος έβαλε το μαχαίρι του στον τράχηλο του Αγίου και τον πλήγωσε λίγο, άκουσε από το στόμα του Αγίου την ίδια φράση: «Χτύπα για την πίστη». Τελικά, ο δήμιος απέτεμε τη σεπτή κεφαλή του το 1771 μ.Χ., χαρίζοντάς του το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου και πλουτίζοντας την Εκκλησία των Αθηνών με ένα καλλίνικο μάρτυρα.

Στην πρώτη κολώνα του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα διακρινόταν το ακόλουθο επιγραφικό χάραγμα: «1771 Ιουλίου 9 απεκεφαλίσθη ο Πακνανάς Μιχάλης».

Το μοναδικό παρεκκλήσιο σ’ όλη την ελληνική πρωτεύουσα αφιερωμένο στον Άγιο νεομάρτυρα Μιχαήλ βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου (Λαγουμιτζή και Ντελακρουά), όπου κατά την παράδοση στην περιοχή αυτή βρισκόταν οι κήποι του Αγίου.

Το 2003 ανακηρύχθηκε προστάτης των διαιτολόγων και διατροφολόγων. Προς τιμήν του, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους στη συνοικία «Νέος Κόσμος» της Αθήνας φέρει το όνομά του (Οδός Μπακνανά), καθώς και η παρακείμενη στάση του τραμ.

Να σημειωθεί, τέλος, πως μερικοί συναξαριστές, όπως ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, τοποθετούν το μαρτύριο του Αγίου αυτού στα 1770 μ.Χ..


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: