e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Μητρόπολη Ζιμπάμπουε: Ιστορικές στιγμές από τη χειροτονία της Διακόνισσας Angelic Molen [photos]

Διακόνισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και δη της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, χειροτονήθηκε μια εντόπια γυναίκα, αναβιώνοντας τον αρχαίο θεσμό των Διακονισσών, των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Πρόκειται για την Angelic Molen, η οποία γράφει (στο facebook), τα εξής χαρακτηριστικά γι' αυτό το γεγονός που συντελέστηκε γι' αυτήν:

Αυστραλίας Μακάριος προς νέους: «Αγωνιστείτε με ακλόνητη πίστη, αλλά και με εντιμότητα, ακεραιότητα και αρετή»

Περισσότεροι από 450 νέοι και νέες από το Σύδνεϋ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και την Πέρθη, συμμετέχουν στην Εθνική Συνάντηση των Ελληνορθόδοξων Κολλεγίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία φιλοξενείται στο Σύδνεϋ, από το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνος. Συγκεκριμένα, στην τριήμερη Εθνική Συνάντηση, η οποία περιλαμβάνει σειρά αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, συμμετέχουν τα Κολλέγια Αγίου Σπυρίδωνος, Αγίων Πάντων και Αγίας Ευφημίας από το Σύδνεϋ, Αγίου Ιωάννου και Αγίων Αναργύρων από τη Μελβούρνη, Αγίου Γεωργίου από την Αδελαΐδα και Αγίου Ανδρέου από την Πέρθη.

Η αγάπη αλλάζει τα πάντα


«Η αγάπη είναι θερμή εκ φύσεως και όταν πέσει χωρίς μέτρο πάνω σε κάποιον κάνει εκστατική εκείνη την ψυχή» (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Για τη χειροτονία μιας Διακόνισσας στην Αφρική

Σχόλιο του Σεβ. Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

Την Μεγάλη Πέμπτη Επίσκοπος στην Αφρική χειροτόνησε μία Διακόνισσα.

Το γεγονός δημιούργησε πολλά σχόλια, θετικά και αρνητικά.
Ως Επίσκοπος ο οποίος διακονεί σε ιεραποστολική Μητρόπολη θα γράψω ένα σύντομο σχόλιο.

Η χήρα και η Ανάσταση

Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Ομορφούλα και τσαχπινούλα η Λιλή και πολύ καλό κορίτσι. Ούτε 19 χρονών, ερωτεύτηκε τρελά τον Αντώνη! Ασφαλώς κι εκείνος την ερωτεύτηκε πολύ, τόσο που όντας καρδιοκατακτητής και περπατημένος, απορούσε με τον εαυτό του πώς την πάτησε έτσι με τη Λιλή. Έχασε τον ύπνο του, στο γραφείο το μυαλό του γύριζε συνέχεια σε κείνην και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, ήταν Εφοριακός υπάλληλος. Έμμονη ιδέα του είχε γίνει.

Ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ανήκει στα ιερά εκείνα πρόσωπα που αποτελούσαν το στενό κύκλο των μαθητών του Κυρίου. Μάλιστα αναφέρεται  ως «ο μαθητής ον ηγάπα ο Ιησούς» (Ιωάν. 13,23).  

Άγιος Αρσένιος ο Μέγας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Λίγοι ασκητές της Εκκλησίας μας έχουν τον τίτλο του Μεγάλου. Η Εκκλησία μας υπήρξε φειδωλή στην απόδοση τίτλων, διότι αυτό απαιτεί μεγάλους αγώνες για την υπερνίκηση των παθών και της αμαρτίας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Αρσένιος ο Μέγας, μια κορυφαία πνευματική και ασκητική μορφή.