e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

"Ευλογημένος ο Ερχόμενος" στην Beira της Μοζαμβίκης


Στη μακρινή και παραθαλάσσια πόλη Beira βρέθηκε χθες ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης για την εορτή των Βαΐων, όπως μάλιστα ήταν και είναι επιθυμία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο οποίος άλλοτε πρωτοστάτησε ιεραποστολικά εκεί και ως εκ τούτου υπεραγαπά τον τόπο και τους ανθρώπους. 

Οι Ορθόδοξοι της Beira είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να γιορτάσουν Βαΐων μετά από τέσσερις περίπου δεκαετίες! Ο Επίσκοπος τέλεσε τα πάντα μόνος του στον περικαλλή ναό της Αγίας Τριάδος, δίχως να αισθάνεται κανενός είδους μοναξιά -όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος στο Νυχθημερόν-, εφόσον όλα τα θέρμαινε η φιλική παρουσία των ελαχίστων Ορθοδόξων διαφόρων εθνικοτήτων (μεταξύ των οποίων μία μόνον Ελληνίδα), οι οποίοι βαθιά συγκινημένοι κι πολύ ευχαριστημένοι συμμετείχαν στο εκκλησιαστικό Γεγονός! Ανήμερα το Πάσχα θα συναχθούν εκ νέου μόνοι τους στον ναό, για να προσευχηθούν, ανάβοντας τις αναστάσιμες λαμπάδες τους και τσουγκρίζοντας ύστερα τα πασχαλιάτικα αυγά!

Σημειωτέον, ευπρεπίζονται ήδη τα κτήρια (ναός, πρεσβυτέριο, σχολείο, γραφεία κλπ) για να φιλοξενήσει το σχεδιαζόμενο ιεραποστολικό κέντρο. Εν τω μεταξύ προγραμματίζεται να γίνει εκεί πανηγύρι κατά την εορτή της Πεντηκοστής, με την παρουσία -εννοείται- του οικείου Επισκόπου, αλλά και την επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου

Αργά χθες το βράδυ ο κ. Ιωάννης επέστρεψε στην έδρα του, το Maputo. Ήδη, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ένας Κληρικός από την Αρχιεπισκοπή λιβανέζικης καταγωγής βρίσκεται εκεί, για να βοηθήσει τον Επίσκοπο στην διεξαγωγή των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα!

Ορθρίζοντας Μεγάλη Τρίτη
Στο Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Νικολάου Μπανάτου -σύμφωνα με το Πρόγραμμα- ψάλαμε πριν από λίγο ως Ενορία τα ποιητικότατα άσματα του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, δεόμενοι ξανά και ξανά: "Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού"!

Φρέσκο ποιητικό / φωτογραφικό σχόλιο για τη Μεγάλη Τρίτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος: "Ένας-ένας οι αναστημένοι συνάνθρωποι μπορούν να οδηγήσουν την οικουμένη στην ελπίδα και την σωτηρία"

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ 2011
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

Προς το Τίμιο Πρεσβυτέριο, τις Μοναστικές Αδελφότητες
και τον Ευσεβέστατο Λαό τής εν Ζακύνθω Εκκλησίας

Αγαπητοί Συνεορταστές, «μηδείς οδυρέσθω»!!! Ενώ ο κόσμος βρίσκεται στις ημέρες μας σε μια γενικευμένη αναστάτωση και κρίση, ξανακούγεται ανά την οικουμένη το χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστός Ανέστη!». Καρδιές συντετριμμένες, ψυχές σκυφτές αγαλλιούν, καθώς αισθάνονται τις αναστάσιμες ακτίνες ν’ αγγίζουν ευεργετικά την πίκρα και την απογοήτευσή τους.

Είναι κοινός τόπος ότι πάμπολλα δεινά μάς έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οικονομική κρίση, ακραία φυσικά φαινόμενα, οικολογικές εκτροπές, πολεμικές συρράξεις βρίσκονται πρωτοσέλιδα κάθε ημέρα μπροστά στον σύγχρονο άνθρωπο. Έτσι, ο ψυχικός του κόσμος διαταράσσεται και δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίνη» (Λκ 9,58), βιώνοντας μιαν απερίγραπτη αποκαρδίωση. Η θλιβερή αυτή κατάσταση θυμίζει το νεφελώδες τοπίο, που είχε δημιουργηθεί στην ανθρωπότητα πριν την έλευση του Χριστού στη γη μας. Η παρουσία Του όμως ανάμεσά μας μετέστρεψε το ρεύμα της καταστροφής και μάλιστα, δια της αυτοθυσίας Του, νικήθηκε κατά κράτος ο ίδιος ο θάνατος.

Τελώντας κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας λειτουργική αναπαράσταση των Αγίων Παθών, οδηγηθήκαμε ήδη στην Ανάσταση. Όμως αυτή η αναπαράσταση ουδόλως πρέπει να είναι εθιμική, αλλά οντολογική! Εάν παραμείνει εθιμική, ματαιοπονούμε, ο Χριστός δεν συνεπαίρνει στην έγερσή Του το ανθρώπινο γένος, η δε επιτάφια οδύνη μάς συνοδεύει καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, με αφορμές μάλιστα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Εάν όμως η συμμετοχή μας στο Πάθος και την Ανάσταση γίνουν βίωμά μας, εάν αγγίξουν τα μύχια της ύπαρξής μας, τότε και μόνον τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε διέξοδο. Εάν συναναστηθούμε με τον «Κύριο της Δόξης», μπορούμε να φερθούμε και εμείς αναστάσιμα, όχι μόνον στον καθημερινό περίγυρό μας, αλλά και στον κόσμο μας. Ένας-ένας οι αναστημένοι συνάνθρωποι, οι συμμέτοχοι στην Χαρά της «μιάς των σαββάτων» (Λκ 24,1), μπορούν να οδηγήσουν την παραπαίουσα και βασανισμένη οικουμένη στην ελπίδα και την σωτηρία. Γι΄ αυτό ακριβώς ο Μεσσίας προσφέρεται κάθε χρόνο στα χέρια του ανθρώπου: Για να μας εξαγοράσει «τω τιμίω αίματί» Του από τις πλεκτάνες του Μισόκαλου και να μας οδηγήσει, βιώνοντας αναστάσιμες εμπειρίες, στην «ζωήν του μέλλοντος αιώνος».

Αυτές οι πεποιθήσεις διακατέχουν κάθε άνθρωπο, ο οποίος έχει ουσιαστικά ενταχθεί στην Εκκλησία. Και όταν μιλάμε για Εκκλησία, δεν εννοούμε μια κάποια θρησκεία ή σύστημα ιδεών, αλλά την ευχαριστιακή Σύναξη όλων μας σ’ ένα Σώμα, το Αναστημένο Σώμα του Χριστού, με κεφαλή Αυτόν τον Ίδιο, καθώς όλοι μαζί προγευόμαστε τα Έσχατα!

Αγαπητοί μου, βιώνουμε σήμερα και κάθε μέρα το θαύμα των θαυμάτων, την εκ νεκρών έγερση του «εσφαγμένου Αρνίου», για το οποίο ομιλεί η Αποκάλυψη του Ιωάννου (Απ 5,6). Ευχή και προσευχή μου είναι η διαρκής μετοχή στη χαρά Του, η ατελεύτητη παραμονή δίπλα στον θρόνο της μεγαλειότητάς Του!

«Εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου»!

Με αναστάσιμα αισθήματα και αγάπη εκ βαθέων

Ο Μητροπολίτης
+ο Ζακύνθου Χρυσόστομος Β΄

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος κατά τη σημερινή μαγνητοσκόπηση από τα ζακυνθινά Μ.Μ.Ε. του ανωτέρω Πασχαλινού Μηνύματος 2011, στην αίθουσα του θρόνου της Μητρόπολης Ζακύνθου.