e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Δυο θαυμαστικές επιστολές προς τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο Β΄ για την παραίτησή του

Πλείστοι όσοι είναι εκείνοι, που εκφράζουν τον θαυμασμό και την εκτίμησή τους προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόσοτομο Β΄, για την ανδρεία απόφασή του να αποχωρήσει από τον μητροπολιτικό θώκο της γενέτειρά μας.

Πρώτος και επισημότερος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, πριν μερικές ημέρες, με τον κ. Χρυσόστομο, εκφράζοντας εκτίμηση και αγάπη για το πρόσωπό του, αλλά και θαυμασμό για την απόφασή του, οικειοθελώς και εν πλήρει ακμή να παραιτηθεί, διδάσκοντας όλους με το παράδειγμά του.

Παρόμοιο τηλεφώνημα έκανε η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου καταφθάνουν επιστολές διαφόρων επίσημων, αλλά και απλού λαού απ' όλο τον κόσμο, με ανάλογο περιεχόμενο. 

Από αυτές τις επιστολές δημοσιοποιούμε δύο: Του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος. Σημειωτέον ότι οι Εβραίοι υπολήπτονται εξαιρετικά την τοπική Εκκλησία μας, δεδομένου ότι ο Χρυσόστομος Α΄ (Γέροντας του νυν Ζακύνθου) συνετέλεσε αποφασιστικά επί Γερμανικής Κατοχής, ώστε να μην πειραχθεί κανένας Εβραίος της Ζακύνθου, κάτι που ευθαρσώς μνημονεύεται στο δημοσιευόμενο γράμμα.

Α) Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης γράφει:


"(...) Θέλω να σας συγχαρώ για την πρόσφατη απόφασή σας. Όλοι όσοι κατά καιρούς διαβάσαμε με προσοχή και υποστηρίξαμε απόψεις σας που είχαμε την τύχη να αναγιγνώσκουμε, αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την εμπιστοσύνη και μερικές φορές τον ενθουσιασμό που μάς έχετε εμπνεύσει.
Είμαι βέβαιος ότι η ζωτικότητα που σας διακρίνει θα βρει τρόπο να εκδηλωθεί. Σε ό,τι με αφορά, θα θεωρώ πάντα τις πράξεις σας και το λόγο σας πηγή εμπνεύσεως.
Με εκτίμηση και την αγάπη μου
Θεόδωρος Πάγκαλος"

Β) Στο γράμμα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, που υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και η Γενική Γραμματέας κ. Ντόνα-Λίλιαν Καπόν, αναφέρεται:


"(...) Με λύπη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της παραιτήσεώς Σας. Ενθυμούμαστε πάντα την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι στη Ζάκυνθο υπήρχε από αιώνων ακμάζουσα Ισραηλιτική Κοινότητα. Επιπλέον η Ζάκυνθος χάρις στον ηρωισμό του αοιδίμου Μητροπολίτη Χρυσόστομου και του Δημάρχου Λ. Καρρέρ έχει εγγραφεί στην παγκόσμια ιστορία ως μία από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης όπου διεσώθη το σύνολο της Εβραϊκής Κοινότητος, κατά το τραγικό Ολοκαύτωμα.
Ευχόμαστε από καρδιάς όπως ο Θεός Σας δίνει υγεία για να συνεχίσετε, έστω και χωρίς επίσημη ιδιότητα, το αναγνωριζόμενο απ' όλους πολύτιμο έργο σας. (...)"