e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 1η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, με νηφαλιότητα, για τις ρατσιστικές - ξενοφοβικές συμπεριφορές


Το Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ δημιούργησε τη ΛΟΓΟθήκη / αληθώς, διαδικτυακές εκπομπές δηλαδή, όπου άνθρωποι του Πνεύματος πρόκειται να εκφράζουν, ελεύθερα και αληθώς, θέσεις και απόψεις επί διαφόρων θεμάτων, τα οποία οι ίδιοι θα επιλέγουν.

Στη σειρά αυτήν πρώτος δέχθηκε να παρουσιασθεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄, ο οποίος, με την εξαιρετική νηφαλιότητα που τον διακρίνει, αναλύει προς τους ιντερνετικούς θεατές τής ΛΟΓΟθήκης αυθεντικά εκκλησιαστικό λόγο για φλέγοντα σύγχρονα θέματα.

Σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη εκπομπή τής σειράς, μέσω τής οποίας ο σεμνός νέος Ιεράρχης αναφέρεται στο πρόβλημα του Ρατσισμού και τής Ξενοφοβίας, το οποίο επιβιώνει -ως μη ώφειλε- και στις μέρες μας. Υποδεικνύει τον κυριακό λόγο περί δοχής και αποδοχής τού όποιου αδελφού ως του ίδιου τού Θεού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Χριστός υπήρξε και ξένος και μετανάστης, μη έχοντας πού την κεφαλήν κλίναι. Όσον αφορά στην ελλαδική περίπτωση, τονίζει ότι η έλλειψη σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε ρατσιστικά - ξενοφοβικά φαινόμενα, τα οποία ουδόλως δικαιολογούνται από πλευράς Ορθοδοξίας. "Η πολιτεία", λέει χαρακτηριστικά, "ως μοναδική αρμοδία, έχει καθήκον να λάβει τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία τού πολίτη", υπονοώντας ότι η αυτοδικία ημών των εντοπίων, έναντι τής παραβατικής συμπεριφοράς των Ξένων, δεν μπορεί ν' αποτελέσει λύση στο πρόβλημα.

Ας τον παρακολουθήσουμε! Έχουμε πολλά να ωφεληθούμε!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ζακύνθου εδώ παραθέτει επιχειρήματα που δεν μπορεί να αρνηθεί κανένας, ούτε δεξιός ούτε αριστερός (οι Ελλαδίτες αρέσκονται να χωρίζονται σε ομάδες για να διαφωνούν ακόμα και αν παρεξηγούν την παραγωγική συζήτηση με την άγονη αντιπαράθεση). Χαράζει μια γραμμή σκέψης πολύτιμη για τροφή από σκεπτώμενους ανθρώπους αλλά και χρήσιμη συμβουλή για όσους πρέπει να αντιμετωπίσουν θεσμικά το φαινόμενο.
Με κάθε λέξη του απαντάει σε ερωτήσεις που σκέφτεται ο καθένας είτε υποστηρίζει είτε όχι την μετανάστευση. Είτε είχε θετική προσωπική εμπειρία με μετανάστες είτε αρνητική. Ελπίζω ο λόγος του να βρεί ανοιχτά αυτιά και το ποίμνιο να έχει την απαραίτητη νοημοσύνη να αρπάξει την σοφία του.
Ξέρουμε τι ζούμε στην Ελλάδα σήμερα. Είχαμε λέει ψηφίσει απατεώνες πολιτικούς. Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή είναι καλύτερη...

Διονύσης Μπουκουβάλας είπε...

Εξαιρετικό! Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι φωτισμένοι ιεράρχες!

Κατερίνα Δεμέτη είπε...

Καλύτερο ξεκίνημα για την αρχή του μήνα δεν υπάρχει από το πνευματικό. Ευχαριστούμε.

π. Παναγιώτης Σπουργίτης είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΘΕΡΜΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΝ ΜΑΣ κ. κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει καλύτερος Παππούλης, από εσένα Παππούλη μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Άννα-Θεώνη