e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Το Κέντρο Λόγου "Αληθώς" φιλοξένησε απόψε την παράσταση "Το γλέντι"


Με την συμμετοχή όχι ικανοποιητικού αριθμού θεατών, αλλά αρκούντως εκλεκτικών, πραγματοποιήθηκε στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου "Το γλέντι", μια αξιομνημόνευτη θεατρική παράσταση, που φιλοξένησε ως καλοκαιρινή πολιτιστική δραστηριότητα το ΑΛΗΘΩΣ, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παράσταση, σε σκηνοθεσία της ευαίσθητης σκηνοθέτιδας και καλής ηθοποιού Μαρίας-Λουίζας Παπαδοπούλουβασίστηκε σε δημοτικά τραγούδια (συγκεκριμένα τη "Λιογέννητη" και "Του Νεκρού Αδελφού"), δια των οποίων δόθηκε η ευκαιρία να ξετυλιχθούν ενώπιον των θεατών μύχιες καταστάσεις και "υπόθεσες ψυχικές", κατά την πολλά υπονοούσα ποιητική έκφραση Διονυσίου του Σολωμού. 

Οι ηθοποιοί, αλλάζοντας ή αποκαθηλώνοντας προσωπεία διάφορα, επιχείρησαν ξανά και ξανά την αποκάλυψη του κατεξοχήν Εαυτού των ηρώων, που υποδύονταν. Η υποκριτική προσπάθεια όλων έφθανε στο κατακόρυφο, εφαρμόζοντας -εννοείται- την πολυαπαιτητική δασκαλία της έγκριτης σκηνοθέτιδας, έως την (κατά το δυνατόν) αποκάθαρση του ενός και μοναδικού Προσώπου τους. Σε τούτο συνετέλεσαν τα μέγιστα, τόσο τα λιτά και υπαινικτικά σκηνικά, όσο και ο νυκτικός / παραμυθητικός φωτισμός, καθ' όλη την διάρκεια του έργου.

Όσοι παρευρεθήκαμε είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση, όχι ευκαιριακή ή "της αρπαχτής" (όπως -αλίμονο- συμβαίνει), αλλά κυρίως κι εν πρώτοις να μεταλάβουμε μυστικών (ή και μυστηριακών) δονήσεων της εσώτερης ψυχής μας, με κορυφαίο εργαλείο τον Έλληνα Λόγο! Πολλά Εύγε στην κ. Παπαδοπούλου και στους αφοσιωμένους συνεργάτες της!

π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Η ζωγραφιά της Έλενας


Όπως ίσως γνωρίζετε από περασμένες αυγουστιάτικες δημοσιεύσεις μας, σύμφωνα με την ζακυνθινή τυπική διάταξη του Δεκαπενταύγουστου, κάθε Εφημέριος ζακυνθινής Ενορίας επισκέπτεται όλα τα σπιτικά της Ενορίας του, όπου τελεί μια περίληψη του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα, για την ευλογία των πιστών. Έτσι του δίνεται μια καλή ευκαιρία για να συνομιλήσει κατ' οίκον με τους Ενορίτες του, να δει εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα, να επαινέσει επιτυχίες, να καταγράψει ανάγκες κλπ.

Η μαμά του Σπιτιού, λοιπόν, είχε πει στην οικογένεια ότι πρόκειται να έλθει ο Παππούλης για την Παράκληση και τότε η μικρή Έλενα, μαθήτρια νηπιαγωγείου μέχρι πρότινος, άρχισε τις ετοιμασίες, κυρίως ψυχολογικές. Η αναμονή έγινε αδημονία, ώσπου, μετά από δύο μέρες προετοιμασιών, σήμερα το πρωί ο Παππούλης κατέφθασε στο σπίτι, όπου η Έλενα, όχι μόνο τον δέχτηκε με πολλή χαρά, αλλά είχε μόλις ολοκληρώσει μια υπέροχη και αφαιρετική ζωγραφιά, την οποία και τού πρόσφερε! 

Αξίζει τον κόπο να δημοσιεύσουμε τον κόπο της, ενθυμούμενοι την ωραία ρήση του Χριστού: "Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν πρός με"!!!

Μεταμορφούμενοι στην σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη του Μπανάτου
Πάμπολλοι ενορίτες μας συνέρρευσαν σήμερα στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, για να συνεορτάσουν την Μεταμόρφωση του Σωτήρα. 

Ο Εφημέριός μας, στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη μεταμόρφωσης σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου. Η Μεταμόρφωση άρχεται και ολοκληρούται στην εκκλησιαστική ζωή, όπου, δια της ευχαριστιακής εμπειρίας, αποκαλύπτεται ο ζωντανός Θεός, ο οποίος έχει την βούληση και την δύναμη να προσλαμβάνει και να καινίζει τις ανθρώπινες μειονεξίες.

Μετά την Θεία Ευχαριστία αναγνώσθηκαν οι ευχές για τα σταφύλια και τις σταφίδες, που -πολύ ευγενικά- προσκόμισε το ζεύγος Παύλου και Γεωργίας Δρογγίτη, για να ευλογηθεί ο επί θύραις Τρύγος τους και να μεταλάβουν τού νέου καρπού οι εκκλησιαζόμενοι!