e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

"Η θεόκλητος μάρτυς Βαρβάρα" τιμάται από την Ενορία μας




Α Π Ο Λ Υ Τ Ι Κ Ι Ο Ν 
 ψαλλόμενον εν Ζακύνθω

 Ήχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος. 
 Πατρός δυσεβεστάτου μη πεισθείσα τοις ρήμασι, τρεις εν τω λουτρώ τας θυρίδας ώ Βαρβάρα διέταξας γενέσθαι εις τύπον αψευδή Τριάδος της Αγίας και Σεπτής, υπέρ ής και τας βασάνους των ανόμων υπήνεγκας. Δόξα τη καρτερία σου Σεμνή, δόξα τω σε αναδείξαντι Παρθένων όντως καλλονήν και μαρτύρων καύχημα.


Όλα είναι έτοιμα στον ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο, για την αυριανή εορτή της Αγίας Αθληφόρου και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Την Αγία σέβεται εξαιρετικά η Ενορία μας, γι' αυτό και την έχει τιμήσει με παμπάλαιη καλλιτεχνική καθέδρα, εντός της οποίας σώζεται Εικόνισμα της νεαρής Μεγαλομάρτυρος. Όχι μόνον όμως η Ενορία μας Την ευλαβείται, αλλά και σύνολη η Ζάκυνθος, επειδή την θεωρεί Γιάτρισσα του νησιού από την επάρατη και φρικτή επιδημία της Βλογιάς (ευφλογίας), που είχε ενσκήψει στη Ζάκυνθο περί τα τέλη του 18ου αιώνα. 

Ειδικά ψάλματα έχει συνθέσει ο σεβασμός των προπατόρων μας δι' αγνώστου υμνογράφου, τα οποία αναμέλπονται στις εκκλησιές μας -και την δική μας, εννοείται- απόψε και αύριο. Ιδού ένα προσόμοιο των Αίνων: "Τους εκτελούντας Βαρβάρα πιστώς την μνήμην σου, φύλαττε πάσης βλάβης λοιμικής τε ατρώτους, πρεσβεύουσα τω Κτίστη και Λυτρωτή υπέρ ημών σαις δεήσεσι, ίνα ρυσθώμεν κινδύνων τε και δεινών, μηχανών του πολεμήτορος"

Απόψε, εν τω χωρίω Βανάτω, στο πλαίσιο του εόρτιου Εσπερινού, αρκετοί συνενορίτες μας προσήλθαν στο ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης, αύριο το πρωί δε, ώρα 8, θα αρχίσει ο Όρθρος και στη συνέχεια η Αρτοκλασία και το Ιερατικό Συλλείτουργο με Ομιλία. Όλοι οι φίλοι αναγνώστες μας είσθε προσκεκλημένοι στην εορτή μας αυτήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: