e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Επίσημος απόψε ο Εσπερινός στην Αγία Μαρίνα του Φαγιά Ζακύνθου


Σε κλίμα κατάνυξης έγινε απόψε ο Εσπερινός προς τιμήν της Αγίας Μαρίνης, στου Φαγιά, το γραφικό ριζοχώρι της Ζακύνθου. Του Εσπερινού προηγήθηκε η μεταφορά της καλλιτεχνικής Καθέδρας και του Εικονίσματος της Αγίας στην εόρτια θέση της, στο κέντρο τού μεγαλοπρεπούς Ναού. 

Για την χοροστασία του Εσπερινού προσήλθε ο παρεπιδημών στο νησί μας Σεβ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας λιτανεύτηκε το απότμημα Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος, που θησαυρίζεται στον Ναό. Έψαλε -κατά το ζακυνθινό ιδίωμα- ο Χορός του Σάββα Βοζαΐτη

Την ευθύνη για την αρτίωση των εν γένει Ακολουθιών, σημερινών και αυριανών, έχει ο δραστήριος Εφημέριος π. Νικόδημος Κεφαλληνός.


Φωτογραφίες: Γιάννης Κλάδης

Εσπερινό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνης Άνδρου


[Ο φίλος αναγνώστης και ενίοτε συνεργάτης του e-περιοδικού μας ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ήταν πριν λίγες ημέρες στην όμορφη Άνδρο, απ' όπου μας αποστέλλει την σημερινή πλούσια και προεόρτια για την Αγία Μαρίνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.]

Η χάρις του Πανοικτίρμονος Θεού με αξίωσε να επισκεφθώ μια Μονή για την οποία πολλά είχα διαβάσει και ήθελα πολύ να καταφέρω να προσκυνήσω. Η Ιερά Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης της Άνδρου ή Marina from Andros, όπως είναι παγκοσμίως γνωστή, στέκει αγέρωχη, ψηλά στο βουνό στην περιοχή Αποίκια της Άνδρου, ένα καστρομονάστηρο όπως αυτά που χτίζονταν κάποτε, για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Αράβων και των πειρατών.

Εκεί ο Καθηγούμενος της Μονής, Γέροντας Κυπριανός, ο οποίος φημίζεται για τη φιλοξενία του, μας καλοδέχτηκε με το χαμόγελό του και μας ομολόγησε ότι όπως του φανερώθηκε η Αγία, τότε που δίσταζε να αναλάβει την αναστήλωση της Μονής, "η Αγία Μαρίνα μάς κάνει την εμφάνισή Της καθημερινά, μέσα από θαυμαστά γεγονότα". Ο Γέροντας είναι η ψυχή της Μονής και δέχεται καθημερινά εκατοντάδες πιστούς, που θα προστρέξουν στην χάρη της Αγίας και θα τους δώσει ένα λόγο παρηγορίας και ψυχικής ανάτασης.


Οι προαγωγές των δύο Πατρινών Πατριαρχικών Διακόνων


Ιδού το σχετικό με τις ανωτέρω προαγωγές Ανακοινωθέν του Πατριαρχείου:


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τακτικήν συνεδρίαν τῇ σήμερον, Τρίτῃ, 15ῃ Ἰουλίου 2014, καθ' ἥν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Μέγαν Ἀρχιδιάκονον κ. Μάξιμον (Βγενόπουλον) Μητροπολίτην Σηλυβρίας.

Κατόπιν τῆς ἐκλογῆς ταύτης ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ὠνόμασε Μ. Ἀρχιδιάκονον Αὐτοῦ τόν μέχρι τοῦδε Δευτερεύοντα τῶν Πατριαρχικῶν Διακόνων κ. Ἀνδρέαν (Σοφιανόπουλον).

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Μάξιμος

Γράφει ο δημοσιογράφος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ / 15.7.2014


Τον Μέγα Αρχιδιάκονο Μάξιμο Βγενόπουλο, άξιο κληρικό με υπερδεκαετή προσφορά στο Φανάρι επιβράβευσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία τον εξέλεξε Μητροπολίτη Σηλυβρίας. H εις επίσκοπον χειροτονία τού εψηφισμένου Μητροπολίτη θα γίνει την Κυριακή, 27 Ιουλίου, στο Φανάρι.

Ο κ. Μάξιμος, ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα, είναι κάτοχος διδακτορικού της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου υποστήριξε την διατριβή του με θέμα: «Το Πρωτείο στην Εκκλησία - Από την Α΄ Βατικανή στην Β΄ Βατικανή Σύνοδο: Μια Ελληνορθόδοξη προσέγγιση» και η οποία συζητήθηκε ευρέως μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών Ιεραρχών και Θεολόγων.

Η Ιερά Μητρόπολις Σηλυβρίας είναι ιστορική Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδρα τη Σηλυβρία, στην Ανατολική Θράκη, από όπου έφυγαν αναγκαστικά οι Έλληνες, λόγω της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών το 1922. Τελευταίος Μητροπολίτης Σηλυβρίας υπήρξε, ως Τιτουλάριος, ο από Καλαβρίας Αιμιλιανός (Τιμιάδης) (1977-2008), εξέχουσα φυσιογνωμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εύχομαι στον εψηφισμένο Μητροπολίτη Σηλυβρίας και αγαπητό φίλο, Μάξιμο, καρποφόρα αρχιερατεία, να συνεχίσει να διακονεί με το Φανάρι, με την σεμνότητα και το ήθος που τον διακρίνει, και να έχει πλούσια την ευλογία του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος γεννήθηκε στην Σηλυβρία.