e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Μεγάλη η ευθύνη εκείνων που λαμβάνουν τα θεία χαρίσματα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΓ’ Ματθαίου 30ής Αυγούστου 2015
(Ματθ. κα΄ 33-42)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Μεγάλη μακροθυμία έδειξε ο Κύριος του Αμπελώνος της παραβολής, που δεν είναι άλλος από τον Θεό, απέναντι στους ασεβείς γεωργούς του κτήματός του.

Τους γεωργούς αυτούς τους έβαλε, με ικανοποιητικό μισθό, να καλλιεργούν τον περιποιημένο και περιφραγμένο επιμελώς αμπελώνα του. Αυτοί όμως αποδείχθηκαν αχάριστοι, πονηροί, δόλιοι, εγκληματικοί, διεστραμμένοι. Αντί να φερθούν με ευγένεια, με εντιμότητα και υποταγή στους απεσταλμένους του κυρίου τους, οι οποίοι ζητούσαν τα νόμιμα, τους έδειραν, τους λιθοβόλησαν και μερικούς τους σκότωσαν. Όμως ο μακρόθυμος κύριος δεν εξοργίστηκε, αλλά τους έστειλε τον υιό του, πιστεύοντας ότι αυτόν θα τον ντραπούν, θέλοντας έτσι να τους δώσει μια ύστατη ευκαιρία μετάνοιας. Όμως και τον γιο του τον περίμενε η ίδια ακριβώς τύχη με τους άλλους.

Μεγάλος ο συμβολισμός αυτής της παραβολής και υψηλά τα νοήματα. Οικοδεσπότης είναι ο Θεός, ο οποίος δημιούργησε εκ του μηδενός τον κόσμο (Αμπελώνα). Έβαλε φραγμούς ασφαλείας στον Αμπελώνα Του, δηλαδή έδωσε τους νόμους, εν προκειμένω τον Μωσαϊκό Νόμο, στους Ισραηλίτες για να τους αντιδιαστείλει από τους άλλους ειδωλολατρικούς λαούς. Ανοικοδόμησε πύργο στον Αμπελώνα, πράγμα που υποδηλοί τον ναό του Σολομώντα και έφτιαξε ληνό, που είναι το ιερό θυσιαστήριο. Αυτά -κατ’ επέκταση- συμβολίζουν και τον Νόμο του Ευαγγελίου, την Εκκλησία του Χριστού και την Αγία Τράπεζα, όπου τελείται η θεία Ευχαριστία. Έστειλε επίσης ενδόξους και φωτισμένους απεσταλμένους, τους Προφήτες, τους Κριτές, τους Δικαίους και τους Αγίους για να φωτίσουν και να καθοδηγήσουν στο σωστό δρόμο τους πιστούς. Όμως οι ασεβείς, άπιστοι και αχάριστοι άνθρωποι τους έδιωξαν, τους συκοφάντησαν, τους βασάνισαν και τους σκότωσαν με φρικτό τρόπο. Ο μακρόθυμος Κύριος στέλνει τότε τον Υιό Του Ιησού Χριστό, στον οποίον επεφύλαξαν την ίδια υποδοχή. Τον διέβαλαν, τον εξευτέλισαν, τον βασάνισαν, τον σταύρωσαν.

Τρομερή η τιμωρία, λοιπόν, που περιμένει τους εγκληματίες και ασεβείς αυτούς και κυρίως τους ανάξιους αξιωματούχους της κοινωνίας, οι οποίοι σκανδαλίζουν και καπηλεύονται το αξίωμά τους, ξανασταυρώνοντας ουσιαστικά έτσι τον Χριστό, ανά τους αιώνες.

Μεγάλα και ανεκτίμητα τα χαρίσματα που μας δίνει ο Θεός. Μεγάλη όμως και η ευθύνη αυτών που τα λαμβάνουν. Πρέπει το άθλιο κατάντημα των γεωργών όλους να μας συνετίσει να κάνουμε σωστή χρήση των θείων Δωρεών. Γένοιτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: