e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ανυπολόγιστη η ψυχική ζημιά από την μνησικακία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΑ’ Ματθαίου 16ης Αυγούστου 2015
(Ματθ. ιη’ 23-35)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Βαθύτατα συγκλονιστική και άκρως συγκινητική η στάση του βασιλιά της παραβολής, ο οποίος χάρισε στον πτωχό οφειλέτη δούλο του το απεχθές χρέος. Είναι όμως βαθύτατα εξοργιστική και άθλια η στάση του σκληρόκαρδου και αχάριστου αυτού υπηρέτη, ο οποίος -καίτοι ευεργετήθηκε- δεν θέλησε να πράξει με την σειρά του το ίδιο στον συνάνθρωπό του και αρνήθηκε σκαιότατα να χαρίσει το μικρό χρέος που είχε σ’ αυτόν ένας άλλος άνθρωπος, συνάδελφος και σύνδουλός του. Και όχι μονάχα αυτό, αλλά βιαιοπράγησε και εναντίον του αρπάζοντάς τον από τον λαιμό και απειλώντας τον για να τον αναγκάσει να τον ξοφλήσει άμεσα. Ψυχρός και αδιάφορος έμεινε έως τέλους στα κλάματα και στα παρακάλια του, αλλά αντίθετα, τον κατήγγειλε και τον έβαλε στην φυλακή. Η κάκιστη αυτή συμπεριφορά προκάλεσε τέτοια αγανάκτηση ώστε από στόμα σε στόμα έφτασε και στα αυτιά του κυρίου του, ο οποίος -δίκαια οργισμένος- αποφασίζει να τον τιμωρήσει σκληρά και αλύπητα.

Όλοι εμείς, ακούγοντας την παραβολή αυτή, αισθανόμαστε αποτροπιασμό και αηδία για την άθλια συμπεριφορά του κακού αυτού δούλου. Ας προσέξουμε όμως πολύ! Διότι πολλές φορές υποπίπτουμε και εμείς σ’ αυτό το θανάσιμο αμάρτημα. Ενώ πολλές φορές ζητάμε και λαμβάνουμε από τον φιλάνθρωπο Θεό άφεση των πολλών αμαρτιών μας, εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συγχωρήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αντιθέτως, κρατάμε το μίσος μέσα στην ψυχή μας και αναζητάμε ευκαιρία να εκδικηθούμε. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι «Ἡ κρίσις ἀνήλεος τῷ μή ποιήσαντι ἔλεος», όπως μας λέει ο Απόστολος Ιάκωβος.

Και ο ιερός Χρυσόστομος τονίζει ότι, μη συγχωρώντας, δεν βλάπτουμε τον άλλον, αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό, διότι κι εμείς δεν θα λάβουμε συγχώρεση από τον φιλάνθρωπο Θεό.

Ανυπολόγιστη, λοιπόν, η ψυχική ζημιά μας από την μνησικακία. Αυτή μας κλείνει τις πύλες του Ουρανού και γι’ αυτό πρέπει να την πολεμήσουμε σφοδρά με την συγχωρητικότητά μας και την χριστιανική φιλανθρωπία μας. Μόνον έτσι όλοι μας θα σώσουμε τόσο τους εαυτούς μας, αλλά και θα βοηθήσουμε στην σωτηρία των συνανθρώπων μας, δίνοντας το ενάρετο και καλό παράδειγμα. Γένοιτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: