e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σταυρός, το σύμβολο της οριζόντιας και της κάθετης Αγάπης

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
14ης Σεπτεμβρίου 2015
(Ιωαν. ιθ’ 6-11, 13-20)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Τίμιος Σταυρός είναι το αιώνιο σύμβολο της πίστης μας. Πάνω σε αυτόν έχυσε το Αίμα Του ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός, για να μας απαλλάξει από το προπατορικό αμάρτημα και την φθορά της αμαρτίας. Αιώνες οι άνθρωποι περίμεναν και αποζητούσαν την λύτρωση αυτή. Προφήτες και Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης την προέβλεψαν και έγραψαν γι’ αυτήν αιώνες πριν συντελεστεί. Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός ο Πανάγαθος και Λυτρωτής δια του Υιού Του εκπλήρωσε στο ακέραιο τις υποσχέσεις Του. Και έτσι ένα όργανο βασανιστηρίων και φρικτού αργού θανάτου, όπως ήταν στα αρχαία χρόνια ο σταυρός, έγινε όργανο και σύμβολο σωτηρίας.
Από τότε αποτελεί το σύμβολο και το καύχημα της πίστεώς μας. Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, όταν η Αγία Ελένη, η Αυτοκράτειρα και μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετά από πολυετή κοπιώδη έρευνα, κατάφερε να ανακαλύψει στα Ιεροσόλυμα τον Τίμιο Σταυρό.
Μέχρι σήμερα και στον αιώνα αποτελεί πολύτιμο κόσμημα των ιερέων και των εκκλησιών, σημείο αναφοράς, φυλακτό και καταφύγιο των πιστών, αντικείμενο ακολουθιών και κατανυκτικών ύμνων της Εκκλησίας μας, επηρεάζοντας όλες τις εκφάνσεις της λειτουργικής και κοσμικής ζωής. Αυτός είναι η πηγή του θάρρους και της δύναμής μας για την αντιμετώπιση κάθε αντιξοότητας και δίωξης. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να ντρεπόμαστε, όταν κάνουμε το σημείο του σταυρού. Αντίθετα, με πίστη, υπερηφάνεια και θάρρος, να δείχνουμε το σύμβολο αυτό της πίστεώς μας σε όλους, ώστε και άλλοι να παραδειγματίζονται και να οδηγούνται στον δρόμο της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας. Οφείλουμε καθημερινά να κηρύττουμε «Χριστόν και αυτόν εσταυρωμένον», όπως λέει χαρακτηριστικά ο θείος Παύλος.
Ας είναι, λοιπόν, ο Σταυρός το σύμβολο της Αγάπης, οριζόντιας και κάθετης, προς τον Θεό, αλλά και προς τον συνάνθρωπο (όπως δηλοί και το σχήμα του) και ας είναι βοηθός μας στον δρόμο για την ουράνια ζωή. Γένοιτο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: