e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η Πνοή του Πανταχού Παρόντος και τα πάντα Πληρούντος

Φωτογραφίζει και σχολιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Λήγοντος και του Μαΐου ετούτου, μάλιστα καθώς η Άνοιξη βρίσκεται στα καλύτερά της ολοένα, ετοιμαστήκαμε -ο καθείς με τις δυνάμεις του- να εορτάσουμε αύριο την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, πενήντα ημέρες μετά την χαρμόσυνη Ανάσταση του Θεανθρώπου! Όλα είναι έτοιμα στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, για την λειτουργική-λατρευτική υποδοχή του Μεγάλου Αναμενόμενου Τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, κατά την αυριανή Ευχαριστιακή Σύναξή μας. 

Η φύση έχει φορέσει τα ομορφότερα φιόρα της, το περιβάλλον έχει αναδείξει τα σπουδαιότερα χρώματα που μπορεί να διαθέσει, οι δε μυρτούλες (οι οποίες, σύμφωνα με το δίστιχο, είναι "της εκκλησιάς στολίδι" και "χωρίς εσέ δε γίνεται κανένα πανηγύρι"), μαζί με όλων των λογιών τα γαρυφαλλάκια έχουν αφήσει να χύνονται τ' αρώματά τους τα μεθυστικά, μάλλον για να κατανοήσει ο Παράκλητος, το Πνεύμα της Αληθείας, ότι οι ψυχές μας στέκουν ορθάνοιχτες για να εισέλθει και να θαυματουργήσει εντός τους! 

Μακάριοι εκείνοι, που έχουν ανοιχτά τα μάτια του εσώτερου εαυτού τους, ώστε να νοιώσουν το νεύμα του Πνεύματος και ν' ανταποκριθούν καταφατικά! 

Μακάριοι εκείνοι, που αφήνουν κάποιες -ανεπαίσθητες έστω- χαραμάδες στη στεγανή περιοχή του Εγώ τους, ώστε να διοδεύσει η Πνοή του Πανταχού Παρόντος και τα πάντα Πληρούντος! 

Μακάριοι εκείνοι, που μπορούν βιωματικά να προσλάβουν και μάλιστα να ενεργοποιήσουν στη ζωή και τα έργα τους τις ανθηρές ευωδίες του Χορηγού της Ζωής! 

Μακάριοι εκείνοι, που διατηρούν ακλόνητη την πεποίθηση ότι άντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον, βρύει προφητείας, ιερέας τελειοί, αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν, αλιείς θεολόγους ανέδειξεν, όλον συγκροτεί τόν θεσμόν τής Εκκλησίας"!!!

Αύριο χειροτονείται νέος Πρεσβύτερος στη Ζάκυνθο


Αύριο, Κυριακή της Πεντηκοστής, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ θα χειροτονήσει στον β΄ βαθμό της Ιεροσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου, τον μέχρι τούδε Διάκονο Διονύσιο Πυλαρινό του Δραγανίγου, απόφοιτο της Ιερατικής Σχολής Καλαμάτας, 28 ετών. 

Είθε ο Άγιος Θεός να καταστήσει αυτόν και την εξαίρετη συμβία του αξίους του παμμέγιστου υπουργήματος, το οποίο επωμίζονται, για το καλό της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου και την δόξα Εκείνου!

Πώς προσλαμβάνονται οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Πεντηκοστής 31ης Μαΐου 2015
(Ιωαν. ζ' 37-52)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης
Μεγάλη και κοσμοϊστορική μέρα η εορτή της Πεντηκοστής! Γι’ αυτό, δικαίως θεωρείται ως γενέθλιος μέρα της Εκκλησίας μας. Είχαν βέβαια και οι Εβραίοι μεγάλες γιορτές κατά τις οποίες εόρταζαν σπουδαία περιστατικά της ιστορικής πορείας τους και της θείας επέμβασης σε αυτήν. Σε αυτές ο Ιουδαίος Αρχιερέας ντύνονταν με την επίσημή στολή του κι έμπαινε στο θυσιαστήριο, ενώ τα κύμβαλα και οι μουσικές τόνιζαν τη λαμπρότητα τής ημέρας.

Τέτοια μέρα ήταν και η γιορτή της Σκηνοπηγίας, κατά την οποίαν ο Αρχιερέας έχυνε νερό και κρασί από χρυσά δοχεία προς δυσμάς και προς ανατολάς. Η εορτή αυτή εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του ιουδαϊκού λαού προς τον Θεό και συμβόλιζε τις ζωογόνες δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που θα δίνονταν στους ανθρώπους την ημέρα της Πεντηκοστής. Όποιος διψά, λοιπόν, θα πιει το πνευματικό ύδωρ της θείας αλήθειας και θα γίνει και ο ίδιος αστείρευτη πνευματική πηγή για τους άλλους ανθρώπους.

Στα παλαιοδιαθηκικά χρόνια λίγες μόνο δωρεές του Αγίου Πνεύματος είχαν δοθεί στους Πατριάρχες και τους Προφήτες, διότι ο Χριστός δεν είχε ακόμη προσφέρει το πολύτιμο Αίμα Του για την σωτηρία των ανθρώπων. Όταν όμως ήλθε στην γη και θυσιάστηκε για το ανθρώπινο γένος, προανήγγειλε την ημέρα της Πεντηκοστής, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν όλες οι υποσχέσεις του Κυρίου.

Οι άτολμοι και ανεπαρκείς μαθητές γίνονται θαρραλέοι φορείς και ομολογητές της θείας αλήθειας. Δεν φοβούνται πια τις ταλαιπωρίες και τις διώξεις των ασεβών ανθρώπων, δεν τους τρομάζουν οι ασθένειες και οι κακουχίες. Οπλίζονται με υπομονή και αντοχή υπεράνθρωπη και ανυψώνονται πάνω από τις βιοτικές μέριμνες. Ενώ οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι και απλοϊκοί άνθρωποι, γίνονται κάτοχοι όλων των γλωσσών και όλης της σοφίας, αποστομώνοντας τους ισχυρούς και τους σοφούς του κόσμου. «Τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός, ίνα τους σοφούς καταισχύνη και τα ασθενή ίνα καταβάλη τα ισχυρά και τα μη όντα ίνα τα όντα καταργήσῃ» λέει ο Απόστολος Παύλος.

Μιμούμενοι, λοιπόν, όλοι μας το παράδειγμα των Αποστόλων, των Αγίων και των Δικαίων της Εκκλησίας μας θα γίνουμε κι εμείς φορείς της ίδιας Χάριτος, οπότε κι εμείς θα κατακτήσουμε την Βασιλεία των Ουρανών, ωφελώντας εντέλει τους συνανθρώπους μας. Γένοιτο!