e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

1η Παράκληση προς την Παναγία εν Βανάτω και Τρισάγιο για την χαράκτρια Άρια Κομιανού
Η πρώτη Παράκληση προς την Παναγία για το φετινό Δεκαπενταύγουστο εψάλη απόψε στην Ενορία μας στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. 

Στο κέντρο του Ναού δέσποζε μια Παναγία σε αυθεντική ξυλογραφία της διάσημης και βραβευμένης χαράκτριας Άριας Κομιανού, η οποία εξεδήμησε προς Κύριον στις 30 Ιουλίου 2015. Η κηδεία της θα γίνει αύριο Δευτέρα στην Αθήνα, δε ταφή της μεθαύριο Τρίτη στην γενέτειρά της Κέρκυρα. Έτσι, αφορμής δοθείσης από την μακρόχρονη και στέρεη φιλία τής μεταστάσης με τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ένα από τα καλύτερα έργα της, η εν λόγω Δεομένη Θεοτόκος (δώρο της ίδιας στον π. Π. Κ.), προτάθηκε για θέαση ή προσκύνημα από τους εκκλησιασθέντες. Ο Εφημέριος αναφέρθηκε δι' ολίγων στη σημαντικότητα της μεγάλης αυτής Καλλιτέχνιδας και Φίλης. Τέλος, μαζί με τον Διάκονο Ιωάννη Ρένεση και τους Ιεροψάλτες, εψάλαν Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση της ωραίας ψυχής της.

Νωρίτερα αναφέρθηκε συνοπτικά στο πανεύφημο πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας και στον μεσιτικό ρόλο Της για την προσέγγιση του Υιού Της και Θεού μας και την σωτηρία ενός εκάστου!

1ος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία στην Αγία Φωτεινή Σμύρνης

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015 
Απόψε, κατά τον Παρακλητικό Κανόνα, Τρισάγιο για την Χαράκτρια Άρια Κομιανού (+30.7.2015)


Απόψε στις 8 μ.μ., στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, κατά την διάρκεια του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, θα εκτεθεί ένα αυθεντικό χαρακτικό μιας Παναγίας διά χειρών της ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, η οποία κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο προχθές και θα ταφεί στην Κέρκυρα την ερχόμενη Τρίτη. Τέλος, θα τελέσουμε Τρισάγιο στη μνήμη της καλής και πιστής Φίλης μας και μεγάλης Ελληνίδας Χαράκτριας. Όσοι φίλοι, προσέλθετε!...

26η Παναγία της Ζακύνθου


Μια επιπλέον "Κυρία των Αγγέλων", μια Βρεφοκρατούσα Παναγία σε Ναό της Ζακύνθου. Βρίσκεται στο χωριό Μαριές και μάλιστα στον Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, μέσα σε περίτεχνη Καθέδρα. 

Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου στη Φανερωμένη Βουλιαγμένης

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015 


 Στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, όπου ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος είχε προσφέρει στις 21 Ιουνίου την τελευταία επί της γης αναίμακτη Ιερουργία του, τελέστηκε την Κυριακή 2 Αυγούστου το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του.

    Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε -εκπροσωπώντας τον ευρισκόμενο εκτός Αττικής επιχώριο Μητροπολίτη κ. Παύλο- ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωΐνος, ο οποίος και αναφέρθηκε στη μορφή τού αιφνιδίως μεταστάντος Αρχιερέως. Στο μνημόσυνο εμφανής ήταν η συμμετοχή πολλών Κεφαλλήνων που ήρθαν στη Φανερωμένη για να προσευχηθούν για τον αγαπημένο τους Δεσπότη.

        Από το φυλλάδιο που εξέδωσε η Ενορία της Βουλιαγμένης, με τις δύο ομιλίες που οριοθέτησαν την συντομότατη Αρχιερατεία του (την πρώτη και την τελευταία), παραθέτουμε το εισαγωγικό σημείωμα:

          «Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος, αξιώθηκε από τον πανάγαθο Θεό να προσεγγίσει το επίγειο Θυσιαστήριο ως Επίσκοπος-Λειτουργός, μόλις επτά φορές. Στις δύο απ' αυτές άνοιξε την καρδιά του και κατέθεσε "εν πληθούση εκκλησία" τις μύχιες εξομολογήσεις του. Θα μπορούσαν ίσως να χαρακτηρισθούν ως λόγοι παρακαταθήκης, αν ολόκληρη η ζωή του δεν ήταν ένα έμπρακτο κήρυγμα αγάπης.

         Στον χειροτονητήριο λόγο του, αποκάλυψε τις πνευματικές εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την προσωπική του Πεντηκοστή: ομολόγησε την απαντοχή της Θεομητορικής προστασίας, ενθυμήθηκε τις προορατικές προρρήσεις της επισκοπικής του ανάδειξης, συγκλόνισε με τις έμπονες βιωματικές διδαχές, εξέφρασε την συνοχή του για το μυστήριο της Αρχιερωσύνης και απέδωσε τις πρέπουσες ευγνώμονες ευχαριστίες.

       Στο τελευταίο του κήρυγμα, αποτυπώθηκε ο διαχρονικός προσανατολισμός της Αρχιερατικής του ευθύνης με στόχο την αιωνιότητα: παρακάλεσε για προσευχή ενίσχυσης της ποιμαντορίας του, δειγμάτισε από την Πατερική διδασκαλία για τον οφθαλμό-νου, αναφέρθηκε στην Χριστοαίσθηση και στην Χριστοόραση, συναρπάστηκε αναφερόμενος στον Μέγα Βασίλειο και προέτρεψε σε αφύπνιση μετάνοιας και σωτηρίας.

        Η παρούσα έκδοση με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα ημερών από την προς Κύριον εκδημία του, ας είναι μια υπενθύμιση της φλογερής φωνής του και κυρίως μια παρότρυνση μίμησης των έργων του. Να έχουμε την ευχή του».