e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, την Κυριακή μετά την Ύψωση, στην γενέτειρά του Τάλλα | Παρών ο Μητροπολίτης Δωδώνης


















































Την Κυριακή μετά την Ύψωση ( 18 Σεπτεμβρίου ) ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε αρχιερατικού συλλειτούργου στην γενέτειρά του Τάλλα της Πάφου στον Ι. Ναό Γεννήσεως Χριστού, του οποίου είναι και κτήτωρ. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

Τον Θ. Λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Αφορμή πήρε απο την αποστολική περικοπή της ημέρας και μάλιστα από τον στίχο: "Χριστώ συνεσταύρωμαι, ζω δε ουκ έτι εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός" (Γαλάτ. β, 20).

Τι σημαίνει "Χριστώ συνεσταύρωμαι"; Κατά λέξιν, βέβαια, σημαίνει έχω σταυρωθεί μαζί με τον Χριστό. Όμως ο Απόστολος αλλού το ερμηνεύει, όταν γράφει: "συνετάφημεν  Αυτώ διά του βαπτίσματος εις τον θάνατον" (Ρωμ. στ΄, 4). Με το βάπτισμα δηλαδή ο πιστός συνθάπτεται με τον Χριστό. Και όπως ο Χριστός αναστήθηκε από τον τάφο, έτσι κι εμείς βγαίνουμε από την κολυμβήθρα ως καινούργιοι άνθρωποι!

Όμως αυτό συμβαίνει στην βρεφική ηλικία. Όσο περνάνε τα χρόνια αυτός ο "καινός άνθρωπος" αρχίζει ένα πόλεμο με τον παλαιό, τον "μεταπτωτικό" άνθρωπο, που όλοι φέρουμε. Αυτός θέλει να κερδίσει πάλι έδαφος μέσα μας. Έτσι η ζωή μας είναι ένας διαρκής εσωτερικός αγώνας. Ποιος δεν έχει πείρα αυτού του αγώνα! Σ' αυτόν τον αγώνα μάς ενισχύει η Χάρη του Θεού,όταν μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και αξιοποιούμε τα όπλα του αγώνα, που είναι τα ιερά Μυστήρια.

Χρειάζεται δηλαδή συνεργία. Εμείς θα προσπαθούμε και ο Θεός θα μας ενισχύει. Αυτή δηλαδή η δύναμη και η Χάρη του Θεού δεν ενεργεί με μαγικό τρόπο. Πρέπει κι εμείς να αγωνιζόμαστε. Πολλοί νομίζουν ότι θα προσκυνήσουν π.χ.μια εικόνα και όλα θα αλλάξουν στην ζωή τους αυτόματα! Αυτό είναι λάθος. Οι Άγιοι, που προσκυνούμε τιμητικά τις εικόνες τους, πρεσβεύουν για μας και μας εμπνέουν να τους μιμηθούμε. Εμείς, λοιπόν, θα κάνουμε αυτό που μπορούμε και η χάρη του Θεού και, δια των πρεσβειών των Αγίων, θα συμπληρώσει ό,τι εμείς δεν μπορούμε.

Εμείς προσφέρουμε τα κάρβουνα των προσπαθειών μας και ο Θεός την φλόγα του Αγίου Πνεύματος, για να ανάψει η φωτιά της αγιότητας. Σ' αυτήν είμαστε όλοι καλεσμένοι, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας. Είμαστε "κλητοί". Είθε και "εκλεκτοί".

Στην συνέχεια και προ της Απολύσεως, ο Μακαριώτατος, πλαισιωμένος από τους συλλειτουργούς Αρχιερείς, ετέλεσε τα Ι. Μνημόσυνα της  αειμνήστου μητέρας του και των άλλων προαπελθόντων συγγενών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: