e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Εσπερίζοντας προς τιμήν του Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Κερίου
Το νέο αυτό παρεκκλήσιο του χωριού Κερί της Ζακύνθου οικοδομήθηκε προ ολίγων ετών από τον Καθηγούμενο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λιβέρη, εις μνημόσυνο του μακαριστού πατρός του Αντωνίου, αμφοτέρων γόνων του Κερίου. Ο  π. Διονύσιος παραχώρησε την χρήση του παρεκκλησίου στην οικεία Ενορία της Κεριώτισσας. Απόψε έγινε ο Αναστάσιμος Εσπερινός προς τιμήν του τιμωμένου Αγίου, παρόντος του Εφημερίου του Κερίου Μεγάλου Οικομόμου Ιωάννου Παράσχη.


Ας φυλαχτούμε από την ψυχική λέπρα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΒ’ ΛΟΥΚΑ
17ης Ιανουαρίου 2016
(Λουκ. ιζ΄ 12-19)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Αποκρουστική υπήρξε η αθεράπευτη κατάσταση των λεπρών του Ευαγγελίου. Το σώμα τους κατατρωγόταν χωρίς ελπίδα ίασης από μια φοβερή αρρώστια, η οποία παραμόρφωνε τον πάσχοντα, τον απομόνωνε όσο ζούσε από τους συνανθρώπους του και τον οδηγούσε σε φρικτό τέλος. Δεν είναι όμως μόνον η λέπρα του σώματος που οδηγεί τον άνθρωπο σε ατέλειωτη θλίψη και οδύνη. Είναι προπάντων η αρρώστια της ψυχής που πάσχει, γογγύζοντας κάτω από τον ζυγό της αμαρτίας και οδηγεί πολλές φορές και σε σωματικές ασθένειες.
Συκοφαντίες, αδικίες, ύβρεις, αστήρικτες κατηγορίες, εκμεταλλεύσεις, περιφρονήσεις κατατυραννούν καθημερινά την ζωή μας. Η ανθρώπινη ζωή είναι ένα φρικτό δοκιμαστήριο, σύμφωνα με τον δίκαιο Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης. Αλλά και ο ίδιος ο Κύριος προαναγγέλλει πλήθος θλίψεων και αδίκων διώξεων, που θα καταδυναστεύσουν την ζωή των μαθητών Του και κατ’ επέκταση των δικαίων όλων των αιώνων, όπως του Μεγάλου Αντωνίου, του σήμερον εορταζομένου «Καθηγητού της ερήμου». Κορωνίδα όλων των θλίψεων της ζωής είναι ο θάνατος, που ακυρώνει την ανθρώπινη ύπαρξη επί της γης.
Ο Θεός επιτρέπει όλες αυτές τις δοκιμασίες για να μας παιδαγωγήσει και να μας μορφώσει «ἐν Χριστῷ». Έτσι εξυψωνόμαστε, μέσω των θλίψεων και της υπομονής μας, από τα επίγεια στα ουράνια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα. Σκεπτόμαστε καθαρότερα, κρίνουμε αντικειμενικότερα, διορθώνουμε τα λάθη μας, αγαπάμε και βοηθάμε τους άλλους συνανθρώπους μας, συγχωρούμε όσους μας έβλαψαν, συναισθανόμαστε την ματαιότητα του κόσμου αυτού και προσβλέπουμε στον Αιώνιο. Νιώθουμε την πατρική αγάπη, την ανυστερόβουλη στοργή και την ευεργεσία του Θεού.
Οι δέκα λεπροί, όμως, παρ’ ότι θεραπεύτηκαν από τον Θεό και ευεργετήθηκαν ποικιλοτρόπως, επέδειξαν μια αποκρουστική ασέβεια και αχαριστία. Και αυτό αποτελεί την πιο μεγάλη και αθεράπευτη αρρώστια. Η λέπρα της ψυχής είναι χειρότερη από την λέπρα που φθείρει το σώμα και την βλέπουμε γύρω μας καθημερινά. Πολλές φορές οι ευεργετηθέντες στρέφουν την πλάτη αδιάφορα στον ευεργέτη τους και πολλές φορές τον μισούν, προσπαθώντας μάλιστα να τον βλάψουν. Την αχαριστία ακολουθεί η αδιαντροπιά. Πόσο μάλλον όταν αυτή στρέφεται ενάντια στον πατέρα και ευεργέτη όλων μας.
Ας φυλαχτούμε, λοιπόν, από αυτήν την ψυχική λέπρα και τούτο θα μας εξασφαλίσει πλουσιότερες θείες δωρεές και τελικά την Σωτηρία. Γένοιτο!