e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Έτοιμος ο Σταυρός και το "βατσέλι" με τσι βιολέτες για τη Σταυροπροσκύνηση 2016


Απόψε, 2.4.2016, στο Ναό της Παναγούλας μας, με τη συνεργασία καλών ενοριτισσών του Μπανάτου. Τις ευχαριστούμε για τη συναντίληψη, όπως επίσης τον Διάκονο, τους Επιτρόπους τον Νεωκόρο μας και όσους άλλους συνεισέφεραν με τον τρόπο τους! Ευκαιρίας δοθείσης, καλούμε όλους τους Ενορίτες στην αυριανή Ευχαριστιακή Σύναξη!


Εσπερίζοντας για την Σταυροπροσκύνηση 2016 στο Αμμάν της Ιορδανίας

Απόψε, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου. Τον Εσπερινό τέλεσε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος.


Για να κερδίσεις τον εαυτό σου, πρέπει να τον απαρνηθείς

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
3ης Απριλίου 2016
(Μάρκ. η΄ 34 – θ΄1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Βαρυσήμαντος είναι ο λόγος του Κυρίου, που εμπεριέχεται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή. Αρχικά, κάποιος μπορεί να νομίσει ότι πρόκειται για αντίφαση και παραδοξολογία. Πώς είναι δυνατόν, για να κερδίσεις τον εαυτό σου, να πρέπει να τον απαρνηθείς;
Απάρνηση του εαυτού μου σημαίνει απόρριψη του παλαιού ανθρώπου εντός μας. Δηλαδή του φθαρτού, αμαρτωλού και κτητικού εαυτού μας. Απάρνηση της αμαρτίας, της κακίας, του φθόνου, της αδικίας, της ασέβειας, της πονηρίας. Επίσης, σημαίνει τον οπλισμό μας με υπομονή, την αντοχή μας στις ποικίλες ταλαιπωρίες και θλίψεις και αγόγγυστο σήκωμα του προσωπικού σταυρού μας.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα, όμως διευκολύνονται, όταν έχουμε ειλικρινή πίστη και βοηθό και οδηγό μας τον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό.
Η εσωτερική χαρά και γαλήνη που θα απολαύσουμε, θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω για κάθε δυσκολία που θα συναντήσουμε, για κάθε δίωξη και περιφρόνηση που θα υποστούμε. Πολλές φορές ελκυόμαστε από τη δόξα, τη γήινη δύναμη και τα υλικά αγαθά. Δεν σκεφτόμαστε όμως ότι είναι προσωρινά και φθαρτά και κάποτε θα γίνουν σκόνη και αέρας χωρίς να αφήσουν ίχνος.
Ας αναλογιστούμε πώς οι μεγάλοι άντρες της Ιστορίας πέθαναν και πόσες αυτοκρατορίες κατέρρευσαν και λησμονήθηκαν. Ο Ιησούς Χριστός πάντοτε αγάπησε και εξύψωσε τους μετανοούντες αμαρτωλούς και ταπεινούς της γης. Ας θυμηθούμε τον ληστή, τον τελώνη, την πόρνη γυναίκα, αλλά και την παρότρυνση του Κυρίου στον πλούσιο νέο να αφήσει τα αγαθά του και να τον ακολουθήσει.
Όλους μάς καλεί αφήνοντας το υλικό και γήινο φρόνημα, να τον ακολουθήσουμε στη γη, αλλά και στον ουρανό. Θέλει να γίνει ο αιώνιος ηγέτης και σωτήρας μας, δίδοντάς μας τον φωτισμό και την σοφία Του. Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να μιμηθούμε τη ζωή Του και τις θείες αρετές του. Το σύμβολο του Σταυρού, σύμβολο υπέρτατο της πίστεώς μας, ας γίνει οδηγός μας στον δρόμο της σωτηρίας. Γένοιτο!

Στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού LETO 2016 - Συνάντηση με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο και Ρωσικούς Εκκλησιαστικούς και Τουριστικούς Παράγοντες και Φορείς
Ολοκληρώνεται σήμερα, Σάββατο 2 Απριλίου 2016, ο κύκλος επαφών και συναντήσεων της Αντιπροσωπείας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού LETO 2016.

Η Αντιπροσωπεία που αποτελείται από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, και τους κ.κ. Βασίλειο Τζέρπο και Χρήστο Πετρέα, Μέλη αυτού, είχε κατά το διάστημα της παραμονής της στην Αγία Πετρούπολη συναντήσεις με εκκλησιαστικές αρχές, τον εκεί Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Πάνο Μπεγλίτη, θεσμικούς φορείς της ελληνικής ομογένειας, καθώς και Έλληνες και Ρώσους επαγγελματίες του Τουρισμού.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 η Αντιπροσωπεία είχε μακρά εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη κ. Πάνο Μπεγλίτη, τον οποίο ενημέρωσε για τις δράσεις και ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου αυτής περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων για θέματα ανάπτυξης του Προσκυνηματικού Τουρισμού και της προβολής των Ιερών Μονών και Προσκυνημάτων της χώρας μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Ρωσία.

Ο κ. Γεν. Πρόξενος ενημέρωσε με τη σειρά του για τις δράσεις του Γεν. Προξενείου στην Αγία Πετρούπολη και με αφορμή την κήρυξη του έτους 2016 ως «Έτους Ελλάδος-Ρωσίας» κατέθεσε προς την Αντιπροσωπεία μία σειρά προτάσεων για κοινές δράσεις στην περιοχή ευθύνης του κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Την Παρασκευή 1 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού LETO 2016. Το Συνοδικό Γραφείο με ενέργειες του Διευθυντού του ΕΟΤ Ρωσίας και ΚΟΚ κ. Πολύκαρπου Ευσταθίου είχε το δικό του χώρο προβολής στο εντυπωσιακό περίπτερο του ΕΟΤ, όπου και διέθεσε σχετικό οπτικο-ακουστικό και έντυπο υλικό στους επαγγελματίες και ιδιώτες επισκέπτες της Έκθεσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Αντιπροσωπεία παρευρέθη στην Επίσημη Δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη και ο ΕΟΤ Ρωσίας και ΚΟΚ προς τιμήν των τοπικών ρωσικών κυβερνητικών, πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών της περιοχής ευθύνης τους. Στην εκδήλωση αυτή ανάμεσα στους άλλους επισήμους παρευρέθησαν και οι κ.κ. Pavel Belov, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως της Αγίας Πετρουπόλεως, Sudosa Ivan Nikolaevic, Καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία της Ιεράς Μητροπόλεως Αγ. Πετρουπόλεως, ως εκπρόσωπος αυτής, καθώς και ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, Γεν. Πρόξενος της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη.

Η Διεθνής Έκθεση ολοκληρώνει τις εργασίες της αύριο, Κυριακή 3 Απριλίου 2016.