e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Ορθόδοξοι βηματισμοί στο τροπικό δάσος των Πυγμαίων

Ποιμαντική επίσκεψη στη Ενοριακή Κοινότητα Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Νικολάου πόλεως Impfondo του βορείου Κονγκό πραγματοποίησε από την 6η έως την 9η Μαΐου 2016 ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμ. π. Σέργιο Μabelemo, Εφημέριο του Ι. Ενοριακού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου Μπραζαβίλ.

Το Σάββατο, 7η Μαΐου, ο Επίσκοπος μετέβη στο τροπικό δάσος όπου κατοικεί η φυλή των Πυγμαίων, η οποία έχει ασπασθεί την ορθόδοξη πίστη. Κατά την συνάντηση με μέλη της φυλής –της οποίας τα περισσότερα μέλη κατά την παρούσα χρονική περίοδο ευρίσκονται στα βάθη των πυκνών δασών της κεντρικής Αφρικής προς αναζήτηση θηραμάτων- ο Επίσκοπος μίλησε απλά για την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ακόμη, προσέφερε ποσότητα αλατιού και σαπουνιού, υλικών απαραίτητων για τον κυνηγετικό τρόπο ζωής των αυτοχθόνων.

Επίσης, εξέφρασε την λύπη του για την προ εικοσαήμερου εκδημία του υπεραιωνόβιου αρχηγού της φυλής, μακαριστού αδελφού Bokale, ενώ επανέλαβε το παρακλητικό αίτημα για την κατασκευή ενός ιδιαιτέρου χώρου εντός του καταυλισμού, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των καταλυμάτων της φυλής, ώστε ο νέος Εφημέριος του Impfondo να επισκέπτεται κάθε μήνα το τροπικό δάσος και να τελεί την Θεία Ευχαριστία εντός αυτού προς διευκόλυνση των Πυγμαίων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Τέλος, προς όλους μετέφερε την πατρική αγάπη και το ενδιαφέρον του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη του Επισκόπου στα γηραιότερα μέλη της φυλής.

Κάθε πρόοδος βασίζεται στην πίστη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΤΟΥ ΘΩΜΑ 8ης Μαΐου 2016
(Ιω. κ΄ 19 – 31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Σκέψεις ολιγοπιστίας και αποκαρδίωσης είχαν καταλάβει το μυαλό και την ψυχή του Θωμά. Αδυνατούσε να κατανοήσει πολλά πράγματα αναφορικά με την λυτρωτική θυσία του Σωτήρος Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα δεν είχε φωτίσει ακόμη τον νου του και η παρηγοριά της Ανάστασης δεν είχε γλυκάνει την καρδιά του. Περιφερόταν σκυθρωπός στην όψη, χωρίς να πιστεύει αυτά που έλεγαν γύρω του, αλλά βασιζόμενος μονάχα σε ό,τι μπορούσαν να δουν τα μάτια του και σε ό,τι μπορούσε να κατανοήσει το μυαλό του. Αλλά, μήπως και οι άλλοι οι μαθητές του Χριστού δεν είχαν αποδειχτεί το ίδιο δύσπιστοι στο παρελθόν;
Φλέγονταν από την επιθυμία να πιστεύουν, αλλά ήθελαν πρώτα να βεβαιωθούν. Οι ίδιοι όμως πίστευαν τα γραφόμενα από τους προγόνους τους και τους παλαιοδιαθηκικούς προφήτες και τα θεωρούσαν έγκυρα και αξιόπιστα.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί τίποτε δεν προχωράει χωρίς πίστη, τόσο στον θρησκευτικό χώρο, όσο και στις άλλες πλευρές της καθημερινής ζωής.
Δεν είμαστε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των ιστορικών και επιστημονικών γεγονότων. Όμως θα ήταν ανοησία και παραλογισμός να τα αρνηθούμε, επειδή οι ίδιοι ούτε τα είδαμε, μήτε τα ακούσαμε. Κάθε πρόοδος, λοιπόν, βασίζεται στην πίστη. Και πόσο μάλλον η ηθική ταπείνωση, ο φωτισμός, η σωτηρία του ανθρώπου προϋποθέτουν αδιαπραγμάτευτη πίστη στον Θεό.
Εξάλλου, πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Χρειάζεται, λοιπόν, να πιστεύουμε τα γραφόμενα στην Αγία Γραφή, την Ιερά Παράδοση, τους Αποστόλους και γενικά τους Αγίους και Δίκαιους άνδρες, που φανέρωσαν τις αιώνιες αλήθειες του Θεού.
Ο ιερός Παύλος λέει ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι έργο ανθρώπων, αλλά προϊόν Θείας Αποκάλυψης και η πίστη είναι «ἐξ ἀκοής», δηλαδή γεννιέται από τα θεία λόγια που ακούει κανείς. Και ο ίδιος ο Κύριος, ως επισφράγιση όλων αυτών, μας λέει: «Μακάριοι οἱ μή δόντες καί πιστεύσαντες».
Αυτό πρέπει όλοι να έχουμε υπόψιν στην καθημερινότητά μας και να μην χρειαζόμαστε να βάζουμε το χέρι επί τον «τύπον των ήλων» (δηλαδή στο σημάδι των καρφιών) όπως ο Θωμάς, ο οποίος συναισθάνθηκε την απιστία του και μετανόησε βαθιά γι’ αυτήν. Καλόπιστα δέχτηκε τον φωτισμό και το κάλεσμα του Θεού μέσα στην καρδιά του κι έδωσε τα πάντα για την πίστη του Χριστού, αποτελώντας ύψιστο παράδειγμα και πρότυπο μίμησης για όλους εμάς. Γένοιτο!

Β' Ποιμαντική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ιωνία (Σμύρνη, Έφεσο, Μενεμένη) από 7 έως 10.5.2016


Πρόγραμμα Επισκέψεως

Σάββατο 7-5-2016

Ἑσπέρας ἄφιξις τῆς Α.Θ.Π. καί τακτοποίησις εἰς Ξενοδοχεῖον XΙΛΤΟΝ.
20.00 Συναυλία Ελληνοτουρκικής Μουσικής ύπό των Δήμων Κόνακ, Μυτιλήνης καί τήν Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 8-5-2016

10.00 Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εἰς την Παλαιοχριστιανικήν τῆς Ἐφέσου ἐπί τοῦ τάφου τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἀποστόλου και Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, ἡμέρα τῆς μνήμης Αὐτοῦ.
13.00 Ἐθιμοτυπική ἐπίσκεψις εἰς Ἔπαρχον Ἐφέσου, κ. Αϊχάν Βογιατζήν (Ayhan Boyacı).
13.30 Ἐθιμοτυπική ἐπίσκεψις εἰς Δήμαρχον Ἐφέσου, κ. Δρ. Ντααχί Ζεϊνέλ Μπακιτζήν (Dr. Dahi Zeynel Bakıcı).
14.30 Ἐπίσημον γεῦμα ὑπό τοῦ Δημάρχου Ἐφέσου.
17.00 Θυρανοίξια ἀνακαινισθέντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου Κιρκιτζέ (Sirince).
19.00 Mέγας Ἐσπερινός - Πατριαρχική Χοροστασία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν τῆς Γ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου (Διπλή Ἐκκλησία) ἐντός τοῦ Ἀρχαιολογικοῦ χώρου τῆς Ἐφέσου.
21.00 Ἐπίσημον δεῖπνον ὑπό τῆς Γενικοῦ Προξένου τῆς Ἑλλάδος εἰς Σμύρνην, κας Ἀργυρώς Παπούλια.

Δευτέρα 9-5-2016

10.00 Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίων Κωνσταντίνου και Ἐλένης Μενεμένης.
12.00 Πολιτιστικές Ἐκδηλώσεις εἰς τόν αὔλειον χώρον τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.
13.30 Ἐπίσημο γεῦμα ὑπό τοῦ Δημάρχου Μενεμένης κ. Ταχίρ Σααχήν (Tahir Sahin).
18.30 Ἐγκαίνια ἐκθέσεως ζωγραφικής κ. Έλλης Φιλίδη ὑπό τῆς Α.Θ.Π. εἰς Αίθουσαν Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης.
20.30 Ἐπίσημον δεῖπνον ὑπό τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς Σμύρνης.

Τρίτη 10-5-2016

09.30 Πρωϊνόν εἰς ξενοδοχεῖον ΧΙΛΤΟΝ, παρατιθέμενον ὑπό τῆς Α.Θ.Π. εἰς τάς Ἀρχάς καί τούς Φορεῖς τῆς πόλεως.
12.00 Ἐπίσκεψις εἰς Σόκια.
Ἀπόγευμα ἀναχώρησις τῆς Α.Θ.Π. διά Κωνσταντινούπολιν.