e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Μικρές εσπερινές στιγμές του Τροπαιοφόρου από την Κιβωτό των Γρεβενών


Υπαινικτική φωτογράφιση από το γραφικό μικρό χωριό Κιβωτός των Γρεβενών: ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 


Τιμώντας τα 25χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου στο Chambésy

The World Council of Churches participates in the celebration of the 25th anniversary of the Ecumenical Patriarch, His All Holiness Bartholomew I, organized by the Orthodox Centre of the Ecumenical Patriarchate in Chambésy, 22-24 April 2017. 

On 24 April, 12.00, His All Holiness delivers a public lecture at the Ecumenical Centre in Geneva, on issues concerning the Holy and Great Council of the Orthodox Church - convened in Crete, Greece, 2016 -, the contemporary environmental challenges and the protection of children's rights.


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, τους οποίους διοργανώνει το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 2017. 

Ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, θα δώσει δημόσια διάλεξη στην έδρα του ΠΣΕ στις 24 Απριλίου, 12:00 τοπική ώρα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναφερθεί στην εισήγησή του σε ζητήματα που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Κρήτη, όπως επίσης και σε ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.


Φωτογραφίες: Nikos Kosmidis και Albin Hillert Παρουσία τμήματος της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας


Με κάθε τιμή οι Έλληνες της Νοτίου Αυστραλίας τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων Αυστραλών και Ελλήνων στη μάχη της Καλλίπολης κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά στην Αδελαΐδα έχουμε την παρουσία τμήματος της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος, οι οποίοι έχουν έλθει να τιμήσουν την ημέρα αυτή αλλά και να παραστούν στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Μεγαλώνυμου Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Θέμπαρτον. Επισκέφθηκαν τα Γηροκομεία και το Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Γεωργίου.

Παρήλασαν ενώπιον του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου παρουσία πολλών Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι με ιερή συγκίνηση χειροκρότησαν με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια τους Ευζώνους, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά έβλεπαν αυτό το συγκινητικό θέαμα. 

Ετελέσθη το καθιερωμένο τρισάγιο υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Νικάνδρου και εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων υπό των: Κυβερνήτου Νοτίου Αυστραλίας Hieu Van Le, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Ανδρέα Γούρα, του Ελληνοαυστραλού Υπουργού Οικονομικών κ. Τομ Κουτσαντώνη, ο οποίος στήριξε οικονομικά αυτήν την προσπάθεια μαζί με το Hellenic Foundation, του Αρχιδικαστή κ. Κουράκη, του Προέδρου της Διακοινοτικής Επιτροπής Αρχιεπισκοπής κ. Κον Ντάλλα και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Νοτίου Αυστραλίας κ. Γκόνη καθώς και του εκπροσώπου των Παλαιών Πολεμιστών.

Οι Εύζωνες - μέλη της Προεδρικής Φρουράς θα παρίστανται εις τους εορτασμούς της Μεγαλωνύμου Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Θέμπαρτον.

Η ζωή μέσα στο ψέμα με μόνη συντροφιά τον εγωισμό


Όταν διαπιστώνεις τα λάθη σου και βρίσκεις τις αιτίες, τότε υπάρχει ελπίδα μετανοίας! Το να επισημαίνεις τα λάθη, χωρίς την ύπαρξη της αγάπης, δεν ωφελεί αλλά γίνεται μεγαλύτερο το πρόβλημα. Η αγάπη θα καλύψει το λάθος και θα δώσει την δύναμη να σηκωθείς από την πτώση. Με αγαθή προαίρεση, λοιπόν, κινούμενοι, διαπιστώνουμε την τραγικότητα της ζωής μας, αναζητώντας τρόπο επιστροφής.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο υποκρισία και ψέμα· μόνη συντροφιά μας ο εγωισμός.

Μιλάς σε κάποιον περί αγάπης, περί φιλανθρωπίας, περί θυσίας, γενικά..., σε θαυμάζει γι' αυτά που λές και συμφωνεί απόλυτα!

Μιλάς πάλι στον ίδιο, αναφερόμενος για κάποιον άλλο άνθρωπο, ότι πρέπει να προσπαθήσει να αγαπήσει τους συνανθρώπους του, να έχει θυσιαστικό πνεύμα, να αγωνίζεται γενικώς..., πάλι συμφωνεί μαζί σου και θαυμάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι!

Μιλάς πάλι στον ίδιο άνθρωπο και αναφέρεσαι αυτήν την φορά στον ίδιο, του λές τα ίδια πράγματα, να αγωνίζεται,  να προσπαθεί συνεχώς, να εξασκεί την αγάπη προς τον πλησίον, να κάνει θυσίες..., ξαφνικά χαλάει η διάθεσή του, συννεφιάζει το πρόσωπό του, δεν εκφράζει θαυμασμό για τα λεγόμενά σου, βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να αποδείξει την δυσκολία της εφαρμογής των όσων λές...

Η υποκρισία και το ψέμα στο μεγαλείο της! Όλα είναι άξια θαυμασμού και απαραίτητα στην ζωή των ανθρώπων, γενικά και αόριστα. Όταν όμως το γενικό ειδικεύεται στον εαυτό μας, τότε ξαφνικά αλλάζουν όλα! Τι εγωισμός μας έχει κυριεύσει; 

Δεν μας αφήνει να κατανοήσουμε την κατάστασή μας.

Δεν θέλουμε να προσπαθήσουμε, να κουραστούμε ούτε καν για τον εαυτό μας. Μη τυχόν και ταράξουμε την «ησυχία» μας και ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που βρισκόμαστε, αυτά είναι για τους άλλους όχι για μένα!

Η αλήθεια μπορεί να «πονάει», γιατρεύει όμως από το ψέμα! Η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Θεό θα μας δώσει την δύναμη να ξεφύγουμε από την ψεύτικη κατάσταση που βρισκόμαστε.

Όπου υπάρχει αλήθεια δεν χωρά το ψέμα! Όπου υπάρχει ο Θεός υπάρχει η αλήθεια και το φως! Με τον Θεό η ζωή μας αποκτά νόημα, γίνεται αληθινή, φωτίζεται η ύπαρξή μας και κατ' επέκταση όλος ο κόσμος μας!

+Αρχιμ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2017 στο Κατάρ
Μέ ἰδιαιτέραν λαμπρότητα καί κατά τήν τάξιν τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων ἐτελέσθησαν αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος καί τῆς Λαμπροφόρου Ἀναστάσεως εἰς τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Καττάρων.

Πλῆθος πιστῶν μετ’ εὐλαβείας καί κατανύξεως συμμετέσχον εἰς τήν Θείαν Κοινωνίαν, τόσον ἐκ τῶν πόλεων τοῦ Ἐμιράτου ὅσον καί ἐκ τῆς Σαουδικῆς Ἀραβίας.   

Αἱ ἀκολουθίαι ἐτελέσθησαν εἰς τήν Ἑλληνικήν, Ἀραβικήν, Σλαυονικήν, Σερβικήν, Ρουμανικήν καί Ἀγγλικήν γλῶσσαν διά τήν πληρεστέραν συμμετοχήν τοῦ πολυγλώσσου ποιμνίου. Οἱ ἱεροψάλται ἀπέδωσαν μέ θαυμάσιον τρόπον τούς ὕμνους καί αἱ χορωδίαι τά Ἐγκώμια τῆς Μ. Παρασκευῆς εἰς τήν Ἀραβικήν καί Ἑλληνικήν γλῶσσαν.       

Τήν Μεγάλην Παρασκευήν καί τήν νύκτα τοῦ Μεγάλου Σαββάτου προσῆλθον εἰς τήν ἀκολουθίαν οἱ Πρέσβεις τῆς Κύπρου, τῆς Σερβίας, ἡ Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος καί ὁ ἐκπρόσωπος τῆς Πρεσβείας τῆς Μολδαβίας εἰς τό Κάταρ. Εἰς τό τέλος τῆς Θ. Λειτουργίας τῆς Ἀναστάσεως ἀκολούθησε ἡ εὐλογία τῶν πασχαλινῶν αὐγῶν.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Καττάρων