e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στη Σμύρνη για την κηδεία της Ειρήνης Ρ. Φιλίδου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Τήν μεσημβρίαν τῆς Τετάρτης, 8ης τρ.μ. Νοεμβρίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου καί Πανοσιολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου, Ὑπογραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, μετέβη ἀεροπορικῶς εἰς Σμύρνην διά νά τελέσῃ τήν ἐξόδιον Ἀκολουθίαν τῆς μακαριστῆς πολιᾶς Σμυρναίας Εἰρήνης Ρ. Φιλίδου.
Ὁ Παναγιώτατος, συνδεόμενος ἀπό πολλῶν ἐτῶν μετά τῆς οἰκογενείας τῆς ἀειμνήστου, εἶχε τελέσει καί τήν κηδείαν τοῦ συζύγου αὐτῆς ὡς Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, προέστη δέ τῆς κηδείας τῆς μ. Εἰρήνης ἐν τῷ Ἱερῷ Ναῷ τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς, συμπαραστατούμενος ὑπό τοῦ Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν, γνωστοῦ καί αὐτοῦ τῆς πενθούσης οἰκογενείας, καί ὡμίλησεν ἑλληνιστί καί τουρκιστί, ἐπιστρέψας αὐθημερόν εἰς τήν Πόλιν.

Η εορταστική Σύναξη των Ταξιαρχών 2017 στο Μπανάτο της Ζακύνθου


Μετά από μια δυσχερή για το νησί της Ζακύνθου νύχτα, με καταιγίδες, κεραυνούς, σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, το πρωί της Τετάρτης, 8ης Νοεμβρίου 2017, ήταν ήσυχο (αν και με πολλή υγρασία) κι έτσι κατορθώσαμε να συνεορτάσουμε ως Ενορία κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν των Αγίων Αγγέλων, Αρχαγγέλων και πασών των Επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου εν Βανάτω της Ζακύνθου. 

Κατά τα ειωθότα, έγινε Αρτοκλασία, ο δε λειτουργός π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε περί του αγγελτικού και φυλακτικού ρόλου των Ασωμάτων, συνοδευτικού πάντως όλων ημών εις Χριστόν. Κάλεσε μάλιστα τους εκκλησιασθέντες να μη λυπούν, ο καθείς τον φύλακα άγγελό του, με τις μικρές ή μεγάλες παρακοές και τα ποικίλα παραπτώματά μας. 
     Ο ομιλητής, εξάλλου, δεν παρέλειψε να μνημονεύσει τον Μεγάλο Ευεργέτη της Ενορίας και Κτήτορα του Παρεκκλησίου, Πρωτοψάλτη Παναγιώτη Στραβοπόδη, επευχόμενος για την ανάπαυση της ωραίας ψυχής τόσο του ίδιου, όσο και του υιού του αλησμόνητου Μιχαήλ. Ευχαρίστησε επίσης, για μιαν ακόμη φορά τους παρισταμένους εκ των Κτητόρων κ.κ. Αντωνία χήρα Παν. Στραβοπόδη και τον υιό τους Δημήτριο, εκπαιδευτικό. 

Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι Ιεροψάλτες κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Ιωάννης Κλάδης, όπως και η Καθηγήτρια Μουσικής Αδελφή Μαρκέλλα, η οποία έλκει την καταγωγή της από τον συνοικισμό της Κουκουναρίας Μπανάτου. 

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος κατά την ώρα της θείας Λειτουργίας | Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Σπάρτης


Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε σήμερα σε ηλικία 84 ετών στην Αρεόπολη. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης κυρός Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης) εγεννήθη το 1933 στην Αθήνα. Απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1957. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 και Πρεσβύτερος το 1966. Από το 1958 έως το 1963 διετέλεσε Καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση.

Το 1969 διορίστηκε Γραμματεύς και Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από το 1966 έως την εκλογή του, διακόνησε ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου, για την ανακαίνιση του οποίου συνετέλεσε τα μέγιστα.

Την 6η Οκτωβρίου 1996 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου. Το 2010 η Ιερά Μητρόπολη κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε τον ιστορικό τίτλο της, Ιερά Μητρόπολις Μάνης.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Μάνης προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Μάνης ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος