e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Karekin Bekçiyan, Τοποτηρητής του εν Κ/Πόλει Αρμενικού Πατριαρχείου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Karekin Bekçiyan, Τοποτηρητήν τοῦ ἐνταῦθα Ἀρμενικοῦ Πατριαρχείου, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Sahag Maşalıyan, τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Krikor Damadyan καί τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ὁσιωτ. Ἱερομονάχου κ. Harutyun.

Επίσκεψη του Γενικού Προξένου της Ουγγαρίας στην Πόλη κ. Balazs Hendrich στο ΦανάριΦωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ουγγαρίας στην Πόλη, κ. Balazs Hendrich. 

Ο κ. Hendrich, ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή Γενικό Πρόξενο, κ. Τamas Torna και την Πρόξενο κυρία Anna Bihari, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως τους, που διεξήχθη σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε και πάλι τις ευχαριστίες του προς την Κυβέρνηση της Ουγγαρίας για την αρμονική συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη σημαντική δωρεά της προς αυτό, ενός κτιρίου 9.000 τ.μ., στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο θα αποτελέσει την έδρα της Εξαρχίας του στην χώρα, που τελεί υπό τη δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Αυστρίας.

Το συγκλονιστικό video της κοίμησης του Μητροπολίτου Μάνης Χρυσοστόμου την ώρα του "Σε υμνούμεν..." (Αρεόπολη, 8.11.2017)


Σχολιάζει ο π. Ιάσων Κεσέν

Τέτοια μέρα πριν κάποια χρόνια, χειροτονήθηκα Διάκονος. Όταν βγήκαμε απ' το Ναό, ο Άγιος Κερκύρας που χειροτόνησε την αναξιότητά μου, με πιάνει πατρικά από τον ώμο και μου λέει “διάκο, σου εύχομαι να πεθάνεις πάνω στην Αγία Τράπεζα”. 

Πριν λίγο, είδα το βίντεο που κυκλοφόρησε με την οσία τελευτή του μακαριστού Μάνης Χρυσοστόμου. Τα τελευταία λόγια που είπε ήταν “τα σα εκ των σων, Σοι προσφέρομεν”. 

Όταν χειροτονήθηκα πρεσβύτερος, ένας καλός Κερκυραίος παπάς μου έκανε δώρο ένα πλαστικοποιημένο χαρτάκι που έγραφε “τέλεσε την κάθε Λειτουργία, σα να είναι η τελευταία της ζωής σου”

Την ευχή του μακαριστού Επισκόπου Μάνης να έχουμε. Μεγάλο σχολείο η κοίμησή του για όλους τους παπάδες, ανεξαρτήτως βαθμού! Μακάρι όλοι μας να λήξουμε έτσι!
Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου στον φερώνυμο Ναό πόλεως Ζακύνθου


Πρωί Πέμπτης, 9ης Νοεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του λαοφίλητου Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Νεκταρίου πόλεως Ζακύνθου, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο του νησιού. 
     Πλήθος προσκυνητές διάβηκαν το κατώφλι του κομψού ναού, αναθυμούμενοι την μακαριστή Κτητόρισσα Τερέζα Λογοθέτη, η οποία εκδαπάνησε και την περιουσία και το ζην της για την ανέγερση και ευπρέπεια της ιεράς αυτής στέγης κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90. 
     Αναθέσει του Μητροπολίτου Σεβ. κ. Διονυσίου Δ΄ τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο ως παρηγορητή των κάθε λογής πόνων ή τραυμάτων, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την διωκτική μανία των συνανθρώπων μας. Μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορήθηκε και διώχτηκε πολύ από το περιβάλλον Του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έφτασε ως μίασμα στην Ελλάδα, όμως με την υπομονή, την άκρα ταπείνωση και το ψυχικό σθένος Του αναδεικνύεται σήμερα και κάθε μέρα φωτεινός σηματοδότης για κάθε δεδιωγμένο, κάθε αποπροσανατολισμένο, κάθε πολυπονεμένο του καιρού και του τόπου μας". 
     Σημειωτέον, για την επιτυχία της σεμνής αυτής εορτής του Αγίου Νεκταρίου μερίμνησαν ο άξιος Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου Μέγας Οικονόμος Διονύσιος Τσουκαλάς και οι συνεργάτες του.  

[Φωτορεπορτάζ: Αλέξανδρος Μπάστας και Ευρυδίκη Κοντογιάννη]