e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Πρόγραμμα μαθημάτων e-learning "Κοινωνία-Πολιτισμός-Θρησκεία" του Πανεπιστημίου Πειραιά

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κοινωνία-Πολιτισμός-Θρησκεία»
Το Εργαστήριο Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.ΤΟ.Π.Α.) ιδρύθηκε μόλις το 2015 από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συμμετέχει ήδη ενεργά σε αρκετά εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις σε διάφορες κοινωνικές, επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες.
Πρόσφατα, στη μεγάλη οικογένεια του Πανεπιστημίου Πειραιώς προστέθηκε ένα καινούριο μέλος αυξάνοντας, έτσι, το ανθρώπινο δυναμικό του και ενισχύοντας ουσιαστικά και καταλυτικά την ελπίδα, την αισθητική και την προοπτική για ποιότητα, βελτίωση, ανάπτυξη και δύναμη. Το καινούριο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα φέρει τον τίτλο: «Κοινωνία-Πολιτισμός-Θρησκεία». Ο  κ α ι ν ο τ ό μ ο ς  χαρακτήρας του εν λόγω Προγράμματος έγκειται στο γεγονός, ότι το εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα εγκολπώνεται από μία παραδοσιακή, ισχυρή, ακαδημαϊκή οικογένεια, η οποία προάγει ακραιφνώς την οικονομική επιστήμη κι αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα και το έρεισμά μας για την επιτυχία και την ευόδωση του νέου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, το οποίο προέρχεται από τον ευρύτερο, ανθρωπιστικό επιστημονικό κλάδο.
Με την έναρξη των επιμορφωτικών μαθημάτων  (οποτεδήποτε θέλει ο καθένας μέσα στο έτος), συντελείται μία επιθυμητή αλληλόδραση, μία όσμωση, μία πολιτιστική ανταλλαγή, καθώς η επιστημονική σκέψη, το συναίσθημα, οι ιδεολογίες, τα θρησκευτικά πιστεύω, οι βασικές αρχές ηθικής και πολιτισμού όπως αυτές ανατρέφονται στους κόλπους της κοινωνίας, η ιστορική αλήθεια και άλλοι παράγοντες ανθρωπολογικής υφής και αιτιολογίας, που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως το συμπεριφορικό μας πλαίσιο, θα αναμειχθούν αρμονικά και θα αναδείξουν τη βιοψυχική σωματικότητα του ανθρώπου.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κοινωνία-Πολιτισμός-Θρησκεία» πλάστηκε με τέτοιον τρόπο και φέρει ανεξίτηλα στον γενετικό του κώδικα μία ιδιαίτερη δυναμική στο να νοηματοδοτεί ανθρώπινες ζωές, να καθορίζει τρόπους και σχήματα επιστημονικής σκέψης, να διαμορφώνει χαρακτήρες, να πλάθει συνειδήσεις, να οικοδομεί και να διανθίζει ψυχικούς κόσμους, να ζωντανεύει τα μουντά χρώματα της ζωής... Σύνθημα όλων όσοι μόχθησαν για το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό εγχείρημα είναι: «Η γνώση είναι δύναμη!». Σας προσκαλούμε, λοιπόν, από καρδιάς, να περιδιαβούμε μαζί αυτό το ξεχωριστό, απέραντο, το γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις και συγκινήσεις μονοπάτι της Γνώσης! Το πρόγραμμα είναι «Εξ Αποστάσεως» (e-learning) και πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου (internet) και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail). Για οποιαδήποτε διευκόλυνση καθώς και πληροφορία γι’ αυτό το θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ.: 2695092714, 6974055344, και στο e-mail: szoulas@sch.gr
Διδάσκων και Συντονιστής των Ακαδημαϊκών Θεμάτων και της Επικοινωνίας: Σταμάτιος Ζούλας, M.Sc. Θεολογίας – Εκπαιδευτικός.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ»


Η επιτυχής παρακολούθηση από τον/την επιμορφούμενο/η των Διδακτικών Ενοτήτων του κάθε προσφερόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και η ενεργή συμμετοχή του/της με την εκπόνηση εργασίας οδηγεί στη χορήγηση από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, έναν ακαδημαϊκό φορέα με κύρος και αξιοπιστία, μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, το οποίο επιβεβαιώνει τις γνώσεις του σπουδαστή/της σπουδάστριας και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται από φορείς και λοιπές υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της χώρας μας.
Οι κάτοχοι του Πιστοποιητικού Παρακολούθησης έχουν το πλεονέκτημα της κοινωνικής και επαγγελματικής καταξίωσης, ειδικά σε ενδεχόμενες διαδικασίες αξιολόγησής τους ή πρόσληψής τους και επιπλέον, εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με την πιο σύγχρονη και επιτυχημένη μέθοδο της ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία και ελευθερία διαχείρισης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού από τον/την επιμορφούμενο/η.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κοινωνία-Πολιτισμός-Θρησκεία» του Εργαστηρίου Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.ΤΟ.Π.Α.) του Πανεπιστημίου Πειραιά απευθύνεται σε όλους όσοι διακατέχονται από ανησυχία πνεύματος και κυνηγούν τη γνώση! Στόχος του Πανεπιστημίου Πειραιά είναι η συνεχιζόμενη δια βίου μάθηση και η αδιάλειπτη πρόσβαση στην έγκυρη επιστημονική γνώση μέσα από τα επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία είναι προσιτά σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, γνωστικού επιπέδου, τόπου διαμονής, εργασιακής κατάστασης.
Ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει με αυτοσεβασμό να καταρτίζεται και να επιμορφώνεται διαρκώς, προκειμένου να είναι επαρκώς ενημερωμένος στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις του σημερινού τρόπου ζωής με αναβαθμισμένες δεξιότητες και επικαιροποιημένες γνώσεις και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στους διάφορους ρόλους που είναι επιφορτισμένος προσωπικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, οικογενειακούς. Άλλωστε η γνώση είναι δύναμη!

* Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία του Προγράμματος στο 2104142025 ή εναλλακτικά μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος ή στην επίσημη σελίδα στο facebook ή για ακόμη πιο προσωπική επικοινωνία με τον/την διδάσκοντα/διδάσκουσα του κάθε επιμορφωτικού προγράμματος, κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Αύριο μεθεορτίως τιμάμε στο Μπανάτο τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά
Αύριο, Κυριακή Η΄ Λουκά, 12 Νοεμβρίου 2017, στην Ενορία μας και δη στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, θα τιμήσουμε μεθεορτίως την πανεύφημη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, του θαυματουργού.

Μια ευσεβής οικογένεια, εκπληρώνοντας σχετικό τάμα της, προσφέρει τα Δώρα για την Θεία Ευχαριστία, τους άρτους για Αρτοκλασία και μικρό εικόνισμα για προσκύνημα, ενώ -συν Θεώ- θα αγιογραφηθεί Εικόνα, ιδίοις εξόδοις της, για να κοσμεί από την επόμενη χρονιά το εικονοστάσιο της εορτής του Αγίου! 

Αύριο, λοιπόν, όσοι πιστοί και φιλομάρτυρες προσέλθετε!

Όχι στους ευθυνόφοβους και τυπολάτρες

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Η΄ Λουκά
12 Νοεμβρίου 2017
(Λουκ. ι΄ 25-37)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Αποκρουστική και εξοργιστική είναι η συμπεριφορά των δύο ανθρώπων της σημερινής παραβολής. Δυο άνθρωποι μορφωμένοι και μέλη της ανώτερης κοινωνικής και θρησκευτικής τάξης της ισραηλίτικης κοινωνίας, αντιπαρήλθαν αδιάφορα έναν κτυπημένο και πληγωμένο από τους ληστές άνθρωπο, ο οποίος βρισκόταν ξαπλωμένος και αναίσθητος στην ερημιά.

Άνθρωποι ευθυνόφοβοι και υποκριτικά τυπολάτρες απέφυγαν να λερωθούν από το αίμα του πληγωμένου και θέλησαν να αποφύγουν τον κόπο της περίθαλψής του. Ίσως φοβήθηκαν και για την προσωπική τους ασφάλεια, διότι ο ληστής μπορεί ακόμη να ήταν κρυμμένος κάπου εκεί κοντά.

Αλλά και κάποια άλλη σκέψη ίσως τους ώθησε στο να μην βοηθήσουν τον πληγωμένο. Το γεγονός ότι δεν θα επιδείκνυαν την πράξη τους δημοσίως για να λάβουν επαίνους και κολακείες από τους άλλους. Λόγω του απόκοσμου και ερημικού τόπου όπου βρίσκονταν, κανείς δεν θα τους έβλεπε, ώστε να τους επιβραβεύσει και να τους χειροκροτήσει. Έτσι, παρά τις θρησκευτικές αρχές που πρέσβευαν και τα μεγάλα λόγια που ξεστόμιζαν, πέρασαν αδιάφοροι κάνοντας πως δεν βλέπουν.

Μονάχα ο ταπεινός και πραγματικά ευσεβής Σαμαρείτης, τον οποίον αυτοί θεωρούσαν αλλοεθνή, αιρετικό και αμαρτωλό, ήταν αυτός που βοήθησε τον πληγωμένο. Τον φόρτωσε στο ζώο του με κόπο, τον μετέφερε σε πανδοχείο και πλήρωσε ο ίδιος, από την τσέπη του, τα έξοδα παραμονής και νοσηλείας του, χωρίς να βαρυγκωμήσει γι’ αυτό ούτε στιγμή. Ως αληθινός άνθρωπος, με αγαθή καρδιά, δεν ένιωσε στιγμή φόβο ή συμφεροντολογικό δισταγμό. Έμεινε πιστός στο ανθρώπινο καθήκον του.

Φωτεινό το παράδειγμά του για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς, άξια μίμησης η πράξη του! Πολλές φορές όλοι μας περιοριζόμαστε στα παχιά και μεγάλα λόγια, ισχυριζόμενοι ότι είμαστε άνθρωποι του Θεού και της Εκκλησίας, ενώ αγνοούμε επιδεικτικά τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δυστυχία και ανάγκη. Αναλωνόμαστε καθημερινά σε εγωιστικές μέριμνες, ενώ αδιαφορούμε για τους φτωχούς, τους αρρώστους, τους δυστυχείς και τους κατατρεγμένους. Αντί να είμαστε οι Χριστιανοί της ζωντανής πίστης και της ενεργής αγάπης, επικρίνουμε τους αναξιοπαθούντες ως ανίκανους και τεμπέληδες, εφευρίσκοντας μάλιστα άλλοθι για την σκληρότητα και την αδιαφορία μας.

Όμως ο Κύριος θα σώσει όσους τάισαν, έντυσαν και φιλοξένησαν τους αδύναμους αδελφούς τους, οι οποίοι είναι αδέλφια και του ίδιου του Χριστού. Ας μιμηθούμε όλοι, λοιπόν, τον καλό Σαμαρείτη, ώστε να στεφανωθούμε με το αμάραντο στεφάνι της θείας δόξας. Γένοιτο! 

Πνευματικές συνάξεις από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄


Από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο της ποιμαντικής ευθύνης του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο ίδιος θα πραγματοποιεί συνάξεις πνευματικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, κάθε Τετάρτη, ώρα 5 το απόγευμα.

Κατ΄ αυτές τις συνάξεις, κατ' αρχήν θα τελείται Μικρή Παράκληση ή άλλη Ακολουθία (είτε προς την Παναγία, είτε σε εορταζόμενο Άγιο), θα ακολουθεί ομιλία του Ποιμενάρχου επί κάποιου ψυχωφελούς θέματος και η βραδιά θα ολοκληρώνεται με Ιερά Εξομολόγηση από τον Μητροπολίτη για τους ενδιαφερομένους.

Έτσι, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους 2017, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες πνευματικές συνάξεις:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ

Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, ώρα 5 μ.μ.
Παράκληση προς την Μυρτιδιώτισσα.
Ομιλία περί της παιδαγωγικής αξίας της νηστείας των Χριστουγέννων.

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017, ώρα 5 μ.μ.
Παράκληση προς την Παναγία.
Ομιλία περί της αξίας των Εισοδίων της Θεοτόκου στη ζωή της ανθρωπότητος.

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017, ώρα 5 μ.μ.
Εσπερινός για τον Άγιο Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα.
Ομιλία περί του πώς καλεί ο Χριστός τους μαθητές του απ’ αρχής και σήμερα.

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 5 μ.μ.
Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο.
Ομιλία περί του πώς ο Αρχιεπίσκοπος των Μύρων της Λυκίας κατέστη παγκόσμιος Άγιος.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 5 μ.μ.
Παράκληση προς τον Άγιο Διονύσιο.
Ομιλία περί του Πολιούχου της Ζακύνθου ως υποδείγματος Συγγνώμης και Ανεξικακίας.

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 5 μ.μ.
Παράκληση προς την Παναγία.
Ομιλία περί πώς ο σύγχρονος άνθρωπος δύναται να ετοιμάσει κατάλυμα για την Θεία Γέννα.
   

Ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας Λέων στο Φανάρι


Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, στο Φανάρι, ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας Λέων.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας, ο οποίος συνοδευόταν από την Πρέσβη της Φιλλανδίας στην Άγκυρα, κυρία Paivi Kairamo, τον υποδιάκονο Γάιο, και τον Νομικό Σύμβουλό του, κ. Jary Rantala, ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας Φιλλανδίας και για άλλα εσωτερικά ζητήματά της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λέων αύριο, Κυριακή, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στα Ταταύλα, όπου θα ψάλει δεκαμελής χορωδία νέων από την Φιλλανδία.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο